Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

ΦΛΩΡΙΝΑ Συμπλοκή ακροδεξιών με κατοίκους στο Ξινό Νερό

 

Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

 

Άγριο ξύλο έπεσε χτες το απόγευμα στο Ξινό Νερό Φλώρινας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πλατεία του χωριού μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και κατοίκων.

Ήταν λίγο μετά την πραγματοποίηση της γιορτής μίσους στο Βίτσι, που τέλεσαν ακροδεξιές και φιλοβασιλικές οργανώσεις. Κατά την επιστροφή τους, δεκάδες μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν πορεία με αυτοκίνητα στην πόλη της Φλώρινας, στη Μελίτη και στο Ξινό Νερό. Οι περίπου οκτώ δεκάδες ακροδεξιοί έφτασαν μέχρι την πλατεία του Ξινού Νερού, φωνάζοντας συνθήματα και βρίζοντας τους κατοίκους, τους οποίους αποκάλεσαν "Βούλγαρους" και "γυφτοσκοπιανούς". Στο κοινοτικό κατάστημα ύψωσαν την ελληνική σημαία και έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ενώ συγχρόνως κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στους βαλκανικούς πολέμους.
Ορισμένοι κάτοικοι του χωριού, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος του Ουράνιου Τόξου, παρενέβησαν και ζήτησαν από τους Χρυσαυγίτες να φύγουν από το χωριό. Τα αίματα άναψαν και ακολούθησε συμπλοκή, με τη μία πλευρά να επιτίθεται στην άλλη με γροθιές και κλοτσιές, ενώ οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι "οι ακροδεξιοί χρησιμοποίησαν τις σημαίες σαν κοντάρια για να χτυπούν". Στη συνέχεια έφτασαν κι άλλοι κάτοικοι του χωριού και τα επεισόδια επεκτάθηκαν. Μόνο τότε οι λίγες αστυνομικές δυνάμεις που αρχικά παρακολουθούσαν διακριτικά παρενέβησαν και σταμάτησαν τα επεισόδια. Από την πλευρά τους, οι Χρυσαυγίτες κατήγγειλαν τους κατοίκους ότι τους πήραν τις ελληνικές σημαίες που κρατούσαν. Μία τέτοια σημαία με σπασμένο κοντάρι παρέδωσε κάτοικος στην αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι το κοντάρι έσπασε σε σώμα συγχωριανού του.
Στο μεταξύ, στο Βίτσι όπου τελέστηκε η "γιορτή μίσους", παρουσία και κάποιων επισήμων, κυριάρχησαν χουντικά συνθήματα, όπως "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών", ενώ την τιμητική του είχε και το σύνθημα "ο Γιωργάκης στο Γουδί, δίπλα στον Καραμανλή". Ο τακτικός επισκέπτης του Βιτσίου στην καθιερωμένη γιορτή δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ασπασίδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ήταν παρών και κατέθεσε στεφάνι ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολιόπουλος, παρά την επίσημη οδηγία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη για μη συμμετοχή στην εκδήλωση. Το δικό τους παρών στο Βίτσι έδωσαν και αρκετοί ιερείς. Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία της χώρας για "μειοδοσία" στα εθνικά θέματα.

Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο 1-9-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: