Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2007

Ανακοίνωση του Κόμματος Εργασίας του Ιράν (Τουφάν) για τις κυρώσεις του ψηφίσματος 1737

Τελικά, μετά από τις απειλές και τις πιέσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και έχοντας επιτύχει τη συγκατάθεση των μεγάλων του αντιπάλων, το ψήφισμα με τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν ψηφίστηκε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ομόφωνα, και από τα 15 μέλη του.

Το ψήφισμα στοχεύει συγκεκριμένα στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Προβλέπει κυρώσεις σημαντικές ενάντια στους οργανισμούς και τα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτό. Το ψήφισμα απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου: θέτει επί τάπητος τις πιο σημαντικές κυρώσεις που προβλέπει ο ΟΗΕ.

Ο γαλλικός Τύπος δημοσίευσε τα κύρια σημεία αυτού του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι και τα εξής:

-Η παράγραφος 41 του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περιέχει κυρώσεις μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

- Το Ιράν οφείλει, χωρίς καθυστέρηση, να διακόψει όλες τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου ή όλες τις έρευνες για σχετιζόμενα προγράμματα και την κατασκευή ακόμα και ερευνητικού αντιδραστήρα.

- Όλες οι χώρες οφείλουν να προβούν στα απαραίτητα για να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό, πώληση, ή έμμεση ή άμεση μεταφορά, διαμέσου του εδάφους τους από τρίτους, των υλών, των υλικών και τα τεχνολογικά προϊόντα που είναι ικανά να χρησιμεύσουν στο πυρηνικό πρόγραμμα ή τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

- Όλες οι χώρες οφείλουν να μπλοκάρουν τα κεφάλαια ή άλλα οικονομικά μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό το μπλοκάρισμα αφορά άτομα και εταιρίες στοχευμένα από τον ΟΗΕ που έχουν σχέση με το πυρηνικό, για πολιτικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, πρόγραμμα του Ιράν.

- Ζητείται από όλες τις χώρες να αποφύγουν την εκπαίδευση ιρανών σχετικά με πυρηνικά προγράμματα, εντός ή εκτός Ιράν.
-Το ψήφισμα επιμένει στο γεγονός ότι αν το Ιράν σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει διαπραγματεύσεις και αναζήτηση ενός διπλωματικού ψηφίσματος που μπορεί να εγγυηθεί στο Ιράν στην πρόσβαση στην γνώση περί πυρηνικών για πολιτικούς σκοπούς.

- Ζητείται από τον διευθυντή της ΙΑΕΑ να συντάξει εντός 60 ημερών, ένα κείμενο σχετικά με την εφαρμογή και την τήρηση των απαιτήσεων του ψηφίσματος σχετικά με την παύση των δραστηριοτήτων.

-Υπογραμμίζεται ότι οι προαναφερόμενες κυρώσεις θα χάσουν την ισχύ τους όταν το Ιράν εφαρμόσει τα όσα το ψήφισμα απαιτεί.

-Αν το Ιράν δεν εφαρμόσει όσα το ψήφισμα επιτάσσει, άλλες κυρώσεις συμφώνως προς την παράγραφο 41 του Κεφαλαίου 7 του Κ.Χ. του ΟΗΕ μπορούν να αποφασιστούν. Σε αυτή την περίπτωση μια άλλη απόφαση για να καθορίσει τις νέες κυρώσεις θα απαιτηθεί.

Για το Κόμμα μας, το Κόμμα Εργασίας του Ιράν- Τουφάν, αυτές οι κυρώσεις δεν έχουν καμμία νομιμοποίηση. Αυτό το ψήφισμα είναι μια κίνηση πολιτικά εκ μέρους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που στοχεύει στην υλοποίηση των επεκτατικών του φιλοδοξιών για τον έλεγχο των πετρελαϊκών και ενεργειακών πηγών του Ιράν και της περιοχής. Παρά την αναποτελεσματικότητα αυτού του ψηφίσματος ενάντια στη συνέχιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, διαπιστώνεται ότι είναι μια πολιτική πράξη καλά ενορχηστρωμένη και μια νίκη διπλωματική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του προέδρου του George W. Bush που έχουν αποτύχει ντροπιαστικά στο Ιράκ και που βυθίζονται όλο και περισσότερο στον ιρακινό βάλτο.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει ανάγκη από αυτή την ψυχολογική και διπλωματική ανάγκη για να μπορεί στο μέλλον, επικαλούμενος το ψήφισμα ως νομολογία, να επιτύχει την ψήφιση και άλλου ψηφίσματος ενάντια σε άλλες χώρες, με σκοπό την υλοποίηση του σεναρίου της αλλαγής καθεστώτων όπως έκαναν και στο Ιράκ. Αυτό το ψήφισμα είναι μια τρανταχτή συνομωσία ενάντια στα συμφέροντα του ιρανικού λαού και η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι το Ιράν έχει υπογράψει τη συμφωνία μη διάδοσης πυρηνικών όπλων TNP. Το Ιράν διαβεβαιώνει πως δεν προτίθεται να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα όχι μόνο υπογράφοντας τη συνθήκη αλλά και σε πολλές διακηρύξεις και πολιτικές τοποθετήσεις. Νομικά λοιπόν τίποτα δεν μπορεί να προσαφτεί στο ιρανικό καθεστώς.

Αν το Ιράν, όπως η Βόρεια Κορέα, εξέρχονταν της ΤΝΡ, τότε φυσικά θα είχα το δικαίωμα να κατασκευάσει ακόμα και τη βόμβα, όπως το Ισραήλ, που άλλωστε ποτέ δεν την υπέγραψε, ή όπως οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Αγγλία ή η Γαλλία: αυτό που είναι καλό για τον ένα δεν μπορεί να είναι κακό για τον άλλο. Το ζήτημα του να γνωρίζουμε αν η πυρηνική βόμβα είναι υπέρ ή όχι των συμφερόντων του Ιράν, είναι ένα ζήτημα για το οποίο το Κόμμα μας έχει, με αφορμή πολλά γεγονότα, πάρει θέση επ’ αυτού. Όλες οι χώρες που έχουν δημιουργήσει αυτή την προπαγανδιστική φήμη σχετικά με τα ιρανικά πυρηνικά είναι οι πιο εγκληματικές, οι πλέον επιθετικές, που έχουν λεηλατήσει πιο πολύ, και δεν έχουν το δικαίωμα να δίνουν μαθήματα σε άλλους. Στον ιρανικό λαό ανήκει η απόφαση να πει ναι στα πυρηνικά ή να προτείνει τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό.

Το Ιράν, στο πλαίσιο της ΤΝΡ, έχει το δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου και να αποκτήσει βιομηχανία πυρηνική για πολιτικούς σκοπούς και ακόμα να επωφελείται της υποστήριξης και της βοήθειας της τεχνολογίας της ΙΑΕΑ. Αυτό το δικαίωμα είναι αναγνωρισμένο από την ΤΝΡ για όλες τις χώρες που την υπέγραψαν, που, εξάλλου, είναι οι «τριτοκοσμικές» χώρες στην πλειοψηφία τους, ένα εκ των ων ουκ άνευ δικαίωμα, χωρίς το οποίο η συνθήκη θα έχανε τη νομιμοποίησή της. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που δεν υπέγραψε τη συνθήκη και υποστηρίζει άνευ όρων τους ισραηλινούς σιωνιστές δεν μπορεί να επιβάλλει κανένα νόμο αν αυτός δεν είναι ο νόμος του ισχυρού, δηλαδή ο νόμος της ζούγκλας. Με δυο λόγια, οι απαιτήσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι αντίθετες με όλους τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες.


Κατά συνέπεια:

Το Κόμμα μας θεωρεί τις κυρώσεις που αποφάσισε ο ΟΗΕ ενάντια στο Ιράν είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής δράσης επιθετικής και αποικιακής προς το συμφέρον των ιμπεριαλιστικών χωρών και κυρίως του αμερικανικού την οποία καταδικάζουμε σθεναρά. Τα μέτρα που αναφέρονται στο ψήφισμα μοιάζουν με το σενάριο που χρησιμοποιήθηκε για την αλλαγή του καθεστώτος του Σαντάμ, που θεωρούσαν συνένοχο του Μπιν Λάντεν, κάτοχο ατομικής βόμβας και βιολογικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής, προκειμένου, στο τέλος, να καταλάβουν το Ιράκ, να σφαγιαστούν οι ιρακινοί και να λεηλατηθεί η χώρα τους.

Η πολιτική μας σχετικά με το Ιράν και τον κίνδυνο μιας αμερικανικής επίθεσης είναι φυσικά η ίδια με εκείνη που διακηρύχθηκε την εποχή της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ που καταδικάζει κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές ιρανικές υποθέσεις. Κάθε προσπάθεια αλλαγής στο Ιράν, από μια ιμπεριαλιστική χώρα, την οποία εμείς καταδικάζουμε, ισούται με μη σεβασμό του διεθνούς δικαιώματος του ιρανικού λαού να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του. Η ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν ανήκει ως δικαίωμα και ως καθήκον χωρίς δισταγμό στον ιρανικό λαό. Η πολιτική των κυρώσεων ή οι στρατιωτικές απειλές ενάντια στο Ιράν όχι μόνο δεν εξασθενεί το ισλαμικό καθεστώς, αλλά, αντίθετα, εντείνουν την πολιτική της λογοκρισίας και της καταπίεσης του δημοκρατικού κινήματος του ιρανικού λαού. Το μπλοκάρισμα και οι κυρώσεις στο εξωτερικό και η ένταση της καταπίεσης στο εσωτερικό της χώρας είναι στοιχεία συμπληρωματικά και οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Το Κόμμα μας καταδικάζει όλα τα ρεύματα και τις τάσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης του ισλαμικού καθεστώτος που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ και την πολιτική της παγκόσμιας νέας τάξης και εκείνη της Νέας Μεγάλης Μέσης Ανατολής του George W. Bush. Όλες αυτές οι ομάδες δε θα κερδίσουν τίποτα παρά την αποτυχία, τη ντροπή, τη λύπη. Οι εγκληματικές κατοχές του Αφγανιστάν και του Ιράκ όπως επίσης και τύποι σαν τον Τσαλαμπί και τον Καρζάι πρέπει να πάρουν το μάθημά τους.

Κόμμα Εργασίας Ιράν – Τουφάν
http://www.toufan.org

το κείμενο του ψηφίσματος στα Αγγλικά

http://www.globalpolicy.org/security/sanction/iran/2006/resolution1737.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: