Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Κόμμα Εργασίας (Τουρκία): Μια νέα εποχή για τους εργάτες και τους Κούρδους

2 Απρίλη 2009

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, που αντανακλούν και τις διαθέσεις για τις γενικές εκλογές, είναι ένα σημάδι αλλαγών στη χώρα μας κατά την επικείμενη διαδικασία. Η σαφέστερη ένδειξη για αυτό είναι ότι το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και ο Πρωθυπουργός, είχε πτώση και έχασε την υποστήριξη του λαού.

Ο πρωθυπουργός και το κόμμα του προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα δημοψήφισμα της πολιτικής του AKP και, διεξάγοντας την προεκλογική εκστρατεία μ’ αυτό τον τρόπο, τελικά έχασε σε πολλές πόλεις και είχε μια μείωση ψήφων κατά 9 μονάδες και αποδοκιμάστηκε σκληρά από το λαό. Οι ψηφοφόροι άλλαξαν προτιμήσεις και προμήνυσαν το τέλος της εξουσίας του AKP μετά από 7 χρόνια. Οι εκλογές έδειξαν ότι, από τη μία πλευρά, οι εργαζόμενοι και οι εργάτες, που υποφέρουν από την οικονομική κρίση και την κοινωνική πολιτική του AKP, και, από την άλλη πλευρά, οι Κούρδοι, των οποίων τα αιτήματα είχαν αγνοηθεί, έχουν αρχίσει να απεγκλωβίζονται από το AKP.

Όσον αφορά την αστική αντιπολίτευση η οποία εκπροσωπείται από το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και το MHP (Εθνικιστικό Κόμμα Κίνημα), του οποίου η πολιτική είναι μακριά από τα συμφέροντα του λαού, δεν μπόρεσε να επωφεληθεί σημαντικά από τις εκλογές αυτές, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Πήραν μια αύξηση 2-3% στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη μόνο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των υποψηφίων. Ο Πρωθυπουργός είχε κάνει την εξής δήλωση πριν από τις εκλογές: «έχουμε αντίπαλο τον εαυτό μας ». Επομένως η δήλωση αυτή επαληθεύεται, δηλαδή, είναι μακριά από το λαό. Για άλλη μια φορά αξίζει να δει την απογοήτευση και την αδυναμία της αντιπολίτευσης μπροστά στη γερασμένη εξουσία.

Το AKP προσπάθησε να συντρίψει το DTP στις πόλεις της περιφέρειας, αλλά το DTP αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα καθιστώντας σαφές ότι είναι ο πραγματικός εκπρόσωπος και δείχνοντας τις προτιμήσεις του κουρδικού λαού. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών. Δείχνει επίσης ότι τα αιτήματα και οι προτιμήσεις του λαού πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, το οποίο έχει ανάγκη από μια επείγουσα λύση. Λαϊκοί ντόπιοι υποψήφιοι διατηρήθηκαν στο Τουντσελί και το Ντιγιαρμπακίρ, που ήταν στόχος του AKP και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κουρδική Ιστορία. Αυτή είναι μια επιτυχία, ενάντια στην εξουσία. Ειδικά, στο κόμμα μας γίνεται μια προσπάθεια για τη συνέχιση της δημαρχίας του DTP με το να μην κατεβάσουμε ή υποψήφιο στο Τουντσελί. Αυτό δείχνει πόσο υπεύθυνα και με συνέπεια στο κόμμα μας ενήργησε.

Οι προκλήσεις και η πολιτική του κόμματός μας, που συγκροτήθηκε με βάση τις προβλέψεις του, επαληθεύτηκαν. Στο δικό μας κόμμα η προσέγγιση των εκλογών δεν ήταν οι υποψήφιοι που ξεχωρίζουν, αλλά οι λαϊκές δυνάμεις που ενώθηκαν και έκαναν μια κίνηση. Τα αποτελέσματα των εκλογών υπογραμμίζουν ότι αυτή η προσέγγιση ήταν θεμελιώδης.

Οι εργάτες, οι οποίοι θα γίνουν πιο φτωχοί από την κρίση και το εκμεταλλευτικό σύστημα, και το κουρδικό το οποίο οδηγείται σε αδιέξοδο, με μια λέξη, όλοι οι άνθρωποι στοχεύουν στην ενότητα των εργατικών και των δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στα κόμματα που αναπαράγουν το σημερινό σάπιο σύστημα.

Το κόμμα μας και οι λαϊκές δυνάμεις θα ετοιμαστούν για την επόμενη δύσκολη περίοδο, λαμβάνοντας μαθήματα από τις εκλογές. Μαζί θα γυρίσουν τους τροχούς της εργασίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης γρηγορότερα απομακρύνοντας τα σπασμένα γρανάζια των εισοδηματιών και των τόκων.

Λεβέντ ΤΟΥΖΕΛ
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: