Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Επίσημη Ανακοίνωση του ΚΚ Ισπανίας (μ-λ) για την σύλληψη της καθοδήγησης του Μπατασούνα

Η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» απαγορεύει

Η πρόσφατη σύλληψη 23 αγωνιστών (εκ των οποίων οι 17 έχουν προφυλακιστεί) του εκτός νόμου Μπατασούνα, 16 εκ των οποίων είναι μέλη του καθοδηγητικού της οργάνου, της “Mesa National”, βασίζεται σε μια έκθεση που συνέταξε το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας (“Audiencia Nacional”) το 2002 για την υποτιθέμενη υπαγωγή του Μπατασούνα στην ΕΤΑ. Οι συλλήψεις είναι έξω από το νομικό πλαίσιο και πηγάζει από καθαρά πολιτικά κίνητρα: Πέρασαν πέντε χρόνια από όταν συντάχθηκε η έκθεση και ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν έγιναν ενέργειες τέτοιου μεγέθους ενάντια στην καθοδήγηση του Μπατασούνα. Τώρα, μήνες μετά την παύση της ανακωχής με την ΕΤΑ και μετά από την ανακοίνωση του Βάσκου προέδρου Ιμπαρρέτσε να καλέσει σε δημοψήφισμα για το μέλλον της βασκικής χώρας, πραγματοποιείται η ενέργεια αυτή ενάντια στην καθοδήγηση του Μπατασούνα. Αποδείχτηκε ξανά ότι είναι ψεύτικος ο υποτιθέμενος διαχωρισμός μεταξύ της εξουσίας που ασκεί το μοναρχικού καθεστώτος και της Δικαστικής εξουσίας.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, (Μαριάνο) Ρατζόι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Καντένα Σερ» δήλωσε με προκλητικό τρόπο: «Αυτές οι συλλήψεις θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και καιρό», κάνοντας ξεκάθαρο ότι το πολιτικό συμφέρον επιβλήθηκε στην δικαστική εξουσία. Δεν υπάρχουν ούτε «ανεξάρτητες Αρχές», ούτε «ανεξάρτητα δικαστήρια»: όλοι οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, συμπεριλαμβανομένων και τον δικαστών, επηρεάζονται και είναι πολιτικά εξαρτημένοι.

Ο Θαπατέρο υιοθετεί την αντιδραστική ιδεολογία του Λαϊκού Κόμματος

Η σύλληψη του Μπατασούνα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ταχτικής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και του Θαπατέρο να υιοθετήσει τις νεοφασιστικές θέσεις του Λαϊκού Κόμματος στην προσπάθειά του να αποσπάσει ψήφους από τη δεξιά και την ακροδεξιά.

Ο Θαπατέρο, που αυτοπροβάλλεται τώρα σαν ο φανατικότερος (espaρolista) των Ισπανών, έχει αποφασίσει να αφήσει την εικόνα προοδευτικού, καινοτόμου πολιτικού που με «αποφασιστικότητα» και «καλή διάθεση» θα «άνοιγε το διάλογο», όπως τον είχαν συμβουλεύσει οι image makers του να κάνει στις προηγούμενες εκλογές του 2003.

Από πολιτικός με «καλή διάθεση» μετατράπηκε σε υπέρμαχο του πιο αντιδραστικού «φιλο-Ισπανισμού», υπερασπιστή της μοναρχίας, της «Αγίας» Ενότητας της Ισπανίας, υποκλινόμενος στους φαλαγκίτες (μοναρχοφασίστες) επισκόπους του Βατικάνου, τον νεκροθάφτη της ιστορικής μνήμης των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων από το φρανκισμό, με την παράδοση της κυβέρνησης της Ναβάρρα Λαϊκού Κόμματος (σ.τ.μ. στη Ναβάρρα το Λαϊκό Κόμμα δεν υπάρχει ουσιαστικά αλλά υπάρχει η Ναβαρρέζικη Λαϊκή Ένωση, ένα τοπικό κόμμα το οποίο αντιπροσωπεύει τις απόψεις του Λαϊκού Κόμματος), την ανοχή στις κερδοσκοπίες ακίνητων περιουσιών, τη συνένοχη σιωπή για τον φασισμό που υποθάλπει του Λαϊκό Κόμμα, της περικοπής του Estatut (σ.τ.μ. το καθεστώς αυτονομίας που διέπει την Καταλονία, καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Καταλανών και τις σχέσεις με την Ισπανία) που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, και της συμφιλίωσης με το βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και της τήρησης των δεσμεύσεων για επίθεση σε άλλες χώρες με το ΝΑΤΟ.

Ο φόβος της μοναρχίας και των κομμάτων της για τη δημοκρατία

Το κλείσιμο του πολιτικού κύκλου σηματοδοτήθηκε από την ανακωχή της ΕΤΑ, την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και με το ξαναζέσταμα των συζητήσεων για τη Χώρα των Βάσκων, το οποίο δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ούτε τον ανασφαλειών του PSOE πριν τις εκλογές -άλλη μια συνέπεια των φασιστικών διαδηλώσεων που υποκινήθηκαν από το Λαϊκό Κόμμα- αλλά αποτέλεσμα πολύ σημαντικότερων αιτιών: η ανάγκη να προστατευτεί το καθεστώς της φιλοφρανκικής μοναρχίας και του οικονομικού ολιγαρχικού κατεστημένου της Ισπανίας από οποιαδήποτε πιθανή αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού ακριβώς τώρα, που η οικονομική αστάθεια και μια πιθανή έξαρση της ταξικής πάλης διαφαίνεται στον ορίζοντα. Για τη μοναρχία έχει γίνει πολύ σημαντικό να διατηρήσει το καθεστώς της αστάθειας και της καταστολής στη Χώρα των Βάσκων και σ’ αυτό το σκοπό έχουν αφιερωθεί η Ολιγαρχία, το Λαϊκό Κόμμα και το PSOE.

Η Τρίτη Δημοκρατία για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης

Τα κόμματα της φιλοφρανκικής μοναρχίας προσπαθούν να λύσουν τα εθνικά προβλήματα της Ισπανίας με την αστυνομία και τα κατασταλτικά μέτρα. Η μοναρχία, τα καθεστωτικά κόμματά της, το μεγάλο Ισπανικό κεφάλαιο και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα τρομάζουν σε οποιαδήποτε αλλαγή που θα έχει επιπτώσεις στα συμφέροντά τους Το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, που γεννήθηκε στα σπλάχνα της φασιστικής δικτατορίας του Φράνκο δεν πρόκειται ποτέ να ανεχτεί μεταβολή του εθνικού ζητήματος και πρόκειται να αντιδράσει κατασταλτικά ενάντια δημοκρατική απαίτηση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ενότητα των λαών της Ισπανίας και της εργατικής τάξης στον αγώνα για μια Ομόσπονδη και Λαϊκή Δημοκρατία που θα εγγυάται στο ακέραιο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στις εθνότητες του κράτους.

Για μια ειρηνική, δίκαιη και δημοκρατική λύση για την Χώρα των Βάσκων και των πόλεων της Ισπανίας, για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ζήτω η Λαϊκή Δημοκρατική Ομοσπονδία!


Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ Ισπανίας (μ-λ)
Μαδρίτη, 7 Οκτωβρίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: