Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΚΚ Εργατών Γαλλίας: Η θέση μας σχετικά με τις Ευρωεκλογές

Στις 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αποτελέσματα αυτού του πληθωρικού Κοινοβουλίου (736 μέλη!), που σε μεγάλο βαθμό κυριαρχείται από τη Δεξιά και τη σοσιαλδημοκρατία, είναι καταστροφικά για τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Αυτό το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει το σύνολο των αντιδραστικών και νεοφιλελεύθερων νόμων που έχει προτείνει η Κομισιόν, νόμοι που ισχύουν για σ’ όλες τις χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το διπλό "ΟΧΙ", το 2005, στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη (ΕΣΣ) των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, των μόνων που ζητήθηκε η γνώμη τους με δημοψήφισμα, εξέφρασε σαφώς την αντίθεσή τους στην νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών ... στην αμφισβήτηση των μηχανισμών για την κοινωνική προστασία και των δικαιωμάτων εργασίας που είχαν κατακτηθεί με τους αγώνες γενεών εργαζομένων. Γι’ αυτό, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαών της ΕΕ συναντήθηκαν σε αυτό το "όχι".

Το “όχι” που είπε η αριστερά στις 29 Μάη, ήταν ένα “όχι” στην πολιτική του ανταγωνισμού, όλοι εναντίον όλων… Η καμπάνια καθοδηγούμενη απ’ το «όχι» της προοδευτικής και διεθνιστικής Αριστεράς, στην οποία το κόμμα μας συμμετείχε, είχε απογυμνώσει την αντιδραστική και αντιλαϊκή φύση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος σ’ όλους τους τομείς. Έχει συμβάλλει να καταγγελθεί η Ευρώπη ως μεγάλη κυρίαρχη δύναμη που θέλει να κυριαρχήσει οικονομικά για να εκμεταλλευθεί τις χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Η μιλιταριστική Ευρώπη, ενταγμένη στο ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη της συνεργασίας με το Ισραήλ που θάβει τον Παλαιστινιακό λαό με βόμβες. Η Ευρώπη της αστυνομικής συνεργασίας, της γενικής αστυνόμευσης των λαών και της ποινικοποίησης των κοινωνικών διαμαρτυριών.

Τον Ιούνιο του 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την "ντριρεκτίβα του αίσχους", “ένα ρατσιστικό και ξενοφοβικό μέτρο που προωθεί τις διακρίσεις και στρέφεται ενάντια στους λαούς και ιδιαίτερα ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας” (1)

Οι κυβερνήσεις έχουν αγνοήσει τη λαϊκή βούληση και υπό την πίεση του Σαρκοζί και της Μέρκελ επέβαλαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας -κλώνο της ΕΣΣ. Και όταν ο λαός της Ιρλανδίας την απέρριψε, είχε υποβληθεί κι αυτός σε κάθε είδους πίεση για να την εξαναγκάσει να «συμμορφωθεί».

Η πολιτική της ΕΕ είναι συνυπεύθυνη για την οικονομική κρίση, που είναι κρίση ολόκληρου του παγκόσμιου καπιταλιστικο-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί πηγαίνουν όλα προς μία κατεύθυνση: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για τις τράπεζες, τα μονοπώλια και τη διατήρηση της νεοφιλελεύθερης πορείας.

Είναι αυτή η πολιτική που πρέπει να τιμωρηθεί, σαφώς, στη Γαλλία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επομένως, αρνούμαστε να εγκρίνουμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που την εφαρμόζουν.

Γι’ αυτό, καλούμε σε αποχή στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιούνη.

Δε θέλουμε τέτοια Ευρώπη και την αντιπαλεύουμε.

Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, των εμπόρων όπλων και της αντίδρασης

Ναι στη διεθνή αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαών.

(1) Διεθνής δήλωση: Καταδικάζουμε την "ντιρεκτίβα του αίσχους" που υπογράφηκε από 70 Κόμματα και Οργανώσεις από την Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία.

Παρίσι, 19 Μαΐου 2009
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: