Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Λευκίμμη-Κέρκυρα: Οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα τους

Εφημερίδα "Ανασύνταξη", αρ. φυλ. 281, 1-15 Σεπτέμβρη 2008

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια κατασκευής ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια. Μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια έγιναν και μέσα στον Αύγουστο παρά την συνεχή προσπάθεια τρομοκράτησης που επιχειρεί η κυβέρνηση με την παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία δρουν ως στρατός κατοχής, αλλά και με τις συνεχείς συλλήψεις.

Στις αρχές Αυγούστου οι Αρχές συνέλαβαν τον ηλικιωμένο ιερέα(!) της πόλης αλλά και κάποιους νέους ως υποκινητές ενώ στις 30 Αυγούστου η αστυνομία προχώρησε σε ακόμα δυο συλλήψεις, ενός 75χρονου και μιας 65χρονης, μετά από μήνυση που του δημάρχου Γατσούλη σε δέκα παρευρισκόμενους δημότες στην αίθουσα του δημαρχικού συμβουλίου.

Ο αγώνας των Λευκιμμιωτών ξεπερνά τα στενά όρια στα οποία προσπαθούν να τον περιορίσουν τα αστικά και ρεφορμιστικά κόμματα.

Η οργάνωση του «Κ»ΚΕ στη Λευκίμμη έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή την κατασκευή ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Τόσο ο για πολλά χρόνια δήμαρχος της Λευκίμμης Νίκος Κουλούρης όσο και άλλα δημοτικά στελέχη του «Κ»ΚΕ στήριξαν φανατικά τη δημιουργία ΧΥΤΑ, εμπλέκονται στη διαδικασία αγοροπωλησίας του χώρου που επιλέχτηκε και σήμερα είναι παντελώς εξαφανισμένοι από διαδικασίες του κινήματος. Στο εσωτερικό του κόμματος αυτού ξέσπασε κρίση με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν 28 από τα 35 μέλη της δημοτικής κίνησης του «Κ»ΚΕ, στην πλειοψηφία τους μέλη του «Κ»ΚΕ, με δημόσια δήλωσή τους. Ανάμεσά τους και ο Ν. Κουλούρης. Οι προσπάθειες του «Κ»ΚΕ, μέσω κυρίως του τοπικού βουλευτή του, να καπελώσει το κίνημα ώστε να το ελέγξει και να το κάνει ακίνδυνο για την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μέχρι τώρα εντελώς αποτυχημένες και το «Κ»ΚΕ αναγκάζεται σε συνεχείς αναπροσαρμογές της γραμμής του.

Ο άλλος πόλος του χρουστσωφικού ρεβιζιονισμού ο ΣΥΝ εμφανίζει μια αντιφατική πολιτική που απορρέει από το γεγονός ότι στελέχη του έχουν πρωταγωνιστικές ευθύνες για την επιλογή κατασκευής ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια Λευκίμμης. Συγκεκριμένα το στέλεχος του ΣΥΝ Σωτήρης Βλάχος με την ιδιότητα του πρώην αντιπροέδρου του συνδέσμου καθαριότητας διαχειρίστηκε πρωταγωνιστικά την υπόθεση ΧΥΤΑ Λευκίμμης τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πέρα από το πολιτικό πλαίσιο διαφαίνεται ακόμα και στο δικαστικό επίπεδο της υπόθεσης. Επιπλέον ο πρώην γραμματέας της νομαρχιακής του ΣΥΝ και σημερινός δήμαρχος Θιναλίων Σπύρος Βάρελης είναι ένας από τους 13 δημάρχους της Κέρκυρας που συνέβαλαν αποφασιστικά στην έλευση των ΜΑΤ (τα κάλεσαν). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τοπικός τύπος επανειλημμένα καρφώνει τα δύο αυτά κόμματα για τις ευθύνες στελεχών τους.

Η υποτιθέμενη οικολογική «κομμουνιστική» ομάδα, η ΑΚΟΑ, στην Κέρκυρα είναι διασπασμένη στα δύο. Η σημερινή κυρίαρχη άποψη (κεντροαριστερής κατεύθυνσης) ουσιαστικά είναι ενοχλημένη από τις εξελίξεις και πρακτικά απέχει απ’ αυτές. Το άλλο τμήμα της ΑΚΟΑ μη μπορώντας ή μη θέλοντας να πιάσει νήμα με τα γεγονότα κατέθεσε δια του Τύπου την εξοργιστική-διασπαστική πρόταση για δημιουργία τριών ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα, υπονομεύοντας έτσι τον αγώνα για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ-χωματερής στη Λευκίμμη.

Όσο προχωράνε τα γεγονότα τόσο περισσότερο λύνονται τα στόματα των παραγόντων του μπλοκ εξουσίας. Έτσι ο βουλευτής της ΝΔ Ν.Δενδιας κατηγορεί τον Δήμαρχο Κέρκυρας Μικάλεφ (ΠΑΣΟΚ) για λανθασμένους χειρισμούς που εκθέτουν το σύστημα. Ο Μικάλεφ απαντά ομολογώντας ότι η επιλογή έλευσης των ΜΑΤ ήταν πολιτικά ομόφωνη στο χώρο του μπλοκ εξουσίας και έγινε με τη μορφή πρότασης στην εισαγγελέα της Κέρκυρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και καιρό ο αστυνομικός διευθυντής της Κέρκυρας Τσιότσιος αναγκάστηκε να αποκαλύψει σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που τον επισκέφτηκε ότι καιρό πριν δεχόταν πιέσεις από τους δημάρχους και άλλα πολιτικά πρόσωπα για την χρήση μέτρων καταστολής και άλλων «νόμιμων» μέσων προκειμένου να εκτελεστεί το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ.

Ο αγώνας των Λευκιμμιωτών δεν σταματάει. Δεν λύγισε ούτε από το θάνατο μιας αθώας γυναίκας, ούτε από τις συνεχείς συλλήψεις, ούτε από την αδιάκοπη παρουσία των ΜΑΤ που έχουν μετατρέψει τη Λευκίμμη σε πεδίο μάχης και την έχουν πνίξει στα δακρυγόνα Ο αγώνας συνεχίζεται για να φύγουν τα ΜΑΤ από το νησί της Κέρκυρας και για να κλείσει η χωματερή που είναι καταστροφική για την φύση και για τους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: