Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Η Οδύσσεια των μεταναστών στην Πάτρα συνεχίζεται

Απαράδεκτες και απάνθρωπες οι συνθήκες κράτησης τους

Δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στα περίχωρα του λιμανιού της Πάτρας περιμένοντας να βρουν την ευκαιρία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Τις τελευταίες εβδομάδες όσοι μετανάστες είχαν την ατυχία να συλληφθούν από τους λιμενικούς ζουν ένα νέο μαρτύριο. Οι συνθήκες κράτησης τους μόνο με σκλαβοπάζαρο μπορούν να συγκριθούν αφού τους έχουν αλυσοδεμένους σε υπαίθριους χώρους κάτω από τον καυτό ήλιο, με ελάχιστο φαγητό και νερό(σύμφωνα και με τις μαρτυρίες των ίδιων). Η «δικαιολογία» που προβάλλουν οι λιμενικοί για αυτή την απάνθρωπη κατάσταση είναι ότι υπάρχει έλλειψη κρατητηρίων λόγω των βλαβών που υπέστη το κεντρικό λιμεναρχείο της Πάτρας από το μεγάλο σεισμό του Ιουνίου. Όμως, τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το βασανιστήριο στο οποίο υπόκεινται οι μετανάστες.
Συν τοις άλλοις η καθημερινότητα των μεταναστών εξακολουθεί να παραμένει μια οδύσσεια. Στις διώξεις τους από την αστυνομία-λιμενικό, στο μόνιμο φόβο της σύλληψης και της απέλασης τους, στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους στον αυτοσχέδιο καταυλισμό όπου διαμένουν, στην εξαθλίωση έρχονται να προστεθούν οι θάνατοι των μεταναστών από δυστυχήματα κατά την προσπάθεια τους να τρυπώσουν σε κάποιο πλοίο. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου μετανάστες άφησαν την τελευταία τους πνοή κάτω από τις ρόδες ή μέσα στο ψυγείο κάποιου φορτηγού αυτοκινήτου στο λιμάνι ή έπαθαν ασφυξία κρυμμένοι μέσα σε χώρους των πλοίων που δεν αερίζονταν.
Οι παραπάνω συνθήκες της ζωής των μεταναστών ούτε αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα ούτε είναι μια κατάσταση που υπάρχει αποκλειστικά στην Πάτρα. Αντιθέτως είναι ενταγμένες στη γενικότερη αντι-μεταναστευτική πολιτική που επικρατεί και οξύνεται στην ΕΕ. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» μεταναστών και όποτε οι καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ χρειάζονται φτηνά εργατικά χέρια να ανοίγουν τη στρόφιγγα της δεξαμενής και να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, ειδάλλως να τους κλείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε γκέτο και να τους απελαύνουν μέχρι να γίνουν ξανά «χρήσιμοι» για τον καπιταλισμό. Γίνεται φανερό για ακόμα μια φορά και με τον πλέον βάρβαρο τρόπο ότι για την ΕΕ και τις αντιδραστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της η ζωή των μεταναστών είναι πολύ φτηνή και αναλώσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: