Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP): Οι απεργοί της Telekom νίκησαν

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP)
Δελτίο τύπου
4 Δεκεμβρίου 2007


Οι απεργοί της Telekom νίκησαν

Η 44η μέρα απεργίας της Τουρκικής Telecom, τον γίγαντα των Τουρκικών τηλεπικοινωνιών ο οποίος ανήκει κατά κύριο λόγο στην εταιρία Saudi Oger, έληξε με την επιστροφή 25.000 εργαζομένων πίσω στην δουλειά τους αφού επετεύχθη συμφωνία μεταξύ του συνδικάτου Haber-İş και του εργοδότη.

Η συμφωνία, μεταξύ της διοίκησης και του συνδικάτου, δίνει τους εργαζόμενους αύξηση αποδοχών 10% για φέτος και προσαύξηση 6,5% για το 2008, καθώς και διάφορα επιδόματα. Οι εργάτες θα πάρουν επιπλέον 200 Τουρκικές λίρες (περίπου 114 Ευρώ) ως εφάπαξ, και ο διακανονισμός αυτός θα στοιχίζει στην εταιρία 30 εκατομμύρια Τουρκικές λίρες. Το εφάπαξ δίνεται σαν αποζημίωση για τα χρήματα που έχασαν οι εργάτες λόγω της απεργίας τους.



Ο Levent Dokuyucu, επικεφαλής του Α’ παραρτήματος Κωνσταντινούπολης του Haber-İş και μέλος του Γενικού Οργανωτικού Συμβουλίου του Κόμματος μας (EMEP), δήλωσε ότι. «Είναι μια καλή συμφωνία. Ήταν μια πετυχημένη απεργία και νικήσαμε», και συνέχισε: «Μια από τις απαιτήσεις της εταιρίας ήταν ουσιαστικά να αποτραπούν οι εργαζόμενοι από το να γίνουν μέλη του συνδικάτου. Ο εργοδότης τελικά συμφώνησε να αναθεωρήσει τη στάση του».

Ένα ακόμα κομβικό σημείο για το συνδικάτο ήταν η απαίτηση οι εργαζόμενοι να εργάζονται περισσότερο από 5 μέρες και 45 ώρες την εβδομάδα με τα ίδια χρήματα. Η εταιρία τελικά έβαλε στο ράφι αυτή την απαίτηση και δέχτηκε ότι αν ένας εργάτης δουλέψει 6 μέρες και περισσότερες από 45 ώρες τη βδομάδα θα πρέπει να πάρει 200 Τουρκικές λίρες επιπλέον.

Συνολικά 1.100.000 εργατομέρες χάθηκαν λόγω της απεργίας, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες απεργίες της δεκαετίας.

Η απεργία επηρέασε κυρίως την συντήρηση του δικτύου και τις επιδιορθώσεις. Επίσης, πολύ συνδρομητές υποβλήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις. Ήταν επίσης η πρώτη απεργία στην ιστορία της Τουρκικής Telecom.

Η Saudi Oger κατέχει το 55% της εταιρίας, ενώ το υπόλοιπό ποσοστό είναι κρατικό. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοπρατήσει το μερίδιό της μέσα στον επόμενο χρόνο.


Μετάφραση στα ελληνικά: Εφημερίδα Ανασύνταξη. Ενδέχεται να υπάρξουν μικροδιορθώσεις μέχρι τη δημοσίευσή της στο έντυπο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό μπορεί να έχει σημασία και για τον αγώνα που θα κληθούμε να δώσουμε εμείς τους επόμενους μήνες για το ασφαλιστικό. Να πως οι εργαζόμενοι κερδίζουν τα διακιώματα τους! Καλό είναι να παίρνουμε παράδειγματα από τις νίκες του εργατικού κινήματος και σε άλλες χώρες. Τέτοιες ανταποκρίσεις μπορεί να γίνουν τονοτικές ενέσεις και για τον δικό μας αγώνα, οπότε και άλλες τέτοιες ανακοινώσεις ειναι χρήσιμες. Συνεχίζουμε!