Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

«Έφυγε» ο συναγωνιστής του Άρη Βελουχιώτη, ο «Ψηλορείτης» του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, σύντροφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, πρόεδρος της «Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55» και εκδότης της «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ»

Μεγάλη και δυσαναπλήρωτη απώλεια για το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα
Στις 31 Γενάρη (Σάββατο, ώρα 21:15) έπαψε να χτυπά η γενναία καρδιά του συναγωνιστή-συμπολεμιστή του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη, του «Ψηλορείτη» του ΕΛΑΣ  και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), σύντροφου Βασίλη Παπασωτηρίου (1914-2009), πρόεδρου της «Κίνησης» και εκδότη της εφημερίδας μας.
Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε βαθιά θλίψη και πόνο σε συντρόφους και φίλους, σε αντιστασιακούς και μαχητές του ΔΣΕ.

Ο θάνατος του σ. Βασίλη, που, κρατώντας πάντα ψηλά την κόκκινη σημαία της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού, τη σημαία του μαρξισμού-λενινισμού-σταλινισμού, συνέβαλε τα μέγιστα – με την πείρα, τις ικανότητες και το μεγάλο αγωνιστικό κύρος του – στην πάλη κατά του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού, αποτελεί μεγάλη και δυσαναπλήρωτη απώλεια για το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα του τόπου και ιδιαίτερα για τη σταλινική-ζαχαριαδική «Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55».

Η κηδεία του έγινε στο χωριό του Μαραθιάς (κοντά στη Ναύπακτο). Πλήθος κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία. Συμμετείχε αντιπροσωπεία της «Κίνησης» αποτελούμενη από τους συντρόφους Λευτέρη Βρυωνάκη, Κώστα Νάτσικα, Τάσο Μπάλλο και Γ. Το σεβαστό και αγαπημένο μας σύντροφο Βασίλη αποχαιρέτισε από μέρος της Οργάνωσης ο σ. Τάσος Μπάλλος:
Σεβαστέ επαναστάτη κομμουνιστή Δάσκαλε, συναγωνιστή του Άρη Βελουχιώτη, «Ψηλορείτη» του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αγαπημένε και ακριβέ μας σύντροφε Βασίλη!
Μόλις πριν δυο μήνες αποχαιρέτισες από μακριά στο νεκροταφείο της Καισαριανής έναν απ’ τους τελευταίους της ηρωϊκής γενιάς της Εθνικής Αντίστασης και του ένδοξου ΔΣΕ, το θρυλικό μπουρλοτιέρη του Ολύμπου, το σύντροφό μας, συμπολεμιστή και φίλο σου επαναστάτη κομμουνιστή Αντώνη Βρατσάνο.
Σήμερα μαζευτήκαμε στο χωριό σου η συντρόφισσα της ζωής σου Όλγα, τα παιδιά σου, συγγενείς και χωριανοί, φίλοι και σύντροφοι με βαριά καρδιά, μεγάλη θλίψη και βουβό πόνο να σε τιμήσουμε και να σε συνοδέψουμε στην τελευταία σου κατοικία.
Σύντροφε Βασίλη,
πήρες μέρος στους ταξικούς αγώνες του προλεταριάτου και της αγροτιάς ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, σ’ όλους τους αγώνες του λαού μας, και πέρασες με την πλούσια επαναστατική σου δράση εν ζωή ακόμα στην ιστορία των αγώνων του λαού και του τόπου.
Όταν οι φασίστες του Μουσολίνι επιτέθηκαν στην πατρίδα μας, εσύ ακολουθώντας το εγερτήριο σάλπισμα του Νίκου Ζαχαριάδη βρέθηκες στην πρώτη γραμμή και πολέμησες τους ιταλούς φασίστες επιδρομείς. Μετά την κατάληψη της χώρας απ’ τους γερμανούς ναζι-φασίστες βγήκες απ’ τους πρώτους στο βουνό κοντά στον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη. Με την πλούσια δράση σου αναδείχτηκες στο γνωστό «Ψηλορείτη» του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Αντίστασης.
Απ΄ τις γραμμές του ΕΛΑΣ, καθοδηγούμενου απ’ το ΚΚΕ, αγωνίστηκες με το όπλο στο χέρι για την απελευθέρωση της χώρας μας, πολεμώντας τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους προδότες συνεργάτες τους.
Όμως οι γνωστές προδοτικές συμφωνίες με αποκορύφωμα τη Βάρκιζα οδήγησαν, μετά την απελευθέρωση, τη χώρα σε νέα σκλαβιά: εκείνη των άγγλων ιμπεριαλιστών, μ’ αποτέλεσμα να διωχθείς, να συλληφθείς και να βασανιστείς άγρια όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές που πολέμησαν για την απελευθέρωση της πατρίδας απ’ τους ιταλο-γερμανο-βουλγάρους κατακτητές.
Με την έναρξη του δεύτερου αντάρτικου και τη συγκρότηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ),  καθοδηγούμενου απ’ το σ. Νίκο Ζαχαριάδη, βρέθηκες και πάλι στο βουνό, πολεμώντας για 31/2 χρόνια απ’ τις γραμμές του τους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους μοναρχοφασίστες.
Μετά την υποχώρηση του ένδοξου ΔΣΕ έφτασες στη μακρινή φιλόξενη Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν) της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν, όπου συνέχισες τον αγώνα σε νέες συνθήκες, ακολουθώντας σταθερά την επαναστατική γραμμή του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Ζαχαριάδη και εκείνη του Ιωσήφ Στάλιν στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Υπερασπίζοντας πάντα την επαναστατική γραμμή αντιστάθηκες – όπως και η τεράστια πλειοψηφία των χιλιάδων μελών της κομματικής Οργάνωσης της Τασκένδης (πλέον του 95%) – αποφασιστικά, μαχητικά και αδιάλλακτα στην ωμή βάρβαρη αντικομμουνιστική ανάμιξη των προδοτών χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών στα εσωτερικά του κόμματός μας, ανάμιξη που οδήγησε στη διάλυση του ΚΚΕ στα χρόνια 1955-56.
Από τότε για μισό και πλέον αιώνα αντιτάχθηκες και καταπολέμησες το διεθνή και ντόπιο χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό – έναν παρατεταμένο και μεγαλειώδη αγώνα που καθοδηγήθηκε απ’ το δεσμώτη του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού εξόριστου στη Σιβηρία μεγάλου και ακατάβλητου κομμουνιστή ηγέτη Νίκο Ζαχαριάδη που δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του ΄73 απ’ τη ρεβιζιονιστική κλίκα των Μπρέζνιεφ-Φλωράκη, μετά 17 χρόνια εξορία, στο Σουργκούτ – και υπεράσπισες πάντα την επαναστατική γραμμή των Στάλιν-Ζαχαριάδη και την επαναστατική κοσμοθεωρία του προλεταριάτου, το μαρξισμό-λενινισμό-σταλινισμό.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πρωτοστάτησες στη συσπείρωση των επαναστατών κομμουνιστών σταλινικών-ζαχαριαδικών στην πάλη κατά του αντεπαναστατικού προδοτικού σοσιαλδημοκρατικού ρεύματος του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού και συνέβαλες αποφασιστικά στο δυνάμωμα του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος, στο οποίο έδωσες όλες σου τις δυνάμεις ως τις τελευταίες στιγμές της επαναστατικής ζωής σου.
Αγαπημένε μας σύντροφε Βασίλη, φεύγοντας απ’ τη ζωή θα μείνεις και θα ζεις για πάντα στους αγώνες του λαού μας. Θα μείνεις φωτεινό παράδειγμα κομμουνιστή για τις νεότερες γενιές των επαναστατών κομμουνιστών στην πάλη τους για την προώθηση της προλεταριακής επανάστασης και του κομμουνισμού.
Ας είναι ελαφρό το χώμα που σε λίγο θα σε σκεπάσει. 
Τα συλλυπητήρια τους για το θάνατο του σ. Βασίλη Παπασωτηρίου μας έστειλαν η Κομμουνιστική Πλατφόρμα Ιταλίας και η συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Θεωρία και Πράξη», η ΚΕ του ΚΚ Εργατών Δανίας, η ΜΛΟ «Επανάσταση Νορβηγίας», το ΚΚ Ισπανίας (μ-λ), το ΚΚ Εργατών Γαλλίας, η ΚΕ του Κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος Ισημερινού, το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (Μπολσεβίκων), η Σοσιαλιστική Αλήθεια (Κύπρος), η συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Επαναστατική Δημοκρατία" (Ινδία), οι εκδόσεις «Δημόκριτος» - Les Dossier du BIP (Γαλλία) καθώς και αγωνιστές από την Γερμανία και την Ιρλανδία.

Στη μνήμη του σ. Βασίλη πρόσφεραν   στην  «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ»

Οικογένεια 200 Ευρώ
Η αδελφή του, Φωτεινή Παπασωτηρίου   50 Ευρώ
Τα ανίψια του: Νίκος, Κώστας, Θεώνη Ζέρβα-Ζωγράφου 50 Ευρώ
Τάσος Μπάλλος 50 Ευρώ Στη μνήμη του σ. Βασίλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: