Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

ΠΑΠΑ – ΔΗΜΙΟΣ και παραχαράκτης της Ιστορίας!

ΠΑΠΑ – ΔΗΜΙΟΣ και παραχαράκτης της Ιστορίας!
Ημ/νία έκδοσης: 29 Ιανουαρίου 2008

ΤΩΝ Γ. ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ
Ν. ΓΙΑΠΡΑΚΑ

Γενική κατακραυγή «εισέπραξε» ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Παπαδημάτος, για τη φράση του στην κοπή πίτας Οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ, όπου αφιέρωσε το κομμάτι που έκοψε στον «αγωνιστή» Γιάννη Καλαμπόκα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, τον Ιανουάριο του 1991.Η κατακραυγή προερχόταν κυρίως από την αντιπολίτευση και φορείς της περιοχής, αλλά δεν έλειψαν και οι ευθείες βολές από το κόμμα του.
Ο ίδιος, βλέποντας τη... χιονοστιβάδα να έρχεται, επισκέφθηκε μόνος του χθες το πρωί τη Ρηγίλλης και συναντήθηκε με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Λευτέρη Ζαγορίτη.
Το τι διημείφθη δεν έγινε γνωστό, ωστόσο στη συνέχεια κατεβλήθη προσπάθεια να μην προβληθεί το θέμα στα αθηναϊκά δελτία ειδήσεων.

Η… ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ

Ο βουλευτής προσπάθησε χθες, με γραπτή δήλωσή του, να δικαιολογηθεί.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η αναφορά του Νίκου Παπαδημάτου στον Γιάννη Καλαμπόκα, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το καταδικαστέο από όλους μας τραγικό του σφάλμα, που στοίχισε τη ζωή στον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα. Ένα μοιραίο σφάλμα, για το οποίο κριτής ήταν η ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία ο Καλαμπόκας λογοδότησε και από την οποία κρίθηκε ένοχος και κλήθηκε να πληρώσει οδηγούμενος στη φυλακή.

Η δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. έγινε στο πλαίσιο μιας καθαρά κομματικής εκδήλωσης και κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής αναδρομής, η οποία επικεντρώθηκε στην προσφορά διαφόρων στελεχών από το 1974 έως και σήμερα. Η αναφορά στον Γιάννη Καλαμπόκα αφορούσε αποκλειστικά στην παρουσία του προγενέστερα αυτού του τραγικού του λάθους, μια παρουσία η οποία, έτσι κι αλλιώς, δεν δύναται να διαγραφεί από το ιστορικό της οργάνωσης της νεολαίας της Ν.Δ.

Χωρίς αυτό βέβαια να συνεπάγεται ότι υιοθετείται η τελευταία πράξη του, για την οποία δεν καταδικάστηκε μόνο ποινικά, αλλά και ηθικά και κομματικά, από όλα τα στελέχη της Ν.Δ., συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Παπαδημάτου. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πολιτική του συμπεριφορά και τις δηλώσεις του την εποχή που εξελισσόταν το δυσάρεστο γεγονός. Ο κ. Παπαδημάτος θεωρεί λήξαν το θέμα, τονίζοντας ότι οι όποιοι συνειρμοί και συνδυασμοί ταύτισης της ιστορίας της ΟΝΝΕΔ και προσώπων της μόνο με δυσάρεστα γεγονότα, είναι εκ του πονηρού».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδημάτος δεν έκανε αναφορά σε κανέναν άλλον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, πέραν του καταδικασθέντος για την πολιτική δολοφονία.

«ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΕΣ» ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

«Είναι κάτι παραπάνω από προκλητικές οι δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ., οι οποίες όχι μόνο δεν αποδοκιμάστηκαν από τα παριστάμενα στελέχη της Ν.Δ., αλλά, αντίθετα, καταχειροκροτήθηκε. Αυτό δείχνει ποια είναι η αντίληψη που κυριαρχεί στο κυβερνών κόμμα, που εξακολουθεί να θρέφει στους κόλπους του την ακροδεξιά και το παρακράτος, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του βουλευτή αλλά και από τα όσα αποκαλύπτονται στην υπόθεση Ζαχόπουλου» δήλωσε η αναπληρώτρια Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, Αγγέλα Τριανταφύλλου.

Πολιτικό λάθος χαρακτήρισε την ενέργεια του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, εκφράζοντας την απορία του για την κίνηση του Νίκου Παπαδημάτου. «Είναι πολιτικό λάθος αυτή η κίνηση. Είναι αδιανόητο ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου να κόβει κομμάτι πίτας σε έναν άνθρωπο που ενεπλάκη σε μια τέτοια υπόθεση, η οποία απασχόλησε το πανελλήνιο και έμεινε στην ιστορία. Μάλιστα, η κίνηση αυτή έρχεται σε μία εποχή που υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα σε όλα τα κόμματα. Δεν είναι ώρα για ένα ακόμα μέτωπο και μάλιστα τέτοιου είδους, λίγες ημέρες μετά την επέτειο του θανάτου του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα» σχολίασε ο Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Για το ίδιο θέμα έκανε δηλώσεις και ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, ο οποίος είπε τα εξής: «Η τοπική κοινωνία έμεινε άναυδη από την ενέργεια αυτή του Νίκου Παπαδημάτου. Η κίνηση αυτή μόνο θλίψη προκαλεί σε όλο το λαό της περιοχής».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, με ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Παπαδημάτο, να κόψει κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νέας Δημοκρατίας στον καταδικασμένο τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και στη συνείδηση του πατραϊκού λαού, Γιάννη Καλαμπόκα, για τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα, αποκαλώντας τον αγωνιστή της παράταξης.
Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με δέος τα όσα συμβαίνουν γύρω της, είναι πρόκληση για το δημοκρατικό συναίσθημα όλων μας, είναι ασέλγεια στη μνήμη του νεκρού Τεμπονέρα.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς της πόλης, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και μάλιστα από εκπρόσωπο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βεβηλώνει τους αγωνιστές της δημοκρατίας. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι της χώρας μας θα αντισταθούν στους νοσταλγούς του Κοντζαμάνη».

Ο ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, Απόστολος Κατσιφάρας, με αφορμή την ιδιαίτερη αναφορά βουλευτή της Ν.Δ. σε καταδικασθέντα στέλεχός της για συμμετοχή στη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, κατά τη διάρκεια κοπής πίτας σε Τ.Ε. ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προσβολή στη δημοκρατία και τους κοινωνικούς αγώνες, προσβολή στη μνήμη του δολοφονηθέντος αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από παρακρατικούς της δεξιάς, προσβολή στην ιστορία της πόλης και των κατοίκων της, προσβολή στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη ζωή, ως υπέρτατο αγαθό, μπορεί να χαρακτηριστεί η ιδιαίτερη αναφορά που έγινε σε εκδήλωση των οργανώσεων της Ν.Δ. από βουλευτή της, εκπρόσωπο του ελληνικού Κοινοβουλίου, σε αμετάκλητα καταδικασθέντα από τη δικαιοσύνη στέλεχός της, για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του αείμνηστου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, στο Σχολικό Συγκρότημα στην πλατεία Βουδ, τη γκρίζα περίοδο για τη χώρα μας ’90 – ’93.

Δυστυχώς η δεξιά δεν ξεχνά τον εαυτό της.
Δυστυχώς η δεξιά τίποτα δεν έχει διδαχθεί από το παρελθόν της».

ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ…

Στην εκδήλωση, όπου έκανε την προκλητική δήλωση ο κ. Παπαδημάτος, δεν παρέστη ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανδρέας Αβραμόπουλος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ενήμερος για το κλίμα που είχε δημιουργηθεί.

Από την πλευρά του, ο τ. βουλευτής της ΝΔ Θεόφιλος Βασιλείου, αφού δήλωσε ότι δεν σχολιάζει ενέργειες και δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, προσέθεσε με νόημα ότι «ο καθένας από εμάς κρίνεται θετικά ή αρνητικά από τις πράξεις και τα λόγια του, από τον ελληνικό λαό».

Εξάλλου, ο πολιτευτής Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΛΗΓΕΣ

«Βασική αρχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της Ν.Δ. -πολυδιατυπωμένη δε και ξεκάθαρη- είναι ο σεβασμός στη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της.Αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντα κατά νου και να το τηρούμε. Καθετί από το παρελθόν, το οποίο δεν ενώνει αλλά διχάζει -όσο κι αν στη μνήμη μας έχει περάσει ως σαν παράδειγμα αγωνιστικότητας και πίστης προς το κόμμα, αποτυπωμένο με χαρακτηριστικά που προκαλούν παραπάνω από μία απόψεις- θα πρέπει να συνοδεύει τον καθένα εσώψυχα.

Ορισμένα γεγονότα, όσο κι αν κατέστησαν κάποιους αδίκως ή δικαίως ως θύματα και θύτες, καθήλωσαν τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση επί πολλά χρόνια.Σκοπός των πολιτικών τού σήμερα είναι, με γνώμονα την ιστορία που πάντοτε διδάσκει, να απαντούν όχι με παρελθοντολογίες, αλλά με έργα και προσφορά για το παρόν και το μέλλον. Το κυνήγι της δημοσιότητας πολλές φορές μπορεί να ωφελεί -αν ωφελεί- έκαστον εξ ημών, αλλά βλάπτει τη σύγχρονη εικόνα της
παράταξης, που έχει αναλάβει δύσκολο καθήκον απέναντι στην ελληνική κοινωνία, με σημαία την απάλειψη των διαχωριστικών γραμμών. Επομένως, καθετί που ανοίγει πληγές και διχάζει δεν έχει θέση στον πολιτικό προσανατολισμό του Καραμανλή και της Ν.Δ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: