Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

«Εφυγε» ο σ. Βαγγέλης Πρεβεζιάνος

Εφυγε από τη ζωή, προχθες Δευτέρα, ο σύντροφος μας Βαγγέλης Πρεβεζιάνος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ.

Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Σουλόπουλο Ιωαννίνων από γονείς αγρότες. Μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και στη συνέχεια του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Ιταλογερμανούς φασίστες καταχτητές.

Για τους αγώνες του διώχτηκε από τις μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ακολούθησε τη γραμμή του Κόμματος για την έναρξη του δεύτερου αντάρτικου και κατατάχθηκε εθελοντής στις γραμμές του ΔΣΕ. Με το όπλο στο χέρι πολέμησε τον ντόπιο μοναρχοφασισμό και τον αγλλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αναδείχτηκε σε άριστο μαχητή και εκτελούσε τις πιο δύσκολες αποστολές.

Μαχήτρια του ΔΣΕ ήταν επίσης και η αείμνηστη σύζυγός του Λαμπρινή.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ ο σ. Βαγγέλης Πρεβεζιάνος βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εργάστηκε στις οικοδομές και υπήρξε από τους πρωτοπόρους εργάτες.

Από το 1955 αντιτάχθηκε και καταπολέμησε τον χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό, ακολουθώντας την επαναστατική γραμμή των ΣΤΑΛΙΝ-ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Πήρε ενεργά μέρος στην ανασύνταξη του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μέσα από τις γραμμές της "ΚΙΝΗΣΗΣ για ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55".

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1976 και ζούσαν στην Αθήνα ενώ τα τελευταία χρόνια στο χωριό του.

Η κηδεία θα γίνει Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008, στις 5.00 μ.μ., στο Σουλόπουλο Ιωαννίνων. Θα συμμετέχει αντιπροσωπία της Κίνησης η οποία θα καταθέσει στεφάνι.

Η Π.Ε. της "ΚΙΝΗΣΗΣ για ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55"

Δεν υπάρχουν σχόλια: