Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005

Συνέχεια στο αντιδραστικό πισωγύρισμα των Πανεπιστημίων: Η ΝΔ προωθεί στην κατάργηση του Ασύλου και την επαναφορά της έδρας

Δεν έχουν σταματημό πλέον τα αντιδραστικά, βαθιά συντηρητικά μέτρα που προωθεί η ΝΔ.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ετοιμάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές είναι ο περιορισμός της ισχύος του ασύλου μόνο σε όσους είναι φοιτητές - και όχι για όλο το λαό όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, σχεδιάζεται η κατάργηση της τριμελούς Επιτροπής Ασύλου (συμμετέχει ο Πρύτανης, ένας αντιπρύτανης και ένας φοιτητής) και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της στις πρυτανικές αρχές. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενο την γνωμοδότηση του επίτιμου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Eυ. Κρουσταλάκη από το Φλεβάρη του 2003 ότι στις  φοιτητικές εστίες δεν ισχύει το άσυλο επιθυμεί να το συμπεριλάβει και αυτό στο νέο πλαίσιο περιορίζοντας έτσι το άσυλο μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας. Το μέτρο αυτό, όπως και το παραπάνω, ήταν πρόταση της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τουλάχιστον από το 2003.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες μέρες πριν την 32η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου που απέδειξε την σημασία που παίζει το άσυλο σαν όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος που έδωσε τότε ώθηση στην ανύψωση του αγώνα για την ανατροπή της Χούντας. Φαίνεται ότι κάποιοι στη ΝΔ στενοχωρήθηκαν με αυτοί την ανατροπή και θέλουν τώρα να πάρουν την εκδίκησή τους.

Την ίδια στιγμή από τη ΝΔ προωθείται ο αναχρονιστικός θεσμός της έδρας που καταργήθηκε στην μεταπολίτευση. Ο καθηγητής Ν. Μουζέλης μιλώντας στην Ελευθεροτυπία (10/10/2005) δήλωσε ότι «Ειδικά αν με την επαναφορά της έδρας -που πράγματι ακούγεται- εννοούμε το φεουδαρχικό σύστημα του παρελθόντος, αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορώ να καταλάβω, δεν πιστεύω, ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις σαν μια εναλλακτική λύση. Είναι τόσο αναχρονιστικό».

Με το σημερινό καθεστώς (Ν.1268/82), ένα μέλος ΔΕΠ (Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού) συνδέεται με μια γνωστική περιοχή από το ξεκίνημα της θητείας του και κατά κανόνα τη μεταφέρει μέχρι την καταληκτική βαθμίδα, αυτήν του πρωτοβάθμιου καθηγητή (μπορεί να γίνουν αλλαγές από βαθμίδα σε βαθμίδα). Η γνωστική αυτή περιοχή θεσμοθετείται με το ΦΕΚ βάσει του οποίου προκηρύσσεται η δεδομένη θέση εξέλιξης του κάθε μέλους ΔΕΠ. Με το σύστημα αυτό, μπορεί σε μια σχολή να υπάρχουν περισσότερες της μίας παραπλήσιες ή και ταυτόσημες γνωστικές περιοχές που να υπηρετούνται από διάφορα μέλη ΔΕΠ τα οποία κάποια στιγμή θα οδηγηθούν στην 1η βαθμίδα. Το Υπουργείο σχεδιάζει να το αντικαταστήσει και  η δυνατότητα εξέλιξης στην 1η βαθμίδα (αυτήν του καθηγητή) θα γίνεται σε γνωστικές περιοχές που θα εμφανίζονται μία φορά μόνο σε κάθε σχολή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παντοκρατορία ενός καθηγητή πάνω σε μια σειρά μαθημάτων, την αποκλειστικότητα στην επιλογή συγγραμμάτων (που κανόνα θα είναι δικά του και κανείς δε θα μπορεί να τα αμφισβητήσει) ακόμα και στην επιλογή και στην εξέλιξη ΔΕΠ σε παραπλήσια αντικείμενα αλλά σε μικρότερες βαθμίδες. Εξελίξεις δηλαδή από την εποχή που ο καθηγητής θεωρούνταν αυθεντία που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει.

Τα παραπάνω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην απαράδεχτη ίδρυση Ανώτατων εκκλησιαστικών Σχολών κατά παραγγελία του ιερατείου (βλ. «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» αρ. φυλ. 213) δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ επιφύλασσε ένα μοναρχοφασιστικό πισωγύρισμα της Ελληνικής Εκπαίδευσης.
  
Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 215 1-15 Νοέμβρη 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: