Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Ιταλία: εκλογική τοποθέτηση της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας

 

Εσείς δεν μας εκπροσωπείτε! Καμιά ψήφος στα κόμματα της αστικής τάξης!

Διανύουμε την προεκλογική περίοδο. Στους τοίχους των πόλεων, στα ΜΜΕ, στις πλατείες είναι σε εξέλιξη μια σύγκρουση χωρίς όρια μεταξύ ομάδων της ολιγαρχίας, έτοιμες να εγκατασταθούν στα κτίρια της εξουσίας, με τη βοήθεια των εταιριών δημοσκόπησης, πολλά έτη φωτός από τις μάζες και τα προβλήματά τους.
Όποιο και να είναι το αριθμητικό αποτέλεσμα, είναι ήδη γνωστό ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ακόμα πιο αντεργατικό σε σχέση με τα προηγούμενα, με την ευλογία των Montezemolo, Ratzinger και την πρεσβείας των ΗΠΑ.
Ότι πρόκειται περί εκλογικής φάρσας δεν υπάρχει αμφιβολία. Καμία αστική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιλύσει τα πολλαπλά προβλήματα της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μαζών. Καμία αστική ή μικροαστική πολιτική δύναμη δεν μπορεί να ξεπεράσει την ιταλική κρίση, μόνο να την οξύνει και να την εντείνει μπορεί.
Ας γίνει ξεκάθαρο. Εμείς οι κομμουνιστές δεν είμαστε υπέρ της αποχής από άποψη αρχών ούτε χυδαίοι κοινοβουλιο-λάγνοι που εξαπατούν τις μάζες με το οπορτουνιστικό ψέμα του 51%. Για εμας το βήμα του κοινοβουλίου είναι ένα όργανο βοηθητικό για την πάλη της τάξης, ένα μεγάφωνο προς αξιοποίηση για την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και της πάλης ενάντια στην αστική τάξη, για την βοήθεια στην προλεταριακή επανάσταση.

Δίνοντας αυτή την έννοια, προτείναμε τους προηγούμενους μήνες το σχηματισμό εκλογικών λιστών «προλεταριακής ενότητας», στη βάση μερικών προγραμματικών σημείων, όπως τις πτυχές της δράσης που οι κομμουνιστές πρέπει να αναπτύξουν για τη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων του προλεταριάτου.

Δυστυχώς, αντί για την αναζήτηση μιας πολιτικής-προγραμματικής συμφωνίας, των απαραίτητων συμμαχιών, της συμφωνίας για μια μάχη που πρέπει να αναπτυχθεί σε πανεθνική κλίμακα, έχουν κυριαρχήσει άλλες λογικές: από την απάθεια ως τη σύμπλευση με τους τροτσκιστές, από την υπερψήφιση των σοσιαλδημοκρατών μέχρι ακόμη και την στοίχιση πίσω από το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα.

Δεν πρόκειται να ξεπέσουμε στην αδιαφορία, την αποχή και την παθητικότητα. Αντίθετα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την προεκλογική περίοδο για να παρέμβουμε ενεργά, για να καταγγείλουμε την αστική πολιτική, υποστηρίζοντας τις βασικές ανάγκες της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μαζών, γνωστοποιώντας τις θέσεις μας και διαδίδοντας την προοπτική της μοναδικής εφικτής εναλλακτικής: την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Σχετικά με την ψήφο, δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες. Πρώτον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μποϋκοτάρουμε την προπαγάνδα και να αρνηθούμε κάθε συγκατάβαση στις αντιδραστικές, κληρικαλιστικές και φασιστικές δεξιές, που έχουν εδώ και χρόνια κάνει αφεντικό τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι και τώρα προετοιμάζονται εκ νέου να εφαρμόσουν τη ληστρική τους πολιτική, της υπεράσπισης των προνομίων, της κατάκτησης του κρατικού μηχανισμού και της ολομέτωπης επίθεσης κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Δεύτερον, πρέπει να δράσουμε ώστε από τις εκλογές να βγει αδυνατισμένο, ραγισμένο, απομονωμένο το συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο, και σχέδιο ασφάλειας που ο υπάλληλος της Confidustria Βελτρόνι, πάντα έτοιμος να έλθει σε συμφωνία με το Μπερλουσκόνι, προτίθεται να επιβάλλει στην ιταλική πολιτική ζωή.
Τρίτον, πρέπει να ευνουχιστούν οι σαλτιμπάγκοι της αστικής αριστεράς, που στο όνομα του κυβερνητισμού έχουν στηρίξει τα μισητά, φιλοεργοδοτικά και φιλοαμερικανικά μέτρα της κυβέρνησης Πρόντι (για να την πέσουν μετά στη σύζυγο του Μαστέλα) και ακολούθως κατάργησαν το σφυροδρέπανο για να σώσουν τις καρέκλες τους, έτοιμοι να επιστρέψουν στην αυλή του Βελτρόνι.

Κυρίως είναι σημαντικό από αυτές τις εκλογές να βγει ενδυναμωμένη η κινητοποίηση και η διαμαρτυρία των εργατών και του λαού ενάντια σε ένα σύστημα καταπιεστικό, άδικο, που φέρνει πείνα και αποκλεισμούς, να βγει πιο δυνατή η φωνή της εξέγερσης των εργατών και των άλλων εκμεταλλευόμενων εργαζόμενων!

Καμία εκλογική ανακωχή: οι αγώνες δεν πρέπει να σταματήσουν ούτε λεπτό! Να δώσουμε ζωή σε μια μαχητική προεκλογική εκστρατεία, καλώντας τους εκμεταλλευόμενος να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτια με φράσεις που θέτουν στην πυρά την πολιτική της εξαθλίωσης, του πολέμου, της διαφθοράς, της κυριαρχίας που έχουν επιβάλλει τα καπιταλιστικά μονοπώλια, να αρνηθούν με κάθε τρόπο την ψήφο στα αστικά και μικροαστικά κόμματα. Ας τους γυρίσουμε την πλάτη και ας διεκδικήσουμε μια πραγματική εργατική κυβέρνηση, βαδίζοντας στο δρόμο της ανασύστασης του κομμουνιστικού κόμματος, ώστε να την αποκτήσουμε.

Περιοδικό Teoria e Prassi

Δεν υπάρχουν σχόλια: