Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Υποψήφιος του Μπερλουσκόνι, υποστηρικτής του φασισμού

Σε αμηχανία, αν όχι σε δύσκολη θέση, έφερε τη συντηρητική παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ένας από τους υποψηφίους της για τις εκλογές του Απριλίου, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι είναι αμετανόητος υποστηρικτής του φασισμού.
Προτού προλάβει να «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα, ήρθαν βροχή οι επικρίσεις από την κεντροαριστερά, αλλά και από την εβραϊκή κοινότητα. Τα σχόλια του Τζουζέπε Τσαραπίκο, μεγαλοεπιχειρηματία της Ρώμης, που κατεβαίνει υποψήφιος για μια θέση στη Γερουσία, ήταν αρκετά για να σηκωθεί θύελλα, η οποία παρ' όλα αυτά δεν οδήγησε -όχι άμεσα τουλάχιστον- στην απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

«Ο φασισμός που έδωσε χαρές και βάσανα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Repubblica», προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν τον αποκήρυξε». Ο Τσαραπίκο είναι ιδιοκτήτης κάποιων μικρών τοπικών εφημερίδων στην περιοχή του Λάτσιο, κοντά στη Ρώμη, και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήθηκε γιατί υπάρχουν φωτογραφίες του Μουσολίνι στα γραφεία τους. «Είναι κάτι ωραίο», απάντησε, προσθέτοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο επισκέφτηκε το Πρεντάπιο, ένα χωριό στη βόρεια Ιταλία, όπου γεννήθηκε και έχει ταφεί ο Μουσολίνι. Μόλις φούντωσαν οι αντιδράσεις, ο Τσαραπίκο με «διορθωτική» δήλωσή του διευκρίνισε ότι είναι βεβαίως πιστός στη δημοκρατία, ενώ ο φασισμός «ανήκει στο παρελθόν μας». Επιπλέον, χαρακτήρισε «αίσχος» τους ρατσιστικούς νόμους του καθεστώτος Μουσολίνι, που παραβίαζαν τα δικαιώματα των Εβραίων της εποχής. Ο Τσαραπίκο, ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιούνταν για δεκαετίες στη Ρώμη, είχε σχέσεις με πολλούς πολιτικούς, και κυρίως με τους πάλαι ποτέ ισχυρούς Χριστιανοδημοκράτες του πρώην πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η συμβολή των εφημερίδων του Τσαραπίκο, που δεν είναι εχθρικές στην παράταξη, σε αντίθεση με όλες τις μεγάλες ιταλικές εφημερίδες, και χαρακτήρισε έλασσον το θέμα που μεγιστοποιήθηκε εσκεμμένα, ενώ δόθηκαν εξηγήσεις.


Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Ασ. Πρες, «Repubblica», Ansa)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: