Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Η «ανεξαρτησία»-απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία: έργο των ιμπεριαλιστών και προϊόν της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων απ’ τη νέα επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Στις 17 Φλεβάρη η βουλή του Κοσόβου με εντολή των αμερικανών ιμπεριαλιστών προχώρησε στην ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» δηλ. στην απόσχισή του από τη Σερβία.
Οι Αλβανοί του Κοσόβου γιόρτασαν την «ανεξαρτησία» τους, ανεμίζοντας αλβανικές και αμερικανικές σημαίες, ενώ η Σέρβοι της περιοχής καταδίκασαν την απόσχισή του από τη Σερβία.
Η νέα αυτή επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια που σχετίζεται άμεσα με την έντονη όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσιας προκαλεί μεγάλη και επικίνδυνη ένταση. Στόχος των αμερικανών ιμπεριαλιστών, αλλά και εκείνων της ΕΕ, είναι η εκτόπιση του ρωσικού ιμπεριαλισμού απ’ τα Βαλκάνια, η επέκταση της κυριαρχίας του στη στρατηγική αυτή περιοχή και η περικύκλωση της Ρωσίας.

Το νέο «κράτος» προτεκτοράτο έσπευσαν αμέσως να το αναγνωρίσουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ και προπαντός η Γερμανία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους δηλ. για επέκταση της ξεχωριστής δικής του επιρροής στην περιοχή, αφού ήδη μετά τον εγκληματικό πόλεμο και τον ανηλεή βομβαρδισμό της Σερβίας, το Κόσοβο είχε ήδη καταληφθεί – και παραμένει υπό κατάληψη – με πάνω από 15.000 αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, μεταξύ των οποίων 3000 Αμερικανοί, 3000 Γερμανοί, 2000 Γάλλοι και τα υπόλοιπα των άλλων χωρών και της Ελλάδας.

Πρωταρχικός στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι ο έλεγχος της στρατηγικής περιοχής των Βαλκανίων που εποπτεύει όλες της γύρω περιοχές (Ευρώπη, Ρωσία, Μεσόγειο, Αφρική, Μ. Ανατολή), ο έλεγχος των αγωγών πετρελαίου-αερίου, αλλά και η αρπαγή του ορυκτού πλούτου της περιοχής (τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα της Ευρώπης, μεγάλα αποθέματα χαλκού και νικελίου, χρυσού, χρωμίου και άλλα πολύτιμα μέταλλα).

Η σημερινή απόσχιση του Κοσόβου απ’ τη Σερβία είναι αποτέλεσμα των στρατιωτικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών στην πρώην Γιουγκοσλαβία που οδήγησαν αρχικά σ’ έναν αιματηρό μακρόχρονο αντιδραστικό πόλεμο μεταξύ των λαών των πρώην Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας – με όργανα τις αντιδραστικές εξαρτημένες απ’ τις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εθνικιστικές-σοβινιστικές κυρίαρχες κλίκες – στο κομμάτιασμά της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και στη διάλυσή της, η οποία άρχισε με την απόσχιση της Σλοβενίας, της Π.Γ.Δ Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας, για να ακολουθήσει το Μαυροβούνιο και τώρα το Κόσοβο.

Όμως πέρα απ’ τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών που φέρνουν την πρώτη και κύρια ευθύνη, οι ρίζες της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται ήδη στα πρώτα χρόνια μετά τη συγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας που είχε την ατυχία να βρεθεί στο τιμόνι της ο αποστάτης και πράκτορας του διεθνούς ιμπεριαλισμού, Τίτο, που μετέτρεψε τη χώρα σε αποικία του ιμπεριαλισμού και ακολούθησε μια καταπιεστική εθνικιστική-σοβινιστική πολιτική απέναντι στις άλλες εθνότητες και καλλιέργησε συστηματικά την εχθρότητα και το εθνικιστικό μίσος μεταξύ των λαών της, μια ακραία καταπιεστική πολιτική απέναντι σ’ όλες αλλά κυρίως απέναντι στους Αλβανούς του Κοσόβου που με τον αιματηρό του αγώνα πέτυχε επί Τίτο μια περιορισμένη αυτονομία και κατάχτηση κάποιων δικαιωμάτων που κατάργησε ο εθνικιστής-σοβινιστής Μιλόσεβιτς και μάλιστα παραμονής της στρατιωτικής επίθεσης των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών κατά της χώρας του, διαπράττοντας σωρεία εγκλημάτων σε βάρος των αλβανών του Κοσόβου (πολλά εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων του Κοσόβου διέπραξαν και οι μισθοφόροι των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών της συμμορίας του UCK).

Οι κομμουνιστές ήταν πάντα και είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης των εθνών και επομένως και των αλβανών του Κοσόβου, όμως δεν μπορούν να παραβλέψουν ότι στη περίπτωση του Κοσόβου, αλλά και όλων των άλλων Δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν πρόκειται γι’ αυτό: πρόκειται για την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ανακατανομή των σφαιρών επιρροής που οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να συγκαλύψουν-συγκαλύπτουν με το απατηλό σύνθημα της «αυτοδιάθεσης των εθνών και λαών» που αποτέλεσε και το κεντρικό σύνθημα-σημαία του εκπροσώπου του γερμανικού ιμπεριαλισμού Hans-Dietrich Genscher που τότε δήλωνε: «να σεβόμαστε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών …» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριζε το «δικαίωμα της αυτοδιάθεσης για τις Δημοκρατίες που το επιθυμούν» (Hans-Dietrich Genscher: “Erinnerungen” σελ. 952-953, Βερολίνο 1997).

Είναι φανερό πως η ιμπεριαλιστική σημαία του Hans-Dietrich Genscher περί «αυτοδιάθεσης» δεν έχει καμιά σχέση με το ζήτημα της αυτοδιάθεσης, αλλά έχει άμεσα και αποκλειστικά σχέση με το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επιπλέον το εθνικό ζήτημα είναι πάντα υποταγμένο στα συμφέροντα της προλεταριακής επανάστασης και κατά δεύτερο η αυτοδιάθεση των λαών και εθνών δεν χαρίζεται ούτε προσφέρεται ως «δώρο» απ’ τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις άλλα καταχτιέται με το σκληρό αγώνα των λαών, πράγμα που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Κοσόβου που ήταν και παραμένει όχι μόνο αποικία των ιμπεριαλιστών αλλά κατειλημμένο απ’ τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι οι αλβανοί του Κοσόβου όσο υπήρχε Λ.Σ.Δ.Αλβανίας δεν ζήτησαν απόσχιση απ’ την Γιουγκοσλαβία αλλά την πλήρη ισοτιμία του Κοσόβου με τις άλλες Δημοκρατίες στα πλαίσια της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που ήταν θέση και του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας με επικεφαλής τον Ενβέρ Χότζα.

Η αποσταθεροποίηση της περιοχής με την «ανεξαρτησία»-απόσχιση του Κοσόβου παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και απειλεί να συμπαρασύρει σε παρατεταμένες αιματηρές συρράξεις όλους τους λαούς των Βαλκανίων, με την υποκίνηση των ιμπεριαλιστών και με όργανα τις υποταγμένες σ’ αυτούς εθνικιστικές-σοβινιστικές κυρίαρχες κλίκες των βαλκανικών χωρών. Αν προστεθεί εδώ και η περίπτωση των εθνικιστών της ΠΓΔ Μακεδονίας που οι σχέσεις της οξύνονται με τους Έλληνες εθνικιστές (έπαθαν πρωτοφανή διεθνή ήττα), εξαιτίας της εθνικιστικής-σοβινιστικής πολιτικής απ’ τις δυο πλευρές, που τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ θα μπορούσε το πρόβλημα της ονομασίας να λυθεί ακόμα απ΄ τον πρώτο χρόνο (πέρα απ’ την ευθύνη που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που προσυπέγραψε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας διά χειρός του χαζοχαρούμενου νήπιου που ακούει στο όνομα Αντ. Σαμαράς), τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Οι αντιιμπεριαλιστές-αντιφασίστες και πρώτα απ’ όλα οι κομμουνιστές έχουν καθήκον και υποχρέωση να δυναμώσουν την πάλη τους κατά των στρατιωτικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών στο χώρο των Βαλκανίων, να καταπολεμήσουν αποφασιστικά τις εθνικιστικές-σοβινιστικές δυνάμεις σε κάθε χώρα, να αποκρούσουν τις όποιες διεκδικήσεις σοβινιστικών κύκλων σε βάρος άλλων χωρών και να στηρίξουν με κάθε τρόπο την πολιτική φιλίας με τους γειτονικούς λαούς και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών στην κοινή τους πάλη κατά των ιμπεριαλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: