Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Βολιβία: Ο ιμπεριαλισμός και η ολιγαρχία προκαλούν την κρίση

Για μια ακόμα φορά ο ιμπεριαλισμός έβαλε το χέρι του σε αυτή τη «νέα» κρίση στη Βολιβία. Προκειμένου να πιέσουν τον πρόεδρο Έβο Μοράλες οι αυτονομιστές διεξάγουν μια άγρια αντιπολιτευτική εκστρατεία εδώ και δύο χρόνια και παρόλο που έχασε στο τελευταίο δημοψήφισμα δε σταμάτησαν τις συνωμοτικές δραστηριότητες, ακολουθώντας τη γνωστή στρατηγική που εφαρμόζεται από το Πεντάγωνο.
Οι νομάρχες των διαμερισμάτων Santa Cruz, Beni, Pando και Tarija συναντήθηκαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης με τον αμερικανό πρέσβη με τον οποίο προετοίμασαν και έβαλαν σε εφαρμογή αυτή τη νέα κρίση στη Βολιβία.
Οι τέσσερις αυτές περιοχές, μαζί με την Chuquisaca, απαιτούν από το κράτος την επιστροφή 166 εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από ένα φόρο πετρελαίου τα οποία ο πρόεδρος Έβο Μοράλες προόριζε για την πληρωμή ενός ετήσιου επιδόματος των 337 δολαρίων για κάθε συνταξιούχο της χώρας.
Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε επιθέσεις στη Σάντα Κρουζ. Τα γραφεία της αντιπροσωπείας του προέδρου σε αυτή την πόλη καταλήφθηκαν από μέλη της αντιπολίτευσης. Ομοίως, ο νομάρχης Λεοπόλδο Φερνάντεζ, προσέλαβε παραστρατιωτικούς και εκτελεστές σαν δύναμη κρούσης για να δολοφονήσει τους Βολιβιανούς, αφού αυτή ήταν η μοναδική εναλλακτική που απέμεινε στους αυτονομιστές για να επιβάλλουν τη θέληση τους. Αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες, που ανάμεσα τους βρίσκονται και βραζιλιάνοι μισθοφόροι, έστησαν ενέδρα και σκότωσαν 14 αγρότες υποστηρικτές της κυβέρνησης, ανεβάζοντας τους νεκρούς ανάμεσα στους πολίτες στους 50 και τους τραυματίες σε πάνω από 100. Μετά από αυτή τη σφαγή έγινε γνωστό ότι Λεοπόλδο Φερνάντεζ και η συμμορία των δολοφόνων του έφυγαν για τη Βραζιλία. Ύστερα από αυτά, έγιναν επιθέσεις με εκρηκτικά στα γραφεία της Ένωσης Βολιβιανών Εργατών (COB), που είναι χαρακτηριστικές της αγριότητας και της προδοσίας με την οποία δρουν ο ιμπεριαλισμός και η ολιγαρχία προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντα τους. Ο τελικός σκοπός είναι πάντα ο έλεγχος της γης, των φυσικών πόρων και η προστασία των καταχρηστικών προνομίων των ομίλων εταιριών στις τέσσερις αυτές περιοχές της Βολιβίας οι οποίες παρακινούνται να αυτονομηθούν.
Αλλά οι επιθέσεις στη Βολιβία από τη μεριά των ομάδων των αυτονομιστών που είναι ενάντιοι στον πρόεδρο Έβο Μοράλες δε σταματούν εκεί, αλλά τις τελευταίες μέρες έκοψαν την παροχή φυσικού αερίου προς την Αργεντινή αφού αυτοί ήταν οι αυτουργοί της επίθεσης στον αγωγό αερίου που επίσης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση  κατά 10% της εξαγωγής φυσικού αερίου προς τη Βραζιλία, γεγονός που επέφερε τεράστιες ζημιές σε αυτή τη χώρα του οροπεδίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Πετρελαϊκής Εταιρίας της Βολιβίας (YPFB), Σάντος Ραμίρεζ, οι επιθέσεις διεξήχθησαν από ομάδες «παραστρατιωτικών, φασιστών και τρομοκρατών» και οργανώθηκαν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έσπειραν το χάος στη χώρα. Αντιμέτωπος με όλα αυτά ο πρόεδρος Έβο Μοράλες, πήρε την απόφαση να απελάσει από τη χώρα τον αμερικανό πρέσβη ο οποίος μαζί με τους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης είναι ένας από τους συνωμότες και εμπρηστές της κρίσης και την ίδια ώρα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να βάλει ένα τέλος στη συνομωσία, όπως επίσης κήρυξε την περιοχή του Pando σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να εγγυηθεί την ακεραιότητα των βολιβιανών που ζουν σε αυτή την περιοχή.
Διεθνής αλληλεγγύη
Στο Εκουαδόρ, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον βολιβιανό λαό και τον πρόεδρο του ήταν ποικίλες, σε διάφορες πόλεις του Εκουαδόρ πραγματοποιήθηκαν δράσεις αλληλεγγύης προς τη Βολιβία και το λαό της.
Στην Αργεντινή πάνω από 10 χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων βολιβιανοί, αργεντίνοι και από άλλες εθνικότητες, διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ διαμαρτυρόμενοι για την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βολιβία στην οποία επικρατεί πολιτική κρίση ως αποτέλεσμα των βανδαλισμών και της βίας που προωθούνται από την αντιπολίτευση. Στην Ονδούρα, ο αμερικανός πρέσβης αναγκάστηκε να γυρίσει στην πατρίδα του γιατί τα έγγραφα του δεν έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση της χώρας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ εξέφρασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την αντίθεση τους στις επεμβάσεις των αμερικανών.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «EN MARCHA», όργανο του ΚΚΜΛ Εκουαδόρ
20 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: