Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
Νέα σφοδρότερη, γενικευμένη και βιαιότερη επίθεση στους εργαζόμενους

Απ’ τους πρώτους κιόλας μήνες της περασμένης 4ετίας είχαμε επισημάνει – με δεδομένο πάντα και στο κέντρο της προσοχής ότι το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ είναι το κατεξοχήν κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου που εκφράζει και υπερασπίζει τα συμφέροντά του – ότι ο νέος πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται από μια κλασικής μορφής ανικανότητα που προσπαθεί να την αποκρύψει με διάφορες σοβαροφανείς πόζες και με κάποιες ηθικόλογου χαρακτήρα συχνά επαναλαμβανόμενες εκθεσούλες ιδεών, «αδέξιες, ανούσιες, φλύαρες και γελοίες» εκθέσεις που δεν ξεπερνούν το επίπεδο «κορασίδων Α΄ Γυμνασίου», όπως σημειώναμε λίγο πριν τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη.

Σήμερα η καταστροφική 4ετία για την εργατική τάξη και ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλά και για τον τόπο είναι σ’ όλους γνωστή, ανεξάρτητα από την επανεκλογή του – μάλλον αποτελεί «επιβράβευση» της μόνης ικανότητας που έχει-επέδειξε: να κατακάψει τη μισή Ελλάδα, μαζί και την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και 70 ανθρώπους που κάηκαν σαν λαμπάδες ζωντανοί.

Οι τωρινές προγραμματικές δηλώσεις του σοβαροφανούς, νυσταλέου και ανίκανου πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν εκ νέου τα παραπάνω. Οι μόνοι που έδειξαν θιγμένοι από ανάλογες κρίσεις-εκτιμήσεις είναι οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ που έσπευσαν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση να συμπαρασταθούν στον Κ. Καραμανλή («Ρ» 2/10/2007, σελ.4), προβάλλοντάς τον ως ικανό πρωθυπουργό και προσπαθώντας να αναστηλώσουν το ανύπαρκτο κύρος μιας θλιβερής πολιτικής μετριότητας, ανάλογη εκείνης της σοσιαλδημοκράτισσας Παπαρήγα: προφανώς πρόκειται για αλληλεγγύη πολιτικών μετριοτήτων αλλά και στήριξής του.

Στις νέες προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός «ξέχασε» εκείνες τις γελοιότητες περί «σεμνών και ταπεινών» και τα καραγκιοζιλίκια περί «νταβατζήδων» της περασμένης 4ετίας που δεν άργησαν να ξεφτίσουν με τους «γαλάζιους κουμπάρους» μαφιόζους, τη μεγάλη διαφθορά, την πρωτοφανή καταλήστευση των Ταμείων των εργαζομένων με το σκάνδαλο των «Ομολόγων», κλπ. κλπ. Όμως επανέφερε τα γνωστά περί «ήπιας προσαρμογής» καραγκιοζιλίκια, που ήδη τα γνώρισε η εργατική τάξη και ο λαός την περασμένη 4ετία με την ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και απόλυτη εξαθλίωση του, με απότομη πτώση του βιοτικού του επιπέδου και διαρκή χειροτέρευση της κατάστασής του σε όλα τα επίπεδα, συμπληρώνοντας τα με ανάλογες σαπουνόφουσκες του τύπου: «διάλογος-συνενόηση-σύνθεση» για εξαπάτηση των εργαζομένων, συνοδευόμενες ταυτόχρονα με τη σαφή απειλή της «αποφασιστικότητας που δεν συμβιβάζεται με αναβολές», εννοώντας τη συνέχιση της εφαρμογής και στη νέα 4ετία της αντιδραστικής ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής.

Παρά τη γενικόλογη ρηχότητα, την ανούσια και κενή περιεχόμενου φρασεολογία των προγραμματικών δηλώσεων δεν μπορούσε να μην αποκαλύψει με σαφή τρόπο τις αντιδραστικές του επιδιώξεις για τη νέα 4ετία όταν ισχυρίστηκε ότι οι «πολίτες» δηλ. εκείνοι που τον ψηφίσαν «έδωσαν εντολή να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και απαίτησαν ταυτόχρονα να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

Το πρώτο όμως που ενδιαφέρει τον Κ. Καραμανλή είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου που την ψήφισή του προγραμματίζει μέσα στο 2008 με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή υφαρπαγή εδρών.

Το τι εννοεί ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος της ΝΔ, κατεξοχήν εκπροσώπου του μεγάλου κεφαλαίου, Κ. Καραμανλής με τη δήλωση ότι έχει «ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις» είναι φανερό: μια ακόμα σφοδρότερη και περισσότερο γενικευμένη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου-κυβέρνησης στη εργατική τάξη και το λαό τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με στόχο το δραστικό περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ήδη σε πολιτικό επίπεδο καταπατήθηκε βάναυσα το πανεπιστημιακό άσυλο, παραμονές εκλογών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε οικονομικό επίπεδο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2007 ανέρχεται σε 790 εκατ. €, έλλειμμα που προέρχεται απ’ τη δραστική μείωση των φόρων του μεγάλου κεφαλαίου, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, κλπ., που για να καλυφθεί θα ακολουθήσει νέα και μεγάλης έκτασης φοροεπιδρομή. Επίσης το μέτρο της κατάργησης του φόρου κληρονομιάς που το εμφανίζει-διαφημίζει σαν «φιλολαϊκό μέτρο» δεν είναι παρά το πρώτο δώρο προς τους μεγάλους ιδιοκτήτες.

Η μεγάλη επίθεση, δίπλα σε πολλά άλλα, στους εργαζόμενους που αναμένεται να ξεκινήσει απ΄ την κυβέρνηση είναι το Ασφαλιστικό, επίθεση που θα οδηγήσει στην μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την εκμηδένιση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ αναμένεται συνέχιση της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί ενάντια στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος.

Απέναντι σ’ αυτή την περισσότερο γενικευμένη αλλά και κατά πολύ σφοδρότερη επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και η νεολαία, εργατική νεολαία και μαθητές-φοιτητές δεν έχουν άλλο δρόμο για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους απ’ το δρόμο της έντασης της ταξικής πάλης κατά της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και τη ματαίωση της εφαρμογής της αντιδραστικής ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που θα συνοδεύεται με την ένταση της αστυνομοκρατίας και της φασιστικής τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: