Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2007

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μπενίν

Ο πρόεδρος Boni Yayi οφείλει άμεσα να απαλλαχθεί των αρμοδιοτήτων του και να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη



Οι πολλαπλές μάχες των εργαζομένων και των λαών του Μπενίν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας επέτρεψαν την αναφορά στο προοίμιο του Συντάγματός μας της ακόλουθης φράσης: «Εμείς, ο λαός του Μπενίν, επανεπιβεβαιώνουμε τη σφοδρή μας αντίθεση σε κάθε καθεστώς που βασίζεται στην αυθαιρεσία, τη δικτατορία, την αδικία, τη διαφθορά, τη συνδιαλλαγή, τον τοπικισμό, το νεποτισμό, το σφετερισμό της εξουσίας και την προσωπική εξουσία» Σε αυτό το πλαίσιο ο Boni Yayi, κατά την ορκωμοσία του ως προέδρου στις 6 Απρίλη 2006 ενώπιον «Θεού, των οστών των προγόνων μας, το έθνος και ενώπιον του λαού του Μπενίν, μόνου κυρίαρχου», ορκίστηκε πομπωδώς να

-σέβεται και να υπερασπίζεται το Σύνταγμα του λαού του Μπενίν
-να υπηρετεί πιστά και να ασκεί τα υψηλά καθήκοντα τα οποία ο λαός του ανέθεσε
- να καθοδηγείται από το γενικό συμφέρον και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου
- να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις στην έρευνα και την προώθηση του γενικού καλού
-και ολοκληρώνοντας «σε περίπτωση αθέτησης του όρκου, να υποστώ τους συνέπειες του νόμου»

Παρά τον τυπικό όρκο που έδωσε, o Βoni Yayi δεν σταματά να παραβιάζει το Σύνταγμα και να παίρνει μέτρα αντίθετα προς τη λαϊκή θέληση. Έτσι αποφάσισε στο Υπουργικό Συμβούλιο με ανακοίνωση της 30ης Δεκέμβρη 2006 να απαγορεύσει την απεργία των συνδικάτων των νηπιαγωγών και των δασκάλων (SYNAPRIM, SYNEC-P, SYNECLOS) που είχε οριστεί για τις 4-5 Γενάρη 2007. Μια κίνηση απεργιακή που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του νόμου και έχοντας ως κύριο στόχο την «άμεση παύση των «Νέων Προγραμμάτων» για την Εκπαίδευση και τη βελτίωση των υλικών συνθηκών των παιδαγωγών». Η ανακοίνωση με ένα τόνο απειλητικό απαιτούσε την παρουσία των καθηγητών στις 4 Γενάρη στις θέσεις τους.

Με αυτό το μέτρο, ο Boni Yayi παραβιάζει εμφανώς τη φράση του συντάγματος στο άρθρο 31 ότι «το κράτος αναγνωρίζει και εγγυάται το δικαίωμα στην απεργία. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να υπερασπίζει, στις συνθήκες που ορίζει ο νόμος, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, είτε ατομικά, είτε συλλογικά ή με συνδικαλιστική δράση. Το δικαίωμα στην απεργία ασκείται στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος».Το προεδρικό μέτρο είναι ακόμα πιο σοβαρό καθώς συνοδεύεται από ένα αίτημα στις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία να περνούν από τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία με την απειλή ότι θα «καταστείλουν συστηματικά» κάθε πρόσωπο που θα αντιτίθεται στις εντολές τους. Η πρόφαση έγινε γνωστή εκ των προτέρων: η στήριξη στη δωρεάν προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυσης.

Πρόκειται για μια ψευδορκία, πολύ σοβαρή δεδομένου ότι προγράφει το λαό ως εσωτερικό εχθρό ενάντια στον οποίο κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις.

Αλλά ο Bon Yayi δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Παρά την πρόνοια στου Συντάγματος στο άρθρο 98 στα ζητήματα υπηκοότητας, κράτους και ικανότητας ανθρώπων, έθεσε σε ισχύ μέσω διατάγματος το Ravec (σ.σ. σύστημα συλλογής πληροφοριών για κάθε πολίτη της χώρας και απόδοσης σε καθέναν ενός αριθμού). Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να θεωρήσει την απόφαση αυτή αντισυνταγματική, ο Boni Yayi δε συμμορφώθηκε. Άλλη μια ψευδορκία. Πληροφορίες θέλουν τον Boni Yayi να έχει προβεί σε πώληση του Λιμανιού, της SBEE (σ.σ. Εταιρία Ηλεκτρισμού), των τηλεπικοινωνιών στο Bouygues και το Bolloré. Οι εργαζόμενοι και ο λαός ρωτάνε τον Boni Yayi. Αλλά αυτός δε λέει λέξη. Και ως απάντηση, απειλεί να «καταστείλει συστηματικά» όσους δεν υπακούσουν στις φασιστικές του ορέξεις και αντισταθούν στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.

Βάσει όλων αυτών και του άρθρου 74 του Συντάγματός μας που προνοεί ότι «είναι εσχάτη προδοσία όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβιάζει τον όρκο του, είναι αυτουργός ή συναυτουργός ή συνένοχος για παραβιάσεις σοβαρές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παραχώρηση μέρους εθνικού εδάφους και πράξεων που υπονομεύουν τη διατήρηση ενός μονίμως υγιούς περιβάλλοντος, ευνοϊκού για την ανάπτυξη» διακηρύττουμε ότι ο Boni Yayi είναι ένοχος εσχάτης προδοσίας και πρέπει να περάσει από το Ανώτατο Δικαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να απαλλαχθεί των καθηκόντων του ως προέδρου της Δημοκρατίας και Αρχηγού Κράτους.

Καλούμε, συνεπώς, όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στο Μπενίν να ενώσουν τη δράση τους για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Αν οι σημερινοί θεσμοί (Εθνοσυνέλευση, Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανώτατο Δικαστήριο) αποδειχτούν ανίκανοι να απαντήσουν σε αυτή την αναγκαιότητα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συμφερόντων της πατρίδας, οι λαοί και οι εργαζόμενοι του Μπενίν θα αναλάβουν τις αρμοδιότητές τους..


Κομμουνιστικό Κόμμα Μπενίν
Cotonou, 2 Γενάρη 2007

http://www.la-flamme.info

1 σχόλιο:

Nativist είπε...

Τίποτε σοβαρότερο δεν υπάρχει στη χώρα μας, λύσαμε όλα τα προβλήματά μας, ώστε τώρα ασχολούμαστε με το ... Μπενίν;