Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Αμαυρώθηκε ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στη Λευκωσία

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Yusuf Alkim, Γ.Γ του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου.

Κόκκινη Πρωτομαγιά στην Κύπρο
(Σοσιαλιστική Αλήθεια στην Κύπρο) – ο εορτασμός για την Πρωτομαγιά διασπάστηκε στα τρία φέτος. Υπήρχαν δυο διαφορετικοί εορτασμοί στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς. Η διαδήλωση που οργανώθηκε απ’ την εργατική συντεχνία της ΠΕΟ και αυτή που οργανώθηκε απ’ την Dev-Is την ίδια ώρα καταγράφηκαν ως οι πρωινοί εορτασμοί. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στο πάρκο Κουγκουλού (Kugulu) περίπου στις 9 για τη διαδήλωση που οργανωνόταν απ’ την Dev-Is. Τα σωματεία και οι διάφορες οργανώσεις που συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδήλωση ήταν αυτοί που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. Περίπου 400 άτομα πορεύτηκαν προς την πλατεία Σαράγιονου (Sarayonu) φωνάζοντας διάφορα συνθήματα στις 10. Παρότι ο πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογιέτ (Ferdi Sabit Soyer), ο πρόεδρος Μ. Α. Ταλάτ και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης μπήκαν στην κεφαλή της παρέλασης, η διαδήλωση ήταν άτονη και άμαζη.
Όπως και σ’ όλες τις χώρες, η Πρωτομαγιά, μέρα ενότητας, πάλης και αλληλεγγύης για την εργατική τάξη διεθνώς, γιορτάστηκε και στην Κύπρο. Ένας απ’ τους εορτασμούς έλαβε χώρα στη Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργάτες γιόρτασαν την Πρωτομαγιά μαζί.
Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι και οι επαναστάτες πρώτα συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) στη Λευκωσία πριν την Πρωτομαγιάτικη παρέλαση. Ενώ ξεκινούσε η παρέλαση ο Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προσέγγισε το Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου (ΣΚΚ) Γιουσούφ Αλκίμ απαιτώντας να αφαιρέσουμε απ’ τις σημαίες που κρατούσαν μέλη του ΣΚΚ, το σύντροφο, ηγέτη των κομμουνιστών και προλεταρίων παγκοσμίως, το Μεγάλο Ηγέτη της ΕΣΣΔ, Στάλιν. Ισχυρίστηκε πως η διαδήλωση δεν ήταν πολιτική και πως η Πρωτομαγιά δεν σχετίζεται με το Στάλιν. Όταν ο Γ. Λουκαΐδης ρωτήθηκε αν πρόκειται για απόφαση του ΑΚΕΛ, ενημέρωσε το ΣΚΚ ότι πρόκειται για προσωπική του γνώμη. Ο Γ.Γ. του ΣΚΚ ενημέρωσε το Γ. Λουκαΐδη ότι η προσωπική του απαίτηση να αφαιρεθούν οι αφίσες του Στάλιν δεν γίνεται αποδεχτή μιας και ήταν προσωπική του άποψη και ότι οι τρεις σημαίες με το Στάλιν για τις οποίες γινόταν ζήτημα δεν τις κρατούσαν τα τρία άτομα από προσωπική επιλογή αλλά απ’ το ΣΚΚ ως ιδεολογική επιλογή.
Παίρνοντας αυτή την απάντηση ο Γ. Λουκαΐδης έφυγε απ’ το μπλοκ του ΣΚΚ αλλά επέστρεψε με διαφορετική απάντηση. Αυτή τη φορά είπε πως η απόφαση να ζητήσουν απ’ το ΣΚΚ να αφαιρέσουν τις σημαίες με το Στάλιν ήταν απόφαση του ΑΚΕΛ. Μετά από αυτό και αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το Στάλιν κάτω απ’ την πίεση του ΑΚΕΛ και όντας υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με την απόφαση των διοργανωτών της διαδήλωσης (ΑΚΕΛ και ΠΕΟ), η ομάδα των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου έμεινε αρκετά πίσω απ’ την παρέλαση, διασφαλίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι οι σημαίες με το Στάλιν θα ακολουθούσαν την παρέλαση μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας.
Ενώ το ΣΚΚ έμπαινε στην Πλ. Ελευθερίας όταν όλοι οι άλλοι πήγαν στις θέσεις τους μέσα στην πλατεία, τους υποδέχθηκαν με επευφημίες οι εργάτες σύντροφοι που βρίσκονταν στην πλατεία – οι οποίοι αποτελούσαν μεγάλο κομμάτι των παρευρισκομένων στην πλατεία. Το ΣΚΚ σε ανταπόδοση τους χαιρέτησε με τα συνθήματα «Ζήτω ο Στάλιν» και «Ζήτω η Κόκκινη Πρωτομαγιά» και έφυγε απ’ την Πλ. Ελευθερίας προκειμένου να εγκαταλείψει το σ. Στάλιν και να αποδεχτεί την καταπίεση της κομμουνιστικής του ιδεολογίας απ’ το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ.
Το τρίτο σκέλος των εορτασμών της Πρωτομαγιάς έλαβε μέρος το απόγευμα. Τα αντιτιθέμενα «αριστερά» σωματεία, κόμματα και άλλες οργανώσεις πήραν μέρος σ’ αυτούς τους εορτασμούς οργανώθηκαν υπό την ηγεσία της Πλατφόρμας Ειρήνης. Παρατηρήθηκε ότι αυτή η διαδήλωση ήταν πιο ζωντανή και είχε πολύ καλύτερη συμμετοχή (περίπου 1500 άτομα) σε σχέση με τη διαδήλωση που οργανώθηκε απ’ την ηγεσία του CTP (κυβερνών κόμμμα) και την Dev-Is. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (ΣΚΚ), η Σοσιαλιστική Αλήθεια στην Κύπρο (ΣΑΚ) και το πολιτιστικό κέντρο ΕΚΙΜ συγκεντρώθηκαν μπροστά στα παλιά κτίρια της PEYAK (συνεταιρισμός εργαζομένων και δημοσίων υπαλλήλων) πριν την πορεία με τις σημαίες και τα πανό τους. Άρχισαν να πορεύονται προς τη συγκέντρωση στο πάρκο Τσάγκλαγιαν (Caglayan) όπου οι υπόλοιπες οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στις 6 μ.μ. με τα συνθήματα «Η Πρωτομαγιά είναι Κόκκινη, Θα παραμείνει Κόκκινη», «Biji Yek Gulan» (Ζήτω η Πρωτομαγιά στο Κουρδιστάν), «Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στον Ιμπεριαλισμό», «Η Πρωτομαγιά είναι ζωντανή, Θα διασφαλίσουμε πως θα μείνει Ζωντανή», «Ώμο με Ώμο Ενάντια στο Φασισμό». Ο όγκος των οργανώσεων ξεκίνησαν την πορεία μαζί περνώντας απ’ την Πύλη της Κερύνειας, το Λήδρα Πάλας και το Προεδρικό Μέγαρο και τέλος την πλατεία Ινονού. Αξίζει να αναφέρουμε το υψηλό φρόνημα των μαζών που τους υποδέχτηκαν με ποιήματα και επαναστατικά τραγούδια στην πλατεία.
Η κοινή αντιπροσωπία των ΠΕΟ-ΑΚΕΛ, της συντεχνίας ΔΕΟΚ, της ΕΔΕΚ και της Πλατφόρμας Κυπρίων Καθηγητών της Ν. Κύπρου χαιρέτησαν την πρωτομαγιά με τις ομιλίες τους. Το σημαντικό σημείο που βγήκε απ’ τις ομιλίες που έγιναν απ’ τους ομιλητές και των δυο πλευρών ήταν οι ευχές για την επανένωση του νησιού και όλοι ευχήθηκαν για αστική-ιμπεριαλιστική συμφωνία. Παρότι ο εορτασμός και η διαδήλωση οργανώθηκε ως εναλλακτική προς την κυβέρνηση του CTP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα), ήταν σχετικά αντιφατικό και δεν μπορούσε να αποσπαστεί από την αστική βάση όσον αφορά στην λύση του Κυπριακού. Η διαδήλωση έκλεισε με μουσική παράσταση.

Ζήτω ο Στάλιν!
Ζήτω ο Κομμουνισμός!
Ζήτω η ανεξάρτητη και ελεύθερη Κύπρος!
Κάτω οι προδότες της Σοβιετικής Πατρίδας!

Yusuf Alkim
Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Κύπρου
Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: