Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2005

Σαφέστατη και πολύ επικίνδυνη στροφή της κυβέρνησης της ΝΔ προς τις ΗΠΑ

Στενότερη και ασφυκτικότερη πρόσδεση στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Το παλιό γνωστό δόγμα της μοναρχοφασιστικής Δεξιάς «ανήκομεν εις την Δύσιν», πέρα απ’ την αντικομμουνιστική γραμμή που εξέφραζε, σήμαινε πάντα και τη μόνιμη και ασφυκτική πρόσδεση της χώρας στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στη φιλοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ, φαίνεται – αν εξεταστεί προσεκτικά η ως τώρα εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ – να μην ανήκει στο παρελθόν.

Τα πρώτα βήματα-σημάδια της στροφής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας – σε σχέση με την προσδεδεμένη στην ΕΕ κυβέρνηση Σημίτη – προς τις ΗΠΑ χρονολογούνται κιόλας απ’ τις πρώτες μέρες της ύπαρξης της κυβέρνησης της ΝΔ όταν για πρόεδρο της ΕΕ αυτή ψήφισε τον προτεινόμενο απ’ την Αγγλία υποψήφιο – χώρα γνωστή για τις στενές της σχέσεις με τις ΗΠΑ – και όχι τον υποψήφιο του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Το ίδιο έπραξε και αργότερα με την περίπτωση του πορτογάλου αμερικανόφιλου Μπαρόζο,  γνωστού και ως «καφετζή» των Μπους-Μπλερ-Αθνάρ παραμονές της ιμπεριαλιστικής επίθεσης σε βάρος του Ιράκ.

Με την πρόσφατη όμως απόφαση του ΚΥΣΕΑ (19 Ιούλη 2005) να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ 40 πολεμικά αεροσκάφη «F-16 Block 52  Plus» - κι’ αυτό τη στιγμή που ήδη υπήρχε δέσμευση για προμήθεια από την ΕΕ με απόφαση του ΚΥΣΕΑ επί κυβερνήσεως Σημίτη για 60 μαχητικά Eurofighter της ευρωπαϊκής εταιρείας EADS (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) – η στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας απ’ την ΕΕ προς τις ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από σαφής: γίνεται εντελώς εξόφθαλμη και οριστική πλέον.

Όσον αφορά τώρα το κόστος, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση και τα πρώτα δημοσιεύματα του τύπου, αυτό θα φτάσει τα 1,2 δισ. δολάρια.

Αλλά αυτό το συνειδητά σκόπιμα χαμηλό κόστος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού μετά την πρώτη διαπραγμάτευση που είχαν έλληνες αξιωματικοί με εκπροσώπους της αμερικάνικης κυβέρνησης, το κόστος θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, δηλ. προέκυψε τώρα και νέο, διπλάσιο ποσό: «δυο φορές επάνω από την αρχική τιμή θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες τα νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16» («Ελευθεροτυπία» 11.10.2005, σελ.7). Τέλος μια άλλη ανακοίνωση του αμερικάνικου Πενταγώνου αποκαλύπτει την απάτη των ισχυρισμών της κυβέρνησης Καραμανλή για το ύψος του κόστους των 40 πολεμικών αεροσκαφών: «πάνω από 3 δισ. δολάρια θα κοστίσουν τα νέα μαχητικά F-16, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου και όχι 1,2 δισ. που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά το ΚΥΣΕΑ δια στόματος Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου» («Ελευθεροτυπία» 27.10.2005, σελ. 1). 

Πέρα από τα νέα τεράστια βάρη του κόστους που φορτώνονται στις πλάτες του λαού και τις σαπουνόφουσκες για «μείωση» τάχα των εξοπλισμών (=απάτη προεκλογική) – που δεν είναι τα θέματά μας εδώ – είναι φανερό ότι μ’ αυτή την απόφαση της κυβέρνησης να προμηθευτεί τα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ: πρώτο, εγκαταλείπεται η ΕΕ ως αγορά εξοπλιστικού υλικού των ενόπλων δυνάμεων, δεύτερο, οι ΗΠΑ γίνονται μόνιμος προμηθευτής εξοπλισμού της χώρας – περιπτώσεις που δεν αφορούν απλά το μοίρασμα της πίττας των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά έχουν αναπόφευκτα και επικίνδυνες επιπτώσεις για τη χώρα - τρίτο, ακόμα σπουδαιότερο σε σχέση με τα δυο πρώτα, σημειώνεται μια σαφής σ τ ρ ο φ ή  της εξωτερικής πολιτικής απ’ την ΕΕ προς τις ΗΠΑ και τέταρτο, επιβεβαιώνεται η υποταγή της κυβέρνησης της ΝΔ στις ΗΠΑ και η ένταξη-πρόσδεση της χώρας στη νέα στρατηγική «συμμαχιών» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού –στρατηγική ακραία φιλοπόλεμη και τυχοδιωκτική μα και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα μας με την πρόσδεσή της σ’ αυτή.

Η συνειδητή αυτή επιλογή-απόφαση της κυβέρνησης του μοναρχοφασισιτκού κόμματος της ΝΔ για αγορά των πολεμικών αεροσκαφών απ’ τις ΗΠΑ ήταν επόμενο να δυσαρεστήσει τις κυρίαρχες στην ιμπεριαλιστική ΕΕ χώρες Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες έχουν εκφράσει κατά πληροφορίες του τύπου και γραπτά τη διαμαρτυρία-δυσαρέσκειά τους, ενώ οι γάλλοι ιμπεριαλιστές σε διπλωματικό επίπεδο κατηγορούν την κυβέρνηση Καραμανλή για «εμφανή φιλοαμερικανισμό, ο οποίος δεν συνάδει με τη συμπεριφορά» κράτους-μέλους της ΕΕ, και μάλιστα του σκληρού πυρήνα, «που επιμένει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη σύγκλιση στους τομείς εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, η οποία προϋποθέτει και την προτίμηση σε ευρωπαϊκά προϊόντα» («Ελευθεροτυπία» 19.9.2005, σελ. 13).

Έτσι κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι (23 Σεπτέμβρη 2005) ο έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε ισχυρές πιέσεις απ’ τους γάλλους ιμπεριαλιστές γι’ αυτό το ζήτημα και προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αγορά των F-16 απ’ τις ΗΠΑ είπε πως αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με τις πολιτικές επιλογές ή με ένα προσανατολισμό λιγότερο ή περισσότερο ευρωπαϊκό», ενώ συνάμα υποχρεώθηκε να επαναβεβαιώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στις «απαραίτητες στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ».

Όμως παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης Καραμανλή προς τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, η στροφή της προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό είναι δεδομένη και σαφέστατη. Κι’ αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι αναλύσεις του «Ιδρύματος Αμυντικών Αναλύσεων» (ΙΑΑ), το οποίο ελέγχει και χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνουν την εξόφθαλμη πλέον στροφή προς τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι Διευθυντής του ΙΑΑ είναι ο αντιδραστικός καθηγητής Ιωάννης Μάζης, διορισμένος απευθείας απ’ τον υπουργό Άμυνας Σπηλιοτόπουλο και πολλοί απ’ τους συνεργάτες του προέρχονται απ’ τη γνωστή επικίνδυνη αντιδραστική εθνικιστική ομάδα «Δίκτυο 21», μεταξύ των οποίων και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ΓΓ του «Δικτύου 21» και απ’ τους βασικούς αναλυτές του ΙΑΑ.

Την εξόφθαλμη πλέον αντιδραστική και πολύ επικίνδυνη  σ τ ρ ο φ ή  της εξωτερικής πολιτικής της χώρας προς τις ΗΠΑ προσπαθούν να «δικαιολογήσουν» οι «αναλυτές» του ΙΑΑ με ανόητες και ολωσδιόλου αβάσιμες αλλά πρώτα απ’ όλα εξαιρετικά επικίνδυνες για τις τύχες του τόπου θεωρίες περί δήθεν «αποδυνάμωσης» και «απώλειας» του ρόλου της Τουρκίας ως «προνομιούχου εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή, το ρόλο της οποίας καλείται να «παίξει» τώρα η Ελλάδα, η οποία έχει τάχα «πολλά κοινά συμφέροντα με το Τελ Αβίβ»(!), κλπ., κλπ.

Στα πλαίσια της νέας κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, απ’ τη μια πρόσδεσε στενά τη χώρα στο νέο επιθετικό στρατιωτικό δόγμα του αρχηγού του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Μπους και στα φιλοπόλεμα τυχοδιωκτικά σχέδιά του στην περιοχή της Μ. Ανατολής, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και απ’ την άλλη αναβάθμισε σε χρόνο ρεκόρ τις σχέσεις με το Ισραήλ, όχι μόνο σε θέματα εμπορίου (κατά 40% αυξήθηκε πέρυσι το εμπόριο Ελλάδας-Ισραήλ) αλλά και σε θέματα «ασφάλειας και άμυνας μεταξύ των δυο χωρών» (!), φιλοδοξώντας έτσι να καταστήσει-μετατρέψει τη χώρα, όπως έχει γίνει το Ισραήλ, σ’ ένα «δεύτερο Ισραήλ» «χωροφύλακα» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή εναντίον των αραβικών και των άλλων κρατών, και πρώτα και κύρια σε ένοπλο βραχίονα των ΗΠΑ μ’ αντίπαλο εχθρό το «τρομοκρατικό ένοπλο Ισλάμ» κατά τον Μπους, με απρόβλεπτες αλλά βέβαιες καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο.

Έτσι η αντιδραστική κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ με την πολιτική υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ και την πρόσδεση της χώρας στο νέο επιθετικό στρατηγικό δόγμα του Μπους και την «αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ», πέρα απ’ τα γνωστά απανωτά στραπάτσα στην εξωτερική πολιτική και την πρωτοφανή ανικανότητά της σ’ όλα τα θέματα, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο, που αν της επιτραπεί να συνεχίσει αυτή την πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση, η χώρα θα κληθεί να πληρώσει βαρύτατο τίμημα με ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η κυβέρνηση προχωρεί αθόρυβα αλλά εντατικά προς αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τόπο κατεύθυνση και ο λαός μας καλείται τώρα-σήμερα σε επαγρύπνηση, αντίσταση και κινητοποίηση, γιατί αύριο θα είναι πλέον αργά. Παρά την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται και προωθείται ταχύτατα, μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες απ’ την κυβέρνηση, τα «ηρωικά παιδιά» των Χρουστσόφ-Μπρέζνιεφ, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ, σφυρίζουν αδιάφορα, μιλώντας απλά για «υποκριτική αντιπαράθεση για F-16 κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ»!!! («Ρ» 4.11.2005, σελ.27), αποκρύπτοντας έτσι απ’ την εργατική τάξη και το λαό τόσο την αντιδραστική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής όσο και τους μεγάλους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τον τόπο.

Τέλος ένας από τους «αναλυτές» και αδίστακτους σχεδιαστές αυτής της πολύ  επικίνδυνης και τυχοδιωκτικής πολιτικής του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ αποκαλύπτει πως για να «επιτύχουν» τα σχέδιά τους είναι αναγκαία – και καλεί ανοιχτά πλέον – η  «καταπολέμηση του μόνιμου αντιαμερικανισμού της ελληνικής κοινωνίας»(!), δηλ. καλεί σε καταπολέμηση-συντριβή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος του τόπου για να ανοίξει εύκολα ο δρόμος στα τυχοδιωκτικά και καταστροφικά για τη χώρα σχέδιά τους.

Κι’ αυτήν ακριβώς την πολιτική της υποτέλειας και εξαιρετικά επικίνδυνης για τον τόπο, δηλ. τη στροφή προς τις ΗΠΑ, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών τη σερβίρουν ως εξωτερική πολιτική που τάχα «εξυπηρετεί»(!) τα εθνικά συμφέροντα: «Όλες οι χώρες των Βαλκανίων αυτή τη στιγμή κοιτάζουν προς την Ουάσιγκτον. Μας συμφέρει λοιπόν μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή»!!!
  
Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 215 1-15 Νοέμβρη 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: