Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Ο «λαγός» πρωθυπουργός, η δεινή ήττα και ο εξευτελισμός της κυβέρνησής του

Η παροιμιώδης ανικανότητα και η ακραία νωθρότητα του Κ. Καραμανλή – αφήνοντας εδώ κατά μέρος ότι είναι ο κατεξοχήν εκφραστής υπερασπιστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που επιπλέον πρωτοστάτησε σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα του τόπου – διαμόρφωσαν έναν πρωθυπουργό πανικόβλητο «λαγό» που μόνιμα απουσίαζε-απουσιάζει απ’ τις συζητήσεις στη Βουλή και σπάνια παραβρέθηκε σ’ αυτή για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Στην περίπτωση όμως της συζήτησης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου η στάση του πήρε τραγελαφική και πρωτοφανή διάσταση στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου: τράπηκε σε φυγή όχι μόνο ο πρωθυπουργός αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας έτσι τα καθήκοντά τους ως εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ βουτηγμένη σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σειρά μεγάλα σκάνδαλα και συνηθισμένη ως τώρα με αυταρχικό φασιστικό τρόπο, παραβιάζοντας τους αστικούς θεσμούς και με μοχλό τη δικαιοσύνη, να τα συγκαλύπτει, ήλπιζε ότι και με την περίπτωση του πρωτοφανούς σκανδάλου του Βατοπεδίου – σκάνδαλο με αρχιτέκτονες τους Καραμανλή-Ρουσόπουλο, διάφορους υπουργούς και ολόκληρο το πρωθυπουργικό επιτελείο του Μαξίμου, μαζί με την «άγια» συμμορία των Εφραίμ-Αρσένιου – ότι κατά πρώτο αυτό δεν θα πάρει μεγάλη δημοσιότητα και κατά δεύτερο, αν πάρει, θα πετύχει εκ νέου να φιμώσει όλους τους δικαστές δια «χειρός Σανιδά».

Όμως δυστυχώς γι’ αυτήν και για τον πρωθυπουργό δεν συνέβηκε το ίδιο όπως με τα άλλα σκάνδαλα, αφού η σύγκρουση μεταξύ των αντιμαχόμενων καπιταλιστών για τη «μερίδα του λέοντος» στα «χρυσά φιλέτα» ήταν αδύνατο να ελεγχθεί και να τερματιστεί, απαραίτητη προϋπόθεση για να κοπάσει ο δημόσιος θόρυβος απ’ τα ΜΜΕ και επιπλέον ο Σανιδάς δεν κατόρθωσε να φιμώσει αξιόλογους δικαστές, οι οποίοι κατά την έρευνά τους εντόπισαν ευθύνες υπουργών.

Έτσι ο διεφθαρμένος πρωθυπουργός και το άμεσο σάπιο περιβάλλον του (αναμειγμένο σε σωρεία σκανδάλων), πέρα απ’ την οικογένεια Βουλγαράκη-Πελέκη, με κεντρικά πρόσωπα τους Καραμανλή-Ρουσόπουλο (αδίστακτο πολιτικάντη νεόπλουτο) βρέθηκαν στη δίνη του «θεϊκού» σκανδάλου που συντάραξε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσε αγανάχτηση στις πλατιές λαϊκές μάζες, συμπαρασύροντας ακόμα και τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ αλλά και αναστατώνοντας μεγάλο ποσοστό μελών, οπαδών και ψηφοφόρων της ΝΔ. Η φασιστική φίμωση των βουλευτών της ΝΔ εκ μέρους του Κ. Καραμανλή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ούτε κατάφερε να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του, πολύ περισσότερο απέτυχε να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση του κόμματός του. 

Όταν οι δυο θαρραλέοι δικαστές αποφασίζουν να παραιτηθούν οι εξελίξεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας για την αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή. Αναγκάζεται να συρθεί στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για να μην απογυμνωθεί ολοσχερώς, ενώ βρέθηκε επικίνδυνα «στριμωγμένη στη γωνία» με την πρόταση του μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ και του ναζιφασιστικού ΛΑΟΣ για προανακριτική επιτροπή.

Τα δυο σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ υποστήριξαν κι αυτά αρχικά μόνο τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, στηρίζοντας έτσι την κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ και ως την τελευταία στιγμή αρνήθηκαν, όπως και η ΝΔ, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Όμως φοβούμενα την απομόνωση και το μεγάλο πολιτικό κόστος στις παραμονές του καθορισμού της συζήτησης στη Βουλή για την προανακριτική που είχε προταθεί απ’ τα ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ σύρθηκαν και αυτά υποχρεωτικά και τάχτηκαν υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής αντί να ταχθούν ευθύς εξαρχής υπέρ της συγκρότησης τόσο υπέρ της εξεταστικής όσο και της προανακριτικής επιτροπής, μιας και δεν υπήρχε κανένα νομικό κώλυμα.

Την ημέρα της συζήτησης για την προανακριτική επιτροπή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στη συζήτηση και ψηφοφορία, φοβούμενοι ότι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ θα ψήφιζαν υπέρ της προανακριτικής επιτροπής αφού η ψηφοφορία ήταν μυστική, μια ενέργεια πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρόνια του τόπου να αποχωρεί-απουσιάζει απ’ τη Βουλή η κυβέρνηση της χώρας και ο πρωθυπουργός, παραιτούμενοι απ’ τα κυβερνητικά τους καθήκοντα. Ως τώρα γνωρίζαμε μόνο ότι η αντιπολίτευση αποχωρούσε από τη Βουλή.

Έτσι ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του οδηγήθηκαν σε μια δεινή ήττα και σ’ έναν πρωτοφανή αυτοεξευτελισμό.

Όμως είναι τέτοιας έκτασης η κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στο κόμμα της ΝΔ, που ο Κ.Καραμανλής αναγκάστηκε, κάτω απ’ το βάρος του μεγάλου σκανδάλου, να απομακρύνει τον πιο στενό του συνεργάτη, κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο που είχε δυσφημιστεί τόσο πολύ ακόμα και στα μάτια των ψηφοφόρων της ΝΔ, χωρίς να τολμήσει να πάει στη Βουλή ν’ ακούσει την προκλητική του ομιλία.

Αλλά η κρίση στην Κυβέρνηση και στη ΝΔ συνεχίζεται και οι εσωκομματικές κριτικές πληθαίνουν απ’ τα στελέχη του κόμματός του, μ’ αποτέλεσμα να προχωρήσει στη διαγραφή του βουλευτή Αρκαδίας Π. Τατούλη.

Παρά τη διαγραφή Τατούλη το κλίμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ καθημερινά χειροτερεύει ακόμα περισσότερο, και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και στον ορίζοντα δεν φαίνεται να ξεπερνιέται η βαθιά κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ οι μνηστήρες διαδοχής του «τρίβουν τα χέρια τους».

Εφημερίδα Ανασύνταξη, 1-15/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: