Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Ανεξάρτητοι Υποψήφιοι, που υποστηρίζονται από Δημοκρατικές Δυνάμεις εκλέχθηκαν στο κοινοβούλιο

Οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες συγκλήθηκαν λόγω της κρίσης στις προεδρικές εκλογές, διεξήχθησαν στις 22 Ιουλίου.

Λόγω του εθνικού ορίου του 10% για την εισαγωγή στο κοινοβούλιο, το κόμμα μας (EMEP) και οι σύμμαχοι του έλαβαν μέρος στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψήφιους.

Η συμμαχία των DTP (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα), EMEP (Κόμμα Εργασίας), SDP (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα), μερικών αριστερών ομάδων και οργανώσεων, διανοούμενων και συνδικαλιστών υποστήριξε 60 ανεξάρτητους υποψήφιους.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν κάτω από αντιδημοκρατικές και άνισες συνθήκες. Παράλληλα τα ΜΜΕ προπαγάνδιζαν τα νεοφιλελεύθερα κόμματα της μπουρζουαζίας αγνοώντας τους ανεξάρτητους υποψήφιους. Επιπρόσθετα, ένοπλες δυνάμεις εμπόδισαν τις προεκλογικές εκστρατείες των ανεξάρτητων υποψήφιων. Παρ’ όλα αυτά, 23 ανεξάρτητοι υποψήφιοι εκλέχθηκαν στο κοινοβούλιο. Αυτό ο αριθμός είναι επαρκής για να σχηματιστεί μια ομάδα στο κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος μας Levent Tuzel που ήταν επίσης ανεξάρτητος υποψήφιος στη Σμύρνη, έλαβε 37.000 ψήφους αλλά δεν ήταν αρκετές για να μπει στο κοινοβούλιο.

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, τα τρία κόμματα που μπήκαν στη Βουλή είναι: το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα που συνεργάζεται με τους ιμπεριαλιστές) με 340 έδρες, το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, αυτό το κόμμα μετατοπίστηκε σταδιακά στα δεξιά, συνεργαζόμενο με τους πραξικοπηματίες στρατηγούς) με 112 έδρες και το MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης, ένα φασιστικό κόμμα) με 70 έδρες. Και τα τρία αυτά κόμματα υποστηρίζουν νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Ωστόσο το AKP ακολουθεί μια μετριοπαθή ισλαμική γραμμή και τα άλλα δυο ακολουθούν εθνικιστική γραμμή.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η είσοδος στη Βουλή ανεξάρτητων βουλευτών που υποστηρίχτηκαν από τις δυνάμεις του κόμματος Εργασίας, Ειρήνης και Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ως μια σημαντική αλλαγή για το κοινοβούλιο. Φυσικά και είναι σημαντικό ότι τέτοιες δυνάμεις μπήκαν για πρώτη στο κοινοβούλιο μετά το 1965 όπου 15 εκπρόσωποι του TIP (Κόμματος Εργατών Τουρκίας) και το 1994 όπου εκπρόσωποι του DEP (Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος) όπου μπήκαν στην Βουλή και συνελήφθηκαν επειδή ορκίστηκαν στα Κουρδικά.

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα σχηματίσουν ομάδα στη Βουλή και θα υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως τη δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα, την ελευθερία της έκφρασης και των οργανώσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιπρόσθετα θα παλέψουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του AKP.


Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP)
Γραφείο Διεθνών Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: