Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

Γαλλία: Κοινή Διακήρυξη των οργανώσεων υπεράσπισης των μεταναστών

Ενώπιον της θέλησης του υπουργού Hortefeux να συναντήσει έναν αριθμό οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην εκστρατεία για τη νομιμοποίηση των χωρίς χαρτιά μεταναστών και που καταγγέλλουν τα πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, οι «προσκληθείσες» οργανώσεις, όπως και όσες δεν «προσκλήθηκαν», αποφάσισαν να εκφραστούν από κοινού, με το παρακάτω κείμενο.
Το Κόμμα μας (σημ. μετ.: Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας) το συνυπογράφει.

Κοινή Διακήρυξη

Λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υπουργός Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης, Εθνικής Ταυτότητας και συνεργασίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντήσει τις οργανώσεις υπεράσπισης των μεταναστών.

Πρώτα απ’ όλα, οι υπογράφουσες το κείμενο οργανώσεις επιθυμούν να εκφράσουν τη βαθύτατη αγανάκτησή τους σχετικά με την εμφάνιση στον τίτλο του υπουργείου, που ασχολείται, μεταξύ άλλων και με τους μετανάστες,τηςφράσης «Εθνικής Ταυτότητας». Αυτή η φράση, αφήνει να εννοηθεί ότι η σωτηρία μιας δήθεν «εθνικής καθαρότητας», μολυσμένης από τους μετανάστες, αποτελεί μια από τις αρμοδιότητες του υπουργείου.

Η ιδέα περί «εθνικής ταυτότητας» αποτελεί, όπως γράφουν και οι παραιτηθέντες ιστορικοί της Cité Nationaledel’histoiredel’immigration, «παραδοσιακό στοιχείο ενός εθνικισμού βασισμένου στην περιφρόνηση και το μίσος ενάντια στους ξένους, σε στιγμές κρίσης».

Η πρόσκληση του κ. Hortefeux στις οργανώσεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες μας φαίνεται ως μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, που στοχεύει στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης και των μίντια, για τις πραγματικές αιτίες των αδιεξόδων της πραγματικότητας που επέφερε αυτή η πολιτική.

Σίγουρα, δεν αποτελεί πρόθεσή μας να αμφιβάλλουμε για τη νομιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και της κυβέρνησής του, που βγήκαν από δημοκρατικές εκλογές. Αλλά οι οργανώσεις μας υπενθυμίζουν ότι το άρθρο 2 της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των βασικών παραδεδεγμένων από τους νόμους της Δημοκρατίας αρχών, αποδίδουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το ατομικό και συλλογικό δικαίωμα να αντιπολιτεύονται- ακόμα και να αντιστέκονται- σε πολιτικές που θέτουν σε αμφισβήτηση την παράδοση φιλοξενίας των μεταναστών στη Γαλλία και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους που εγγυώνται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Γαλλίας.

Οι οργανώσεις μας καταγγέλλουν τους περιορισμούς που ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθούν στο θεσμό της οικογενειακής επανένωσης, ήδη άσχημα πληττόμενου από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του Μεταναστευτικού Κώδικα που τέθηκαν στη βάση της διάκρισης μεταξύ μιας μετανάστευσης από την οποία δήθεν «υποφέρουμε» και μιας μετανάστευσης «επιλεκτικής».

Οι οργανώσεις μας αντιτίθενται, στο πρόγραμμα του Νικολά Σαρκοζύ που πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ο υπουργός Hortefeux, στη θέσπιση ποσοτικών κριτηρίων και κριτηρίων «χρησιμότητας» στη γαλλική πολιτική μετανάστευσης. Τέτοιοι στόχοι είναι κατάφωρα ασύμβατοι με το δικαίωμα στην κανονική οικογενειακή ζωή και το δικαίωμα του ασύλου.

Το να αποφασίζουμε από πριν σε πόσα πρόσωπα θα αποδοθούν αυτά τα δικαιώματα συνιστά μια κατάρρευση των πολιτικών μετανάστευσης που μας φαίνεται απαράδεκτη και αντίθετη με τη δημοκρατική παράδοση σε αυτό το ζήτημα. Αυτές είναι οι θέσεις, του συνόλου του κινήματος των οργανώσεων, που θα γίνουν γνωστές στον υπουργό.

31 Μάη 2007


Organisations signataires: ACORT (Assemblée citoyenne des originaires de Turquie), AEFTI (Fédération nationale des associations pour l'enseignement et la formation des travailleurs immigrés et de leurs familles), AEOM (Association des étudiants d'origine malgache), ALIF sanspapiers, ATF (Association des Tunisiens en France), ATMF (Association des travailleurs maghrébins de France), Autremonde, Cedetim (Centre d'études et d'initiatives de solidarité internationale), COLCREA (Association d'étudiants et créateurs colombiens en France), Collect if de soutien des exilés, Coordination des Groupes de femmes Egalité, Coordination 93 des sans­papiers, CRAN (Conseil représentatif des associations noires), COPAF (Collectif pour l'avenir des foyers), DIDF (Fédération des associations des travailleurs et des jeunes), Femmes de la Terre, FASTI (Fédération des associations de solidarité avec les travailleurs immigrés), FIDL Haute Normandie, FSU (Fédération syndicale unitaire), FTCR (Fédération des Tunisiens pour une citoyenneté des deux rives), GISTI (Groupe d'information et de soutien des immigrés), IACD (Initiatives et Actions citoyennes pour la démocratie et le développement), IPAM (Réseau Initiatives pour un autre monde), LCR (Ligue communiste révolutionnaire), LDH (Ligue des droits de l'homme), Les Alternatifs, les Verts, MCA (Mouvement pour une citoyenneté active), MRAP (Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples), PCF (Parti communiste français), PCOF (Parti communiste des ouvriers de France), RACORT (Rassemblement des associations citoyennes des originaires de Turquie), RAJFIRE (Réseau pour l'autonomie des femmes immigrées et réfugiées), Ras l'front, ESF (Réseau Education sans frontières), RESOVIGI (Lyon), RETSEF (Regroupement des Travailleurs Sénégalais en France), RUSF (Réseau Universités sans frontières), SUD Education, Syndicat de la magistrature, Union syndicale Solidaires

Δεν υπάρχουν σχόλια: