Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Οι ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ – κατά των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ και καραμανλική πρωτοπορία για την εφαρμογή του κυβερνητικού λοκ-άουτ σε σχολεία-πανεπιστήμια

Η μαζική μαχητική εξέγερση της μαθητικής-φοιτητικής νεολαίας του Δεκέμβρη κατά της φασιστικής δολοφονικής βίας και της αστυνομικής τρομοκρατίας, μ’ αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, προκάλεσε πρωτόγνωρο πανικό και τρόμο στην αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή, το ναζιφασιστικό ΛΑΟΣ και το σοσιαλδημοκρατικό «Κ»ΚΕ. Οδήγησε για μέρες σε εξαφάνιση την κυβέρνηση και τον έντρομο λαγό πρωθυπουργό της και σε μια άρον-άρον συγκρότηση συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ-«Κ»ΚΕ με κυβερνητικούς εκπροσώπους και υπουργούς Δημόσιας Τάξης τους Παπαρήγα-Καρατζαφέρη που ανέλαβαν όχι μόνο να διαβάλουν τη νεολαία ως υποκινούμενη τάχα από «ξένα κέντρα» (Παπαρήγα: «σχέδιο εγχώριων και ξένων κέντρων οι ταραχές», «Real news», 21/12/2008, σελ. 1) που σχεδίαζαν δήθεν να γκρεμίσουν τον Καραμανλή, να την κατασυκοφαντήσουν ως «κουκουλοφόρους» αλλά και να «σπάσουν» και καταστείλουν την εξέγερση με σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ τους παρασκηνιακά, το οποίο θα άρχιζε από το κλείσιμο των σχολείων-πανεπιστημίων δηλ. το διαβόητο λοκ-άουτ της κυβέρνησης θάφτανε ως την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, την άρση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος αλλά και την επέμβαση του στρατού.

Πέρα απ’ την πρωτοφανή κατασυκοφάντηση της νεολαίας απ’ τα αντιδραστικά ΜΜΕ, ο ελληνικός λαός παρακολούθησε για βδομάδες, άναυδος αλλά και οργισμένος, το ναζιφασίστα Καρατζαφέρη με τις δυο λυσσασμένες αιμοδιψείς ύαινες του κεφαλαίου Παπαρήγα-Κανέλλη που καταξέσκιζαν-κατασπάραζαν, με πρωτόγνωρο μίσος και άφταστη εκδικητική μανία και ευχαρίστηση – αλλά και με εμφανέστατο το ζωώδη φόβο στα πρόσωπά τους – τις τρυφερές σάρκες της μαθητικής-φοιτητικής νεολαίας.

Την ίδια ώρα οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ είχαν αναλάβει να προωθήσουν, πέραν των άλλων, και την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για λοκ-άουτ δηλ. το κλείσιμο των σχολείων-πανεπιστημίωνκοινό σχέδιο-απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ-«Κ»ΚΕ – για το οποίο η Παπαρήγα μας πληροφορεί αργότερα ότι ήταν δική της πρόταση: «εμείς καλέσαμε από το πρώτο βράδυ να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ήταν πρόταση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Δική μας κατεύθυνση ήταν αυτή, δεν ήταν τίποτε άλλο» («Ρ» 14/12/2008, σελ.3).

Καθόλου δεν αμφιβάλουμε ότι πρωτοστάτησε η ηγεσία του «Κ»ΚΕ και ότι ήταν «κατεύθυνση δική» της η πρόταση να «κλείσουν τα σχολεία». Όμως αυτή η πρόταση δηλ. το λοκ-άουτ έγινε και κοινή θέση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ-«Κ»ΚΕ αλλά και της εξαφανισμένης κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ. Είναι δε επιπλέον γνωστό, όπως διέρρευσε στον τύπο, ότι η κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε στις 10 Δεκέμβρη να κλειστούν τα σχολεία-πανεπιστήμια νωρίτερα απ’ τις 22 Δεκέμβρη που είχε οριστεί επίσημα για το κλείσιμό τους (διακοπές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς) ώστε να αποτραπούν οι ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ και οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ σε σχολεία-πανεπιστήμια που αναπόφευχτα θα τροφοδοτούσαν αλλά και θα πυροδοτούσαν τη συνέχιση της εξέγερσης της μαθητικής-φοιτητικής νεολαίας, τις οποίες όλα τα κόμματα τρέμουν.

Γι’ αυτό και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, εφαρμόζοντας την κοινή απόφαση ΝΔ-«Κ»ΚΕ-ΛΑΟΣ, έδωσαν εντολή μέσω της «Κ»ΝΕ («Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ», 7/12/2008) στην επηρεαζόμενη από αυτούς μαθητική-φοιτητική νεολαία να «κλείσει τα σχολεία και τις σχολές, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα ΙΕΚ και τις σχολές του ΟΑΕΔ, τα νυχτερινά σχολεία» («Ρ» 9/12/2008, σελ.15), δηλ. να κάνει πράξη ότι σχεδίασε και απαίτησε η αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή.

Αποκαλυπτικότατος είναι και ο «Ριζοσπάστης» όταν κατηγορεί τον «Αλφα» επειδή σε ρεπορτάζ του είχε γραμμένο: «4 κόμματα ενάντια στις καταλήψεις εκτός απ’ το ΣΥΡΙΖΑ» ισχυριζόμενος: «κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η ΚΝΕ από την Κυριακή ακόμα, με ανακοίνωση της σε κλειστά σχολεία και οι δυνάμεις της πρωτοστάτησαν μέσα στα σχολεία για να τα κ λ ε ί σ ο υ ν (υπογρ. δική μας) οι μαθητές και να βγουν στο δρόμο» («Ρ»12/12/2008, σελ.8). Επαρχιώτικες κουτοπονηριές χρουστσοφικών γκεμπελίσκων, επειδή: ο «Αλφα» αναφέρεται στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ενώ ο «Ριζοσπάστης» σε «κλειστά σχολεία» που δεν είναι άλλο απ’ το λοκ-άουτ που σχεδίαζε να επιβάλει η κυβέρνηση και τώρα το κάνει πράξη, μ’ εντολή της, αντί της ΟΝΝΕΔ-ΔΑΠ, η «Κ»ΝΕ-ΠΚΣ.

Ο «Ριζοσπάστης» ξεπερνάει και το πιο ακραίο σημείο γελοιότητας και εξαπάτησης των αναγνωστών του όταν, ψευδόμενος ασυστόλως, «απαντάει» στον «Αλφα»: «ο «Αλφα» παίζει ότι το ΚΚΕ είναι κατά των καταλήψεων! Το ΚΚΕ ζητάει παρέμβαση στο δελτίο, αλλά ακόμα περιμένει στο ακουστικό του…» («Ρ» 16/12/2008, σελ.40). Όμως γιατί, αλήθεια, «περιμένει στο ακουστικό του» (!) το «Κ»ΚΕ, αφού είχε ήδη επανειλημμένα απαντήσει ότι δεν ήταν υπέρ των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ αλλά και είχε προτείνει στους μαθητές-φοιτητές να «κλείσουν τις σχολές» («Ρ» 11/12/2008, σελ. 13) και μάλιστα «κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19 Δεκέμβρη» («Ρ» 13/12/2008, σελ. 8) δηλ. προωθούσε και ήταν υπέρ του λοκ-άουτ της κυβέρνησης και όχι υπέρ των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ.

Αλλά η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ, παρόλο που δεν χρειάζονταν να «περιμένει στο ακουστικό», δεν τόλμησε να απαντήσει στο Σύλλογο Διδασκόντων του Πάντειου, που το Δ.Σ του κατάγγειλε ότι «το Πάντειο Πανεπιστήμιο έκλεισε με πρωτοβουλία φοιτητών της Πανσπουδαστικής οι οποίοι επικαλέσθηκαν απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ» (Δελτίο Τύπου Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου, 11/12/2008).

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ δεν ήταν και δεν είναι μόνο ενάντια στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ αλλά επιπλέον όπου μπορούν σαμπόταραν-σαμποτάρουν τις συνελεύσεις προς όφελος της ΔΑΠ για να σπάσουν ή ματαιώσουν τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. Μα δεν ήταν-είναι μόνο ενάντια στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ αλλά οι χρουστσοφικοί γκεμπελίσκοι του «Ριζοσπάστη» δεν έγραψαν ποτέ, όπως και δε δημοσίευσαν φωτογραφίες απ’ τις βάρβαρες φασιστικές επιθέσεις της Αστυνομίας ενάντια στη μαθητική-φοιτητική νεολαία, ότι υπήρχαν και διαρκούσαν ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ σε σχολεία και τμήματα Πανεπιστημιακών Σχολών που τότε είχαν φτάσει τα χίλια.

Ένα από τα χονδροειδή ψέματα που διέδιδαν οι ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ ήταν περί μειοψηφιών που κάνουν καταλήψεις – θυμίζοντας τις αντίστοιχες προπέρσινες δηλώσεις των Γιαννάκου-Βερέμη-Γιανναρά-κλπ. – παρουσιάζοντας ακόμα ψεύτικα ή στρεβλά αποτελέσματα: «Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, βάφτισαν συνέλευση το μάζεμα των 40 μελών τους» («Ρ», 15/12/2008, σελ.27), «το χαρακτηριστικό παράδειγμα για το Πολυτεχνείο, όπου «δεν υπήρχε απαρτία σε κανέναν από τους 9 συλλόγους του και "αποφάσισαν" να βαφτίσουν το μάζεμα των σχημάτων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ, περίπου 150 ανθρώπων, σε Γενική Συνέλευση ΟΛΟΥ του Πολυτεχνείου, μόνο και μόνο για να έχουν αποφάσεις – σφραγίδα» («Ριζοσπάστης 12/12/2008, σελ. 8) Η Αλέκα Παπαρήγα έφτασε να επικαλεστεί ακόμα και τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών: «Πώς εξηγείται να ψηφίζουν 100.000 φοιτητές να βγάζουν πρώτη τη ΔΑΠ και στα ΤΕΙ της Αθήνας να έχει 40% και μετά να γίνονται έτσι οι καταλήψεις από κάτω;» («Ριζοσπάστης», 14/12/2008, σελ.2). Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική, όπως αποδεικνύουν στοιχεία που μαζέψαμε από όλη την Ελλάδα, αφού το Δεκέμβρη είχαμε μαζικές γενικές συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές και τα αγωνιστικά πλαίσια κατάληψης έβρισκαν μεγάλη αποδοχή από τους φοιτητές σε αντίθεση με τα πλαίσια της ΠΚΣ τα οποία συγκέντρωναν ελάχιστες ψήφους. Οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ στα τμήματα των πανεπιστημιακών Σχολών την περίοδο του Δεκέμβρη έφτασαν τις 177. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποτελέσματα της περίοδο:

Πέμπτη 11/12/2008 Πληροφορικής ΑΠΘ  Κοινό πλαίσιο (format στην πληροφορική, αγωνιστικές κινήσεις, ΣΣΠ):109, ΠΑΣΠ:17, ΠΚΣ:8, ΛΕΥΚΑ:8, η ΔΑΠ δεν κατέβασε πλαίσιο.  Φυσικό Α.Π.Θ. Κοινό Πλαίσιο(Α.Ρ.Ε.Φ.-Ε.Α.Α.Κ., Αγ.Κινήσεις, ΣΣΠ, ΑΡ.ΕΝ.): 114, ΠΑΣΠ:74, ΠΚΣ:32, Λευκά:23 , Πολυτεχνείο Κρήτης. Α’ γύρος:

Ενωτική Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ)-Στήριξε ΑΡ.ΕΝ. 288 ΠΑΣΠ 236 ΠΚΣ 47, ΔΑΠ: 27, Αγ. Κινήσεις: 6.  Β' γύρος: Ενωτική Πρωτοβουλία: 305, ΠΑΣΠ: 232 Μηχ. Η/Υ Τηλ.& Δικτύων Βόλου, Αριστερά Σχήματα-ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ  185, ΠΚΣ 17, ΔΑΠ 6, Λευκά 10 , Δευτέρα 15/12/2008 Βιολογικό Αθήνας Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης:154, ΔΑΠ:92, ΠΚΣ:45 , ΕΜΠ - Πολιτικοί Μηχανικοί, Ενωτικό πλαίσιο (ΕΑΑΚ-εγκέλαδος): 223, ΔΑΠ: 165, ΠΑΣΠ: 107, ΠΚΣ 43, Λευκά: 13 , Τρίτη 16/12/2008 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ ΑΝΑΦΗ-Ασυμμε3-ΠΑΣΠ 241 ψήφους, Ομάδα φοιτητών 92, ΠΚΣ 42, Αγ. Κινήσεις 8, Μηχ. Μηχανικών ΕΜΠ Ψήφισαν 363, Ενωτικό Πλαίσιο (ΕΑΑΚ) –στήριξε η ΑΡΕΝ 151, Ανεξάρτητοι 136, ΠΚΣ 41, ΠΑΣΠ 22, Λευκά13, η ΔΑΠ απείχε Πάντειος Η συνέλευση ήταν μαζικότατη με περίπου 800 άτομα. Κοινό πλαίσιο αγώνα και κατάληψης  218, ΔΑΠ 253, ΠΚΣ  132, ΠΑΣΠ  73, Μηχ. Μηχανικών ΕΜΠ Ψήφισαν 363, Ενωτικό πλαίσιο 151, Ανεξάρτητοι 136, ΠΚΣ 41, ΠΑΣΠ 22, Λευκά 1, η ΔΑΠ απείχε Φιλολογίας Πάτρας ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ: 56, ΠΑΣΠ: 18, ΔΑΠ-ΠΚΣ απείχαν.

Η προσπάθεια της ΠΚΣ για κλειστές σχολές , κατ’ εντολή της κυβέρνησης, έπεσε στο κενό στις περισσότερες περιπτώσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΕΙ Πειραιά, όπου η ΠΚΣ συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά. Ναι μεν κατάφεραν να αναβάλλουν την προγραμματισμένη Γ.Σ. αλλά οι σχολή άνοιξε την ίδια μέρα κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των φοιτητών. Σε άλλες περιπτώσεις η επιχείρηση κλεισίματος της σχολής έπεσε στο κενό κάτω από τις μαχητικές αντιδράσεις των φοιτητών. Σ’ αυτό το κλίμα η ανακοίνωση της ΠΚΣ η οποία ισχυρίστηκε ότι «η πρωτοβουλία αυτή της ΠΚΣ (σ.σ. για κλειστές σχολές) συνάντησε την καθολική έγκριση των ίδιων των φοιτητών εκεί που έγινε» αποτελεί καταφανέστατο ψέμα.

Το φάντασμα των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ έχει γίνει ο μόνιμος εφιάλτης όχι μόνο των αστικών κομμάτων αλλά και των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ, υπηρετών του κεφαλαίου. Γι’ αυτό η Παπαρήγα σε συνέντευξή της στο «Real FM» τις κατασυκοφαντεί ψευδόμενη ότι τάχα γίνονται καταλήψεις και «μη φοιτητές»: «γι’ αυτό εμείς… για τα πανεπιστήμια καταγγείλαμε ότι γίνονται καταλήψεις και από μη φοιτητές, βάλαμε τέτοια θέματα πολλές φορές» («Ρ» 16/1/2009, σελ.3).

Δεν υπάρχουν σχόλια: