Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCRCI)

Στις 19 Αυγούστου 2006, το ProboKoala, ένα πλοίο μεγάλου εκτοπίσματος ναυλωμένο από την εταιρία Trafigura, μια πολυεθνική που δρα στον πετρελαϊκό τομέα στην Ακτή Ελεφαντοστού μέσω της θυγατρικής PumaEnergy, αποθέτει στο λιμάνι του Αμπιτζάν (σ.μεταφρ.:πρωτεύουσα της χώρας), 528 τόνους εξαιρετικά τοξικών προϊόντων. Οι λιμενικές και τελωνιακές αρχές, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιτρέπουν στο πλοίο να ξεφορτώσει την αποβάθρα Petroci. Πανάκριβα φορτηγά εξειδικευμένα προς μεταφορά υγρών, μεταφέρουν αυτά τα προϊόντα στις αποθήκες του Akouédo. Η ανυπόφορη δυσοσμία των προϊόντων και τα πρώτα σημάδια μόλυνσης, κινητοποιούν τους περίοικους που μπλοκάρουν το ξεφόρτωμα άλλων τέτοιων φορτηγών. Αυτό που επακολούθησε είναι το ότι αυτά τα φορτηγά, για να αποφύγουν το σκόπελο των κατοίκων, εναπόθεσαν επιμελώς τα υπόλοιπα προϊόντα σε όλες τις συνοικίες του Αμπιτζάν. Παρότι αποδείχθηκε η τοξικότητα του μεταφερθέντος αυτού προϊόντος και τα νοσοκομεία είχαν ξεκινήσει να φιλοξενούν τους πρώτους ασθενείς που είχαν μολυνθεί, επιτράπηκε ο απόπλους του πλοίου από το λιμάνι. Ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους και απαιτεί να φύγουν τα προϊόντα αυτά, να απολυμανθούν τα μολυσμένα μέρη, να υπάρξει πρόνοια για τους ασθενείς, και να ανοίξει μια δικαστική έρευνα για την ανάδειξη των υπευθύνων και την τιμωρία τους.

Όσοι διέταξαν την εκτέλεση αυτής της επιχείρησης, οι εκτελεστές αυτής της εντολής και οι συνένοχοί τους, προκάλεσαν επισήμως 17 νεκρούς και μόλυναν χιλιάδες ανθρώπους. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί όλοι οι μολυσμένοι: καθημερινά, νέα πρόσωπα καταγράφεται ότι μολύνθηκαν. Οι ειδικοί των επιστημών του περιβάλλοντος, γεωλόγοι και χημικοί εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιφέρεια του Αμπιτζάν και αναφέρουν πως η μόλυνση του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων, του αέρα και, γενικότερα, του περιβάλλοντος μπορεί να έχει διάρκεια πολλών δεκαετιών.

Ο διφορούμενος ρόλος του κράτους

Ως συνέπεια της λαϊκής κινητοποίησης, η κυβέρνηση Banny υποκρίνεται ότι προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή της. Τελικά, αποπέμπονται δύο αρμόδιοι υπουργοί, εκείνος του Περιβάλλοντος και εκείνος των Μεταφορών. Ο Πρωθυπουργός, για την ανάδειξη της αλήθειας, ορίζει μια επιτροπή ερευνών, παύει των αρμοδιοτήτων τους το Διοικητή του Τελωνείου, το Διοικητή του Αυτόνομου Λιμένος του Αμπιτζάν, και τον κυβερνήτη της Περιφέρειας Αμπιτζάν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα το άνοιγμα μιας ποινικής διαδικασίας. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας PumaEnergy, θυγατρικής της Trafigura, της εταιρίας Tomy που εκτέλεσε τη διαδικασία της απόθεσης, οι τελωνειακοί, τα στελέχη των δύο υπουργείων συλλαμβάνονται. Αλλά, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναφέρει στις θέσεις τους το Διοικητή του Τελωνείου, το Διοικητή του Αυτόνομου Λιμένος του Αμπιτζάν, και τον κυβερνήτη της Περιφέρειας Αμπιτζάν. Όλα αυτά τα πρόσωπα, βαρύνοντα στελέχη της εξουσίας του [κυβερνώντος κόμματος] FPI απαλλάσσονται κάθε υποψίας χάρη στον αρχηγό του κράτους: το πόρισμα της επιτροπής ερευνών που υποδεικνύουν την ευθύνη των συγκεκριμένων προσώπων θάβεται. Για να κλείσουν τα στόματα, με το που ξεκίνησαν οι έρευνες το Κράτος υπογράφει με την Trafigura μια συμφωνία που προβλέπει την αποζημίωση ύψους 100 δις. FCFA με αντάλλαγμα την παύση κάθε ποινικής διαδικασίας. Το Κράτος, με αυτή την ενέργεια, επίσης, εγκατέλειψε στην τύχη του τον μολυσμένο πληθυσμό, απενεχοποιώντας τον κύριο δράστη του εγκλήματος, την Trafigura. Αυτή η συνδιαλλαγή παρουσιάστηκε ως επωφελής προκειμένου να αποζημιωθούν τα θύματα, να καθαριστούν οι μολυσμένες τοποθεσίες, και να εξοπλιστεί το κράτος με τα απαραίτητα για την μάχη ενάντια στα τοξικά απόβλητα, για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και για την υλική ενίσχυση των νοσοκομείων.

Το Κράτος εγκατέλειψε τα θύματα στην τύχη τους

Από τα 100 δις, το Κράτος δέχεται να αποζημιώσει τα θύματα με ένα ποσό συνολικού ύψους 3,3 δις: το κράτος και οι παραφυάδες του σφετερίζονται 68 δις. Μια επιτροπή δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της προεδρίας της δημοκρατίας για την επιχείρηση αποζημίωσης. Αλλά από την έναρξη αυτής της επιχείρησης, οι οργανώσεις των θυμάτων κάνουν λόγο για κλοπή και για απάτη. Πολλά θύματα δεν αναγνωρίζονται: μια τέτοια περίπτωση είναι και εκείνη των εργαζομένων στη ζώνη Vridi, οι κινητοποιήσεις των οποίων για την αναγνώριση τους ως θύματα πολλές φορές κατεστάλησαν από την αστυνομία. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν δικαιούνται αποζημίωσης. H άρνηση καταβολής αποζημίωσης αφορά και στους προσφάτως μολυσμένους κατοίκους των χωριώνDjibi, Akoyedo, Bingerville, Adjamé: το ίδιο ισχύει και για όσους μολυσμένους δεν μπορούν να αποδείξουν ότι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Και παρ’ όλα αυτά, θα αρκούσε η εξέταση αυτών των ατόμων για τον καθορισμό του στάτους τους. Αυτές οι οργανώσεις καταγγέλλουν το σχηματισμό λιστών- μαϊμού. Οι εργασίες απορρύπανσης δεν διεξάγονται κανονικά, παραμένουν πολλές περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι η συνδιαλλαγή που υπογράφτηκε από το κράτος στο όνομα των θυμάτων δεν εξυπηρετεί στη θεραπεία των αρρώστων, ή στην αποζημίωση όλων αυτών υπέφεραν ή υποφέρουν ακόμα από αυτό το έγκλημα, ούτε στην απορρύπανση των περιοχών. Οι κάτοικοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το κράτος. Η τελευταία διακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου τους λέει ότι δεν πρέπει να θεωρούν «τα τοξικά απόβλητα ως μια εργασία από όπου μπορούν να δημιουργηθούν προσδοκίες για αποζημίωση» δεν έκανε τίποτε άλλο από το να τους πείσει ότι μόνο η κινητοποίησή τους και ο αγώνας τους θα τους επιτρέψει να λάβουν αποζημίωση.

Η Δικαιοσύνη αθώωσε τον μεγαλύτερο εγκληματία! Ντροπή της!

Η ποινική διαδικασία έλαβε τέλος στις 23 Οκτώβρη στις 23.00. Δύο καταδικασμένοι από τους 9 κατηγορούμενους. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Tomy, της εταιρίας που ανέλαβε την εκτέλεση της εναπόθεσης και της διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων και ο υπεύθυνος που υπέγραψε τη ναύλωση του πλοίου καταδικάστηκαν, ο πρώτος σε 20 έτη, και ο δεύτερος σε 5 έτη φυλάκισης. Ο κύριος υπεύθυνος για το έγκλημα, η Trafigura, o ιδιοκτήτης του προϊόντος που προκάλεσε το θάνατο 17 ανθρώπων και τη μόλυνση χιλιάδων άλλων, δεν κάθισε στο σκαμνί: κάτι το εξαιρετικά φυσικό καθότι χάρη στη συμφωνία κράτους και εταιρίας, η τελευταία δεν μπορεί να περάσει από τον έλεγχο της ιβοριανής δικαιοσύνης. Να ποια θέση έχουν τα θύματα και όλος ο πληθυσμός της χώρας, όταν προηγούνται τα συμφέροντα των αστών και εκείνα των θυμάτων αγνοούνται επιδεικτικά.

Για αυτό, το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ακτής του Ελεφαντοστού

-καταγγέλλει τη μαφιόζικη συναλλαγή εξουσίας και Trafigura

- Καταγγέλλει την άδικη διαχείριση των συσσωρευμένων χρημάτων της αποζημίωσης εκ μέρους της κυβέρνησης

-Καταγγέλλει δικαστική παρωδία που δεν τιμά την ιβοριανή δικαιοσύνη

-Καταγγέλλει το γεγονός ότι η ετυμηγορία αγνόησε επιδεικτικά τα συμφέροντα του πληθυσμού.

-Καλείσε κινητοποίηση και οργάνωση τα θύματα προκειμένου να πιεστούν τα διεθνή δικαστικά σώματα να μηνύσουν το κράτους και την Trafigura για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

-Καλεί τον ιβοριανό λαό σε συνεπή ενίσχυση αυτού του αγώνα, για την παύση της ατιμωρησίας.

-Θέλει να δηλώσει στα θύματα ότι υποστηρίζει τους αγώνες τους και βρίσκεται στη διάθεσή τους για κάθε δράση που θα ικανοποιεί το σύνολο των διεκδικήσεών τους.

Μόνο με την κινητοποίηση και τον συνεπή αγώνα η δικαιοσύνη θα αποδοθεί, για τα θύματα και της οικογένειάς τους, και δεν θα υπάρχουν πια εισαγωγείς τοξικών αποβλήτων στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Αμπιτζάν, 24 Οκτώβρη 2008

Η Κεντρική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: