Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Το απύθμενο θράσος και τα επικοινωνιακά καραγκιοζιλίκια ενός ανίκανου, ανεύθυνου, γελοίου και επικίνδυνου πρωθυπουργού

Το προκλητικό «διάγγελμα» Καραμανλή – έκφραση ακραίας πολιτικής αλητείας

Όταν η ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική οδηγεί σε χρεοκοπία τη χώρα και την οικονομία της σε δεύτερη επιτήρηση μέσα σε μία 4ετία, όταν η χώρα δανείζεται με τοκογλυφικούς όρους, όταν τεράστια απανωτά κύματα ακρίβειας και το κερδοσκοπικό όργιο έχει φτάσει σε ακρότατα όρια και όταν νέες δεκάδες χιλιάδες προστίθενται στις στρατιές των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και εκατομμύρια είναι καταδικασμένοι στη μεγάλη φτώχεια, πείνα και σε απόλυτη εξαθλίωση, κλπ. και ο πρωθυπουργός της χώρας καταφεύγει σε επικοινωνιακά καραγκιοζιλίκια, ζητώντας «συναίνεση» δηλ. συνενοχή απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης γι’ αυτή την καταστροφική του πολιτική, και μάλιστα απευθύνει εντελώς κούφια, κενά περιεχομένου, μα ούτε καν μαθητικού επιπέδου «διαγγέλματα», χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική γι’ αυτήν την καταστροφική κατάσταση της χώρας εξαιτίας ακριβώς αυτής της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και χωρίς να έχει τίποτε απολύτως να προτείνει, τότε η συμπεριφορά αυτή αγγίζει τα όρια της πιο ακραίας πολιτικής αλητείας.

Όταν όμως επιπλέον με απύθμενο θράσος φλυαρεί περί «εθνικής υπόθεσης», κλπ. και πως οι εργαζόμενοι που διεκδικούν, γιατί ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, «βλάπτουν σοβαρά το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον» παριστάνοντας τον «υπεύθυνο», και μάλιστα «εθνικό» ηγέτη και περιφέρει-ξορκίζει τη «διεθνή κρίση» («οι συνέπειες της κρίσης πλήττουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας») που πλήττει τη χώρα μας, ενώ χτες διαβεβαίωνε ως μωρή και εντελώς αδαής περί τα «οικονομικά» παιδίσκη, ότι η οικονομία της χώρας είναι «θωρακισμένη» απ’ την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, τότε  αυτό συνιστά μια άκρως επιπόλαια, εντελώς ανεύθυνη και πολύ επικίνδυνη πολιτική συμπεριφορά πρωθυπουργού, του όποιου πρωθυπουργού, για τον τόπο, η οποία δείχνει έναν πανικόβλητο, ακραίας επιπολαιότητας εντελώς ανίκανου και γελοίου πρωθυπουργό που η συμπεριφορά του επιπλέον ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τα πιο ακραία όρια πολιτικής αλητείας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν τη «συναίνεση»-συνευθύνη για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, πλην του Γ.Καρατζαφέρη, αρχηγού του ναζι-φασιστικού κόμματος ΛΑΟΣ που πρόθυμα και απλόχερα πρόσφερε τη βοήθειά του, τονίζοντας ότι «ο κ. Καραμανλής, σε πολλά από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει, κινείται δεξιότερα εμού» και ότι «όταν βρίσκεσαι με κάποιο φίλο απ’ τα παλιά ανοίγεσαι σε συζητήσεις».

Είναι τέτοιο το μέγεθος της παταγώδους αποτυχίας της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που, πέραν όλων των άλλων και του δημόσιου χρέους που έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αναζητώντας πρόσθετα δανεικά με τοκογλυφικούς όρους για την εξυπηρέτησή του, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008 έφτασε τα 13,91 δισ. Ευρώ (αρχική πρόβλεψη 8,3 δισ. Ευρώ) δηλ. σημειώθηκε μια υπέρβαση κατά 5,72 δισ. Ευρώ.

Η δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών της οικονομίας που δείχνουν και τη χρεοκοπία της χώρας, δίνουν νέα ευκαιρία στην ΕΕ για νέα επιτήρηση μέσα σε μία 4ετία αλλά και την επιβολή πολύ σκληρότερων μέτρων που το βάρος τους θα επωμισθούν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι.

Αλλά δεν είναι μόνο η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών. Είναι και τα Ασφαλιστικά ταμεία που κι’ αυτά βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας-καταστροφής, αδυνατώντας να πληρώσουν συντάξεις. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας δεν έχει αποθεματικά και αδυνατεί να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις του Μάρτη σε 1.056 συνταξιούχους, ενώ 1.460 εργαζόμενοι κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το εφάπαξ. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δεν έχει χρήματα και οι 15.300 συνταξιούχοι περιμένουν 18 μήνες τώρα να τους καταβληθεί το εφάπαξ. Το ΙΚΑ είχε 1,5 δισ. Ευρώ ετήσιο έλλειμμα το 2008, ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) 600 εκατ. Ευρώ ετήσιο έλλειμμα. Κλάδοι Υγείας (ΙΚΑ-ΟΓΑ-ΟΑΕΕ-ΟΠΑΔ) 3,1 δισ. Ευρώ ετήσιο έλλειμμα .

Την ίδια στιγμή αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη και με πιο ραγδαίους ρυθμούς χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης και όλων γενικά των εργαζομένων με τις μαζικές απολύσεις και την παραπέρα διαρκή εξαθλίωσή τους και λόγω των νέων φόρων, της πρωτοφανούς μεγάλης ακρίβειας αλλά και της άγριας μαφιόζικης κερδοσκοπίας (η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) ανεβάζει τους ανέργους σε 434.149 (8,9%) το Δεκέμβρη του 2008, όμως με μια πραγματική καταγραφή όλων των ανέργων ο αριθμός τους ξεπερνά τις 800 000). Η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέα εισπρακτικά μέτρα (έκτατη εισφορά, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα για ημιυπαίθριους χώρους, κλπ.) στα οποία θα προστεθούν και εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών.

Τα κύματα ακρίβειας συνεχίζονται. Ήδη 56 βιομηχανίες έχουν κοινοποιήσει αυξήσεις σε ζυμαρικά και οινόπνευμα 18%, χαρτικά 9%, ντοματοειδή 13%, βούτυρα-μαργαρίνες 11%, ρύζι-κονσέρβες 17%, δημητριακά-ζαχαρώδη 6%, οινοπνευματώδη-κρασιά 8%, σάλτσες-μαγιονέζες 8%, Μπαχαρικά 6%, απορρυπαντικά 3% και γαλακτοκομικά 3,6%.

Ένα μικρό δείγμα άγριας μαφιόζικης κερδοσκοπίας δίνουν τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών που δείχνουν την αχαλίνωτη κερδοσκοπία και την ψαλίδα τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή εργαζόμενο: Ρύζι (1κιλό), τιμή παραγωγού: 0,31 Ευρώ (κιλό), λιανική τιμή: 3,5 Ευρώ, Απόκλιση: 1.029%, Μακαρόνια (Νο6), τιμή παραγωγού: 0,22 Ευρώ (το κιλό σκληρό σιτάρι), λιανική τιμή: 0,95 Ευρώ, Απόκλιση: 331%, Ελαιόλαδο (1 λίτρο) τιμή παραγωγού 1,85 Ευρώ το λίτρο, λιανική τιμή: 5,72 Ευρώ, Απόκλιση: 209%, Χυμός πορτοκάλι (1 λίτρο) τιμή παραγωγού 0,1 Ευρώ το λίτρο, λιανική τιμή: 1,44 Ευρώ, Απόκλιση: 1.340%, Αυγά (6άδα) τιμή παραγωγού 0,42 Ευρώ, λιανική τιμή: 1,84 Ευρώ, Απόκλιση: 338%, Ψωμί χωριάτικο (1κιλό) τιμή παραγωγού: 0,17 Ευρώ (το κιλό μαλακό σιτάρι), λιανική τιμή: 2,10 Ευρώ, Απόκλιση: 1.135%, Ντομάτες τιμή παραγωγού: 0,45 Ευρώ (το κιλό), λιανική τιμή: 1,39 Ευρώ, Απόκλιση: 208%, Χοιρινό (κρέας-μπούτι 1 κίλο) τιμή παραγωγού: 2,33 – 2,7 Ευρώ (το κιλό), λιανική τιμή: 5,49 Ευρώ, Απόκλιση:119%, Κοτόπουλο νωπό (1 κιλό) τιμή παραγωγού: 1,40 Ευρώ (το κιλό), λιανική τιμή: 4,59 Ευρώ, Απόκλιση: 228%, Πορτοκάλια (1 κιλό) τιμή παραγωγού: 0,18 – 0,22 Ευρώ (το κιλό), λιανική τιμή: 1,15 Ευρώ, Απόκλιση: 422%. («Νέα», 4/3/2009, σελ. 61).

Είναι λοιπόν φανερό πως την ίδια στιγμή που οι τιμές για τα προϊόντα των αγροτο-κτηνοτρόφων μειώνονται δραστικά, οι εργαζόμενοι καταναλωτές της πόλεις τα πληρώνουν ως και 1.340% ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές των παραγωγών αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: