Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Ο «Ριζοσπάστης» ενάντια στις καταλήψεις για το Νόμο 815 (1979)

«Ριζοσπάστης», Σάββατο 8/12/1979 σελίδες 1 και 9.

ΟΙ «ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ»

 

Σαν ένα είδος «μόδας» επιχειρείται, τον τελευταίο καιρό, να προωθηθούν οι «καταλήψεις» σε ορισμένες σχολές πανεπιστημίων της χώρας.

Και προβάλλονται από τις αναρχοαριστερίστικες ομάδες με την ανοχή και κάλυψη ορισμένες φορές και δημοκρατικών δυνάμεων, σαν μια δήθεν αποτελεσματική κλιμάκωση της πάλης του φοιτητικού κινήματος ενάντι στον αντιδραστικό νόμο 815.

Εγινε προσπάθεια ακόμα και να παραγκωνισθούν από τις παραπάνω ομάδες τα δημοκρατικά φοιτητικά όργανα, οι σύλλογοι και οι συνελεύσεις, για να παρθούν από διάφορες παράτυπες «μαζώξεις» αποφάσεις κατάληψης. Είναι γνωστό το παράδειγμα της Ξάνθης, που οι αριστεριστές ονόμασαν «γενική συνέλευση» μια συνάθροιση τους, πήραν «απόφαση» για κατάληψη και την παρουσίασαν σαν ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Συλλόγου.

Είναι, όμως, σήμερα οι καταλήψεις σωστή μορφή πάλης, που πρέπει να ακολουθήσει το φοιτητικό κίνημα προκειμένου να κλιμακώσει την πάλη του; Οι κομμουνιστές φοιτητές, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία του δημοκρατικού κινήματος, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη χρησιμοποίηση, στις σημερινές συνθήκες, τέτιων μορφών πάλης. Λένε, ΟΧΙ στις καταλήψεις, γιατί δεν βοηθούν σήμερα τους αγώνες ενάντια στον αντιδραστικό νόμο 815 και επιπλέον δημιουργούν πρόσθετα σοβαρά προβλήματα τόσο γα το φοιτητικό κίνημα όσο και γενικότερα.

Η χρησιμοποίηση τέτιων μορφών πάλης αποπροσανατολίζει σ' αυτή τη φάση τους φοιτητικούς αγωνες, οδηγεί σε υποβιβασμό και εκείνες τις μορφές πάλης που το ίδιο το φοιτητικό κίνημα με τα όργανά του, επιλέγει σαν κατάλληλες. Είναι ένα ακόμα δείγμα του τυχοδιωκτισμού αυτών των ομάδων που πάνε να τον περάσουν στο ίδιο το κίνημα. Απομονώνει και αποσυνδέει το φοιτητικό κίνημα από τους φυσικούς συμμάχους του, το υπόλοιπο πανεπιστημιακό κίνημα, από τους δημοκράτες καθηγητές, τους βοηθούς κλπ, από τους αγώνες του εργαζόμενου λαού. Δημιουργεί προσχήματα για να συκοφαντηθεί στην κοινή γνώμη το φοιτητικό κίνημα.

Αυτή η ταχτική μόνο το φοιτητικό κίνημα δεν ευνοεί. Εξυπηρετεί, αντικειμενικά, έστω και αν δεν το κατανοούν μερικοί φοιτητές που παρασύρονται, την κυβερνητική πολιτική, δημιουργεί τις προϋποθέσεις περάσματος των σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση, χύνει νερό στο μύλο της για το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος. Γ' αυτό και είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη η προσπάθεια που γίνεται από ορισμένες εφημερίδες και άλλους κύκλους να αξιοποιηθούν οι ελάχιστες περιπτώσεις κατάληψης, να αναχθούν σε γραμμή πλεύσης του φοιτητικού κινήματος, παρά και ενάντια στις αποφάσεις της ΕΦΕΕ.

Το ΚΣ της ΕΦΕΕ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, καθόρισε συγκεκριμένο και σαφές πρόγραμμα των παραπέρα κινητοποιήσεων των φοιτητών, ενάντια στον 815, για μια σύγχρονη και δημοκρατική, στην υπηρεσία του λαού, ανώτατη εκπαίδευση, που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από το φοιτητικό κίνημα. Η ΕΦΕΕ επέλεξε σωστές μορφές πάλης που ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες, συσπειρώνουν όλους τους φοιτητές, κάνουν πιο αποτελεσματικούς τους αγώνες τους, χτίζουν παραπέρα την ενότητα με το υπόλοιπο πανεπιστημιακό κίνημα, εξασφαλίζουν την ενεργητική συμπαράσταση του εργαζόμενου λαού.

Χρέος των δημοκρατικών δυνάμεων είναι να πρωτοστατούν και με συνέπεια να ακολουθούν αυτή την αγωνιστική πορεία και παραπέρα να καταδικάζουν έμπρακτα τη χρησιμοποίηση τέτιων μορφών πάλης. Να επαγρυπνούν και να αποτρέπουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης κα ξεστρατίσματος των φοιτητικών αγώνων, ακόμα και όταν έχει τον μανδύα του «προωθημένου» αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: