Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Το αποτρόπαιο έγκλημα του Katyn: τα χιτλερικά στρατεύματα δολοφονούν χιλιάδες πολωνούς

Αναδημοσιεύουμε την πρώτη αντίδραση της τότε Σοβιετικής κυβέρνησης από το «Ριζοσπάστη» και σε επόμενο σημείωμα θ’ αναφερθούμε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των ναζιφασιστικών στρατευμάτων που το Υπουργείο Προπαγάνδας των ΝΑΖΙ, με επικεφαλής τον Γκαίμπελς, το απέδωσε στον Κόκκινο Στρατό.

ΧΙΤΛΕΡΙΚΕΣ ΑΤΙΜΙΕΣ

Το Σοβιετικό Γραφείο Πληροφοριών με ανακοινωθέν του αποδείχνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι τους πολωνούς αιχμάλωτους στο Σμολένσκ μαζί με άλλους σοβιετικούς πολίτες στην υποχώρηση του Σοβιετικού στρατού τους θανάτωσαν οι χιτλερικοί. Τώρα η χιτλερική προπαγάνδα αποδίδει τα ανήκουστα αυτά εγκλήματα στις σοβιετικές αρχές.

Σχετικά με τις αντισοβιετικές ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης του Σικόρσκυ η «Πράβντα» γράφει ότι το πολωνικό υπουργείο ενισχύει τον εχτρό της Πολωνίας Χίτλερ και ότι οι τέτοιοι πολωνοί συνεργάτες του Χίτλερ θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους αυτές. Όσο για τον πολωνικό λαό, αυτός όπως και όλοι οι λαοί, βαδίζουν χέρι με χέρι, γράφει η «Πράβντα» και αγωνίζονται μαζί ενάντια στη χιτλερική βαρβαρότητα.

«Ριζοσπάστης», 1 Μάη 1943

ΧΙΤΛΕΡΙΚΕΣ ΑΤΙΜΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΣΙΚΟΡΣΚΥ

Καθεστώς ατιμίας και εγκλήματος ο χιτλερισμός, μόλις πήρε την εξουσία στα 1933 έκαψε το Ράιχσταγ μέσα στο Βερολίνο για να ενοχοποιήσει τους κομμουνιστές. Με έγκλημα εγκαινίασε την πολιτική του εξουσία και όλη η ύπαρξή του είναι σειρά από φρικώδη εγκλήματα ενάντια στους λαούς, ώσπου έριξε όλη την ανθρωπότητα στη φοβερή ανθρωποσφαγή. Τώρα οι αμερικάνοι και τα εκατομμύρια των ευρωπαίων ορθώνονται ενάντιά του σαν εκδικητικές ερινύες και τρίζει το καθεστώς του εγκλήματος. Και ο φασισμός με λύσσα γυρεύει να φοβίσει τους λαούς και να τους πάρει στην υπηρεσία του, πότε με τον μπαμπούλα του Μπολσεβικισμού, πότε με την αγγλοαμερικάνικη πλουτοκρατία και άλλοτε με τους εβραίους. Τη φαρμακερή του χολή την ξερνάει κυρίως ενάντια στη Σοβ. Ένωση γιατί εκεί βλέπει τον πιο φοβερό του εχτρό. Και η μια συκοφαντική εκστρατεία ακολουθεί την άλλη. Απ’ τον ίδιο οχετό της φασιστικής ατιμίας βγήκαν οι βρωμιές του Μανωλέα. Τώρα διατυμπανίζουν τους τάφρους του Κατίν με τους πολωνούς αξιωματικούς που τους σκότωσαν οι ίδιοι. Για μια-δυο μέρες μίλησαν και για τάφρους στην Οντέσσα με νεκρούς Ρουμάνους. Μα βρήκαν σκόπιμο φαίνεται να σκούξουν μόνο για τους Πολωνούς. Και οι ίδιοι δημοσιεύουν περιγραφές, γράφουν άρθρα, τα τηλεγραφούν, καταρτίζουν επιτροπές, σκηνοθετούν έρευνες, βγάζουν πορίσματα και τα διαλαλούν για να κλονίσουν το κύρος της Σοβ. Ένωσης, την αγάπη και την πίστη των λαών στην απελευθερεύτρα χώρα. Μα όλος ο κόσμος ξέρει ότι μόνο οι φασίστες είναι ικανοί για τέτοια εγκλήματα. Εμείς οι Έλληνες έχουν μεγάλη πείρα για το φασισμό-χτήνος. Μας σκότωσαν, μας πέθαναν απ’ την πείνα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Τα γυναικόπαιδα βγάνουν σπαρακτικές κραυγές, σ’ όλη τη χώρα. 40 χιλιάδες εβραίους της Σαλονίκης τους εξοντώνουν. Απ’ τα Πυρηναία ως τη Σοβ. Ένωση η Ευρώπη είναι σφαγείο. Το αίμα αχνίζει. Παντού πτώματα και στημένες κρεμάλες. Και οι Ούννοι, που το καθεστώς και η δράση τους αποτελεί ατίμωση για το ανθρώπινο γένος, στρατολογούν καθάρματα και πεντοφαλαγγίτες για να αποδώσουν σ’ άλλους τα δικά τους εγκλήματα και για να δικαιολογήσουν καινούργια. Και τώρα βρέθηκε η πολωνική κυβέρνηση Σικόρσκυ. Είναι απ’ το ίδιο σόι των φασιστών και από καιρό διακηρύχνει τις ιμπεριαλιστικές της βλέψεις προς τη Σοβ. Ουκρανία και Λευκορωσία. Στο τέλος του περασμένου Φλεβάρη η Σοβιετική κυβέρνηση καυτιρίασε αυτή την ψευτοκυβέρνηση Σικόρσκυ γιατί «δεν αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ουκρανικού και Μπελορωσσικού λαού» και τόνισε ότι ο Ατλαντικός χάρτης δίνει το δικαίωμα και σ’ αυτό το λαό «να ζήσει ελεύτερος και ανεξάρτητος στο έδαφός του». Η κυβέρνηση Σικόρσκυ, για να εκβιάσει τη Σοβιετική κυβέρνηση, παίζει το παιγνίδι του Χίτλερ υιοθετεί και συνδαυλίζει τις αντισοβιετικές του ατιμίες σχετικά με τους αξιωματικούς που σκότωσαν οι ίδιοι οι γερμανοί. Έτσι η Σοβ. Κυβέρνηση διέκοψε τις σχέσεις με την πεμπτοφαλαγγίτικη αυτή κυβέρνηση. Παραθέτουμε ολόκληρη τη νότα της Σοβιετικής Κυβέρνησης:

Νότα

της Σοβ. Κυβέρνησης περί απόφασης διακοπής σχέσεων με την Πολωνική Κυβέρνηση.

Την 25η Απρίλη τρέχοντος έτους ο λαϊκός επίτροπος επί των Εξωτερικών ο Β. Μολότωβ επέδωσε στον Πολωνό απεσταλμένο κ. Ρώμερ Νότα της Σοβ. Κυβέρνησης με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Κύριε Απεσταλμένε

Κατόπιν εξουσιοδότησης της Κυβέρνησης της ΕΣΣΔ έχω την τιμήν να φέρω εις γνώσιν της Πολωνικής Κυβέρνησης τ’ ακόλουθα. Τη διαβεβαίωση της Πολωνικής Κυβέρνησης διά τις σχέσεις με την ΕΣΣΔ που έγινε τον τελευταίο καιρό, η Σοβ. Κυβέρνηση την θεωρεί τελείως ως μη φυσιολογική (παράτυπη) που διαταράζει όλους τους κανόνες και τα όρια στις αμοιβαίες σχέσεις ανάμεσα στα δυο συμμαχικά κράτη.

Η εχθρική στάση προς τη Σοβ. Κυβέρνηση συκοφαντική εκστρατεία που άρχισαν οι γερμανοί φασίστες με το ζήτημα των από τους ίδιους διαπραχθέντων φόνων πολωνών αξιωματικών στην περιοχή Σμολένσκ στο κατεχόμενο από τα γερμανικά στρατεύματα έδαφος, υποστηρίχθει εξ αρχής από την Πολωνική Κυβέρνηση και με κάθε τρόπο υποδαυλίζεται από τον πολωνικό τύπο. Η Πολωνική Κυβέρνηση όχι μόνο δεν απέκρουσε την ελεεινή συκοφαντία κατά της ΕΣΣΔ, μα ούτε καν θεώρησε αναγκαίο να απευθύνει προς τη Σοβ. Κυβέρνηση μια οιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση για το ζήτημα αυτό. Οι χιτλερικές αρχές αφού διέπραξαν το τερατώδες έγκλημα κατά των πολωνών αξιωματικών, παίζουν την ανακριτική κωμωδία, στη διεξαγωγή της οποίας μεταχειρίζονται μερικά της εκλογής των πολωνικών κυβερνητικοφασιστικών στοιχείων της κατεχόμενης Πολωνίας όπου όλοι βρίσκονται κάτω από το πέλμα της χιτλερικής τρομοκρατίας και όπου ο έντιμος πολωνός δεν μπορεί να πει λέξη. Για την ανάκριση εκλήθη παρά της πολωνικής κυβέρνησης, όπως και παρά της χιτλερικής κυβέρνησης, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ο οποίος είναι υποχρεωμένος κάτω από τις συνθήκες της φασιστικής τάξης, με τις ομαδικές εχτελέσεις του άμαχου πληθυσμού να λάβει μέρος στην ανακριτική αυτή κωμωδία, με σκηνοθέτη της το Χίτλερ. Είναι αυτονόητο πως παρόμοια «ανάκριση» πραγματοποιημένη συν τοις άλλοις πίσω από την πλάτη της Σοβ. Κυβέρνησης δεν μπορεί να προκαλέσει εμπιστοσύνη σε ανθρώπους έστω και λίγο τίμιους. Το γεγονός πως η εχθρική εκστρατεία κατά της Σοβ. Ένωσης άρχισε ταυτόχρονα στο γερμανικό και πολωνικό τύπο και διεξάγεται σ’ ένα και το αυτό πλάνο, το γεγονός αυτό δεν αφήνει αμφιβολία ότι μεταξύ του εχθρού των συμμάχων Χίτλερ και της πολωνικής κυβέρνησης υπάρχει επαφή και συνεννόηση για τη διεξαγωγή της εχθρικής αυτής εκστρατείας. Την εποχή που οι λαοί της Σοβ. Ένωσης χύνουν το αίμα των σε τραχείς αγώνες με τη χιτλερική Γερμανία και με σκληρές μάχες κατορθώνουν τη συντριβή και την ήττα του κοινού εχτρού του Ρωσσικού και του Πολωνικού λαού και την απελευθέρωση όλων των φιλελεύθερων δημοκρατικών χωρών, η Πολ. κυβέρνηση, για να εξευμενίσει την τυρρανία του Χίτλερ, καταφέρνει το προδοτικό χτύπημα κατά της Σοβ. Ένωσης. Η Σοβ. κυβέρνηση γνωρίζει πως η εχθρική αυτή εκστρατεία κατά της Σοβ. Ένωσης διεξάγεται από την πολωνική κυβέρνηση η οποία αποβλέπει, με τη χρησιμοποίηση της χιτλερικής συκοφαντίας, να ασκήσει πίεση κατά της Σον. κυβέρνησης με σκοπό να τις αποσπάσει εδαφικές παραχωρήσεις και να σφετεριστεί μέρος της σοβ. Ουκρανίας, της σοβ. Λευκορωσίας και της σοβ. Λεττονίας. Όλα αυτά τα γεγονότα υποχρεώνουν τη σοβιετική κυβέρνηση να αναγνωρίσει πως η σημερινή κυβέρνηση της Πολωνίας βρίσκεται στο δρόμο της συνεργασίας με την χιτλερική Κυβέρνηση, ανέστειλε στην ουσία τις συμμαχικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ και πήρε θέση εχθρική στις σχέσεις με τη Σοβ. Ένωση.

Βάσει όλων αυτών η Σοβιετική Κυβέρνηση απεφάσισε να διακόψει τις σχέσεις με την Πολωνική Κυβέρνηση.

Ευαρεστηθείτε να δεχθείτε κύριε απεσταλμένε τα διαβεβαιώσεις της βαθειάς μου εκτιμήσεως».

Β. ΜΟΛΟΤΩΒ

«Ριζοσπάστης», 10 Μάη 1943

Δεν υπάρχουν σχόλια: