Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Το κανάλι "Hayat" δεν μπορεί να φιμωθεί!


Το σήμα του τηλεοπτικού σταθμού “Hayat” έκλεισε από την Τουρκική κυβέρνηση. Το κανάλι “Hayat”, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον προηγούμενο χρόνο με το σύνθημα «Η ζωή είναι όλα τα χρώματα», δεν μπόρεσε να εκπέμψει αιφνιδίως την Τετάρτη 16/7.


Το κανάλι “Hayat” δεν δέχθηκε καμιά νόμιμη προειδοποίηση σχετικά με την διακοπή. Αντίθετα το γράμμα που στάλθηκε στην εταιρεία από την οποία ο σταθμός δανειζόταν την συχνότητα εκπομπής ήταν καθαρά απειλητικό. Το γράμμα του γενικού διευθυντή της Turksat στην Turkovizyon, από την οποία ο σταθμός “Hayat” δανείζεται της συχνότητα εκπομπής του, ισχυρίζεται ότι η απαίτηση να κλείσει ο “Hayat” ήρθε από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK): «Για να μην αναγκαστούμε να διακόψουμε κάθε τηλεοπτική εκπομπή της Turksat, ζητάμε να διακόψετε άμεσα την τηλεοπτική συχνότητα του “Hayat TV” και στην συνέχεια να είστε πιο ευαίσθητοι σχετικά με τα κανάλια που περιλαμβάνετε στην τηλεοπτική σας πλατφόρμα.»

Όμως, γνωρίζουμε ότι η κίνηση αυτή προήλθε κατόπιν εντολής του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) που δυσανασχετούσε από τις εκπομπές του “Hayat TV”. Αν και στο παρελθόν είχαμε αντίστοιχες εμπειρίες, βλέπουμε ότι το κανάλι “Hayat” εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην ατζέντα τους. Δεν μπορούν να φιμώσουν τον “Hayat TV”, δεν μπορούν να σταματήσουν την φωνή μας!


Εμπιστευόμαστε τους τηλεθεατές του “Hayat”, που αποτελούν την πραγματική δύναμη του σταθμού.


Καλούμε όλους τους ταξικούς αδερφούς και αδερφές μας, διανοουμένους και καλλιτέχνες που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, να στηρίξουν το κανάλι “Hayat”, σαν να είναι το δικό τους κανάλι.

Στήριξη:

Μπορείτε να στείλετε γράμματα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας (Fax: 0090 312 418 795), στο Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Fax: 0090 312 499 5115) και στο Turksat (Fax: 0090 312 499 5115).

Επίσης αναμένουμε τα μηνύματα αλληλεγγύης σας.

Τι είναι το “Hayat TV”;

Το κανάλι “Hayat TV”, το κανάλι του λαού και των εργατών, είναι μια εναλλακτική πρόταση στα υπάρχοντα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), που εκπέμπει στην δορυφορική συχνότητα 2Α του Turksat. Εκτός από την Τουρκία μπορεί κανείς να τον παρακολουθήσει από όλη την Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή και την περιοχή του Καυκάσου.

Το κανάλι “Hayat TV” αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση και όσον αφορά την οργανωτική του δομή στο πεδίο της τηλεοπτικών οργανισμών, όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια. Ανακοινώθηκε στο κοινό από μια διακήρυξη που συνυπογράφτηκε από εκατοντάδες ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων και πολλοί εργάτες και εργαζόμενοι. Ο στόχος του καναλιού είναι να υποστηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που παραγκωνίζονται από την τηλεόραση με το κοινωνικοποιημένο οργανωτικό του μοντέλο.

Το κανάλι “Hayat” προβάλει ένα διαρκώς αυξανόμενο και εμπλουτιζόμενο πρόγραμμα από ντοκιμαντέρ, νέα προγράμματα, συνεντεύξεις με πολίτες στο δρόμο, όπως και μουσική και ψυχαγωγία.


Το κανάλι “Hayat”, ξεκινώντας με το σύνθημα «αποκαλύπτοντας τα χρώματα της πραγματικής ζωής», προσπαθεί να γίνει το κανάλι μέσα από το οποίο αντικατοπτρίζεται η ζωή, η αλήθεια, η αντικειμενική πληροφόρηση και οτιδήποτε μη αποξενωμένο από τον λαό. Στην διακήρυξη του οργανισμού που διαχειρίζεται τον σταθμό αναφέρεται: «Υπάρχουν πολλές φωνές και εικόνες, αλλά βάζοντάς τες όλες μαζί δεν συνιστούν πολυφωνία, και φαίνονται να είναι μια μονοφωνία. Εμείς, τα εκατομμύρια εργατών και εργαζομένων είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε οτιδήποτε παρουσιάζεται στην τηλεόραση που βάζουμε στα σπίτια μας. Είτε είμαστε αποξενωμένοι από τους εαυτούς μας, τα προβλήματα και τον τρόπο ζωής μας είτε έχουμε ταυτιστεί με έναν εικονικό κόσμο που σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζει. Να σταματήσουμε να είμαστε είτε αποξενωμένοι είτε ταυτισμένοι με φαινόμενα ξένα με εμάς. Να ξαναγίνουμε ο εαυτός μας, να προστατέψουμε την ίδια μας την ύπαρξη.»


Το κανάλι “Hayat” είναι ένα κανάλι στο οποίο όλα τα κοινωνικά στρώματα που έχουν αγνοηθεί μέχρι τώρα όχι μόνον θα βρουν τον εαυτό τους αλλά επιπλέον θα αναγνωρίσουν την ίδια τους την ύπαρξη. Το “Hayat TV” είναι το κανάλι των Κούρδων, του λαού της Λαζ, των Αράβων, των λαών του Καυκάσου, των Αρμενίων και των Σύριων, όπως επίσης και των εργατών, των εργαζομένων και των εξαθλιωμένων μαζών.


Το κανάλι “Hayat” έστησε τις κάμερες κατευθείαν στην πραγματική ζωή των μαζών και βιντεοσκόπησε τον ρυθμό και τον πλούτο της ζωής που ξεχειλίζει από αυτήν. Το κανάλι “Hayat” είναι το κανάλι των γυναικών που η ζωή τους έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην κουζίνα και την κρεβατοκάμαρα, των παιδιών που στοχεύουν οι διαφημίσεις σαν μελλοντικούς «καταναλωτές», των ατόμων με αναπηρίες, των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικολογίας και φυσικά της τέχνης και των καλλιτεχνών.


Το κανάλι “Hayat” είναι η φωνή όλων των λαϊκών στρωμάτων που παλεύουν για έναν πιο ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο. Αναμεταδίδει την ζωή και τους αγώνες που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν στην Μέση Ανατολή, την περιοχή του Καυκάσου, την Βόρεια Αφρική και όλη την Ευρώπη.

*Στην Τουρκική γλώσσα Hayat σημαίνει ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: