Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

17 Φλεβάρη, η Βουλή του Κοσόβου ανακήρυξε την ανεξαρτησία


[menu_15%255B3%255D.jpg]Ο πληθυσμός της Πρίστινας γιορτάζει αυτό που πιστεύει ότι είναι ανεξαρτησία, ανεμίζοντας αλβανικές και βορειο-αμερικάνικες σημαίες. Ο Σέρβικος πληθυσμός του Κοσόβου αρνείται το χωρισμό από τη Σερβία της οποίας οι ηγέτες καταδίκασαν αμέσως την απόσχιση αυτής της επαρχίας που θεωρούν αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. Η ένταση συνεχώς μεγαλώνει, απειλώντας με ξέσπασμα ενός νέου βαλκανικού πολέμου.

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, που ο Μπους εδώ και χρόνια διακηρύσσει ως επιθυμία του, είναι η κατάληξη της πορείας διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή την πορεία ενθάρρυναν σιγά-σιγά οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτο τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που ήθελαν να απαλλαγούν από κάθε ίχνος του Ανατολικού μπλοκ και να αποδυναμώσουν-εξαλείψουν την επιρροή της Ρωσσίας.

Μέσα σε 17 χρόνια, από πόλεμο σε πόλεμο, από «εθνοκάθαρση» σε «ανθρωπιστική ανάμειξη», από εντατικούς βομβαρδισμούς (78 μέρες βομβαρδισμού της Σερβίας) σε «χειρουργικά χτυπήματα» που προκάλεσαν πολλές δεκάδες «παράπλευρες απώλειες», οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επανακαθόρισαν τα σύνορα. Προκαλούν ασταμάτητα έξαρση των υπαρχόντων εθνικισμών, σπρώχνοντας στη συνέχεια τα στρατεύματα των ντόπιων συμμάχων τους να τεμαχίζουν την περιοχή για να δημιουργούν μικρά κρατίδια ολοκληρωτικά εξαρτημένα. Κάθε δημοκρατική λύση, που σέβεται τα δικαιώματα των εθνών, των εθνοτήτων και των εθνικών μειονοτήτων έχει συστηματικά τορπιλιστεί, με βομβαρδισμούς και με ανάλογη εθνικιστική επεξεργασία.

Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ διέσπειρε νέες στρατιωτικές βάσεις στη στρατηγική περιοχή των Βαλκανίων. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ σταθμεύουν εκεί μεταξύ των οποίων 2000 Γάλλοι στρατιώτες.

Η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνη των ΗΠΑ, αναγνώρισαν αμέσως την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπου το σύνολο των ανέργων σπάει ρεκόρ και όπου ο πληθυσμός ζει εν μέρει απ’ τα χρήματα των κοσοβάρων της διασποράς. Το εκεί υπέδαφος προκαλεί την όρεξη των μονοπωλίων των ορυχείων και οι νεοφιλελεύθεροι παρτιζάνοι της ΕΕ, όπως ο Kouchner, υπόσχονται μια ενσωμάτωση του Κοσόβου, αλλά και της Σερβίας στην ΕΕ του κοινωνικού ντάμπιγκ, του ελεύθερου και όχι διαστρεβλωμένου ανταγωνισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και τη θηλιά των «κριτηρίων σύγκλισης».

Σ’ αυτές τις συνθήκες, η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν είναι μια καλή είδηση για τους λαούς των Βαλκανίων, γιατί είναι μια νέα κεφαλή γέφυρας του ιμπεριαλισμού, πρώτα απ’ όλα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, που συνεχίζει τη δική του πολιτική της αποσταθεροποίησης για να διατηρήσει την ηγεμονία του.

Επισπεύδοντας την αναγνώριση αυτής της ανεξαρτησίας, ο Σαρκοζί εμπλέκει περισσότερο τη χώρα μας στην πολιτική της αποσταθεροποίησης και στην πολιτική πολέμων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Παρίσι, 20 Φλεβάρη 2008a

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας (PCOF)

 
Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 268 15-29 Φλεβάρη 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: