Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

ΚΚ Εργατών Γαλλίας: Για τα γεγονότα στο Θιβέτ


Για τα γεγονότα στο Θιβέτ

Επιθυμούμε να πάρουμε θέση για τα γεγονότα που εξελίσσονται στο Θιβέτ, πέρα από τη συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων και βασιζόμενοι στα μαρξιστικά-λενινιστικά μας κριτήρια.

Το Θιβέτ είναι μια επαρχία κινεζική.

Υπάρχει ένας θιβετιανός λαός: είναι μια εθνική μειονότητα, όπως υπάρχουν και άλλες εθνικές μειονότητες σε αυτή την τεράστια χώρα που είναι η Κίνα.

Στο Θιβέτ ζουν πολυάριθμες εθνότητες πέρα από τη θιβετιανή, οι οποίες πρέπει να μπορούν να συνεχίζουν να ζουν ειρηνικά και αρμονικά η μία με την άλλη.

Υπάρχουν αποσχιστικά κινήματα που διακηρύττουν την ανεξαρτησία του Θιβέτ και την εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού καθεστώτος γύρω από το Δαλάι Λάμα, ένα καθεστώς σκοταδιστικό. Αυτά τα κινήματα και ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα ανέκαθεν υποστηρίζονταν από τον ιμπεριαλισμό αφού σε αυτά βρίσκουν ένα μέσο αποσταθεροποίησης της Κίνας, αν όχι διαμελισμού της, με σκοπό που δεν έχει τίποτε να κάνει με τα συμφέροντα του θιβετιανού λαού, ούτε φυσικά των λαών της Κίνας.

Οι εξεγέρσεις που ξέσπασαν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουν τίποτε το αυθόρμητο. Η κάλυψή τους από τα παγκόσμια ΜΜΕ αποκαλύπτει τη μονομέρειά των τελευταίων αν ληφθεί υπόψη το ενορχηστρωμένο μπλοκ άουτ σε αγώνες άλλων λαών, κυρίως εκείνους του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού.

Πώς δεν μπορεί κανείς να δει πίσω από αυτή την καμπάνια, το χέρι του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, της CIA και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που θέλουν να αδυνατίσουν με κάθε τρόπο την Κίνα, το πολιτικό της καθεστώς, προκειμένου να τους ανοιχτεί πλήρως αυτή τη τεράστια αγορά, να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στους πλούτους αυτής της τεράστιας χώρας.

Ωστόσο, κάνουν ήδη μπίζνες σε αυτή τη χώρα της οποίας οι διοικούντες έχουν ριχθεί με τα μπούνια σε έναν άγριο καπιταλισμό που ρίχνει μεγάλα τμήματα της αγροτιάς, των εργατών, ενός τμήματος της νεολαίας στα δίχτυα αυτού του συστήματος, το οποίο εμείς κάθε μέρα πολεμάμε εδώ, στη χώρα μας. Αλλά οι ιμπεριαλιστές διοικούντες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Κίνα και επωφελούνται από αυτόν, φοβούνται ταυτόχρονα την ανάδυση ενός ανταγωνιστή τους ιδίου μεγέθους.

Ξαναβρίσκουμε τις ίδιες αντιθέσεις στην πολεμική γύρω από το ζήτημα του μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων: οι ιμπεριαλιστές θέλουν ταυτοχρόνως να βγάλουν κολοσσιαία κέρδη από αυτούς τους αγώνες που διαφημίζονται σε παγκόσμια κλίμακα, και να καταστούν δάσκαλοι μαθημάτων δημοκρατίας. Και όταν είναι οι βορειοαμερικάνοι διοικούντες που τίθενται επικεφαλής αυτής της καμπάνιας, ή ο Σαρκοζί, λέμε «όχι, όχι εσείς!».

Είναι προφανές ότι οι κινέζοι διοικούντες δεν θα άφηναν να αναπτυχθούν οι εξεγέρσεις και οι αποσταθεροποιητικές κινήσεις που στηρίζονται από τον ιμπεριαλισμό, χωρίς αντίδραση. Η αντίδρασή τους είναι σύμφωνοι με την ταξική τους φύση: αυτή μιας αστικής τάξης που σφετερίζεται το όνομα του κομμουνιστή και υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τα συμφέροντά της.

Δεν θα ανακατέψουμε την οπτική μας γωνία με αυτή της διεθνούς αντίδρασης: καταδικάζουμε τις μανούβρες αποσταθεροποίησης της Κίνας.

Δεν υποστηρίζουμε τη διεκδίκηση απόσχισης του Θιβέτ που τίθεται από αντιδραστικούς κύκλους.
Υποστηρίζουμε ότι τα δικαιώματα των Θιβετιανών και όλων των λαών της Κίνας οφείλουν να γίνονται σεβαστά, τα θέματα που ανακύπτουν να επιλύονται με τρόπο πολιτικό, ενώ η καταπίεση δεν επιλύει κανένα πρόβλημα.

31 Μάρτη 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: