Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Από τη ζωή και τη δράση των Μ-Λ Κομμάτων και οργανώσεων

Το ΚΚ Εργατών Δανίας πραγματοποίησε το 4ο Συνέδριο του. Στις 9 και 10 Απριλίου το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Δανίας (APK), μέλος της Διεθνούς Σύσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMLPO) πραγματοποίησε με επιτυχία το 4ο Συνέδριό του στην Κοπεγχάγη. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου η διεθνής οικονομική κρίση πλήττει σοβαρά τη Δανία με αυξανόμενους ρυθμούς απολύσεων, πτωχεύσεις επιχειρήσεων και μικρών τραπεζών, δημοπρατήσεις σπιτιών και διαμερισμάτων με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν να πληρώσουν νοίκια και δάνεια, καθώς και πολλές άλλες μεγάλες συνέπειες της κρίσης, η οποία επηρεάζει κύρια τους εργάτες και τις συνθήκες διαβίωσής τους


Το ΚΚ Γερμανίας θρηνεί το σύντροφο Wolf-Jόrgen Herzog (Kafka), γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Γερμανίας. Στις 23 Μάη πέθανε μετά από σοβαρή ασθένεια ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (KPD) σ. Wolf-Jόrgen Herzog, γνωστός με το ψευδώνυμο Κάφκα. Ο Κάφκα ήταν μέλος του KPD και το πρώην KPD / ML από τη δεκαετία του 70. Ο Κάφκα αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις και τη εμπειρία του στον αγώνα για την ένωση των Μαρξιστών-Λενινιστών στη Γερμανία, για το ξεπέρασμα των διαφορών και τη δημιουργία ενός ισχυρού, δεμένο με την εργατική τάξη, Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Π.Ε. της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 απέστειλε συλλυπητήριο στην ΚΕ του ΚΚΓ για το θάνατο του σ. Kafka.


Ο Χαμμά Χαμμάμι και η καθηγήτρια Ράντια Αλ Νασραούι συνεχώς στο στόχαστρο του καθεστώτος Μπεν Αλί στην Τυνησία. Με ανακοίνωσή του το ΚΚ Εργατών Τυνησίας πληροφορεί την κοινή γνώμη ότι ομάδα «αγνώστων» εισέβαλε στην κατοικία του συντρόφου Χαμμά Χαμμάμι, εκπρόσωπο τύπου του κόμματός μας, και της συζύγου του, Ράντια Αλ Νασραούι, προέδρου της Τυνησιακής Ένωσης για την Αντίσταση στα Βασανιστήρια, σε ώρα που και οι δύο βρίσκοντας εκτός της χώρας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας κατηγορεί την πολιτική αστυνομία του καθεστώτος του Μπεν Αλί για αυτή την εγκληματική πράξη, αφού εδώ και κάποιες μέρες έχει ενταθεί η παρακολούθηση του τόπου διαμονής του σ. Χαμμά Χαμμάμι και της συζύγου του καθώς βρίσκονται συνεχώς γύρω στα 7-8 άτομα ντυμένα με πολιτική περιβολή, μέσα σε δύο σταθμευμένα πολιτικά αυτοκίνητα και δεν αναχωρούν από τον τόπο παρά μόνο τις ώρες αργά μέσα στη νύχτα.  Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας επισημαίνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί η πολιτική αστυνομία τέτοιες εγκληματικές πράξεις. Τρεις φορές έχει διαρρήξει το γραφείο της Ράντια Αλ Νασράουι, όπως επίσης έχει κάψει το γραφείο του καθηγητή Αλεϊάσι Αλ Χαμμάμι και έχουν κλαπεί αντικείμενα και βανδαλιστεί τα αυτοκίνητα πλήθους αγωνιστών και ακτιβιστών, οι οποίοι και έχουν βάναυσα κακοποιηθεί. Επιπλέον, έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις της πολιτικής αστυνομίας εναντίον μελών της αντιπολίτευσης και αγωνιστών σε διάφορους τομείς, και ειδικότερα εναντίον εκείνων που ανήκουν στο Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες «18 Οκτώβρη», και όλα αυτά λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή της εκλογικής φάρσας που προετοιμάζεται για τη διαιώνιση του καθεστώτος του Μπεν Αλί». Ολόκληρη η ανακοίνωση υπάρχει στην ιστοσελίδα της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55.


Πέθανε ο σ. Moni Guha. Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε η Π.Ε. της Κίνησης για το θάνατο του Ινδού σ. κομμουνιστή-επαναστάτη λενινιστή-σταλινιστή Moni Guha στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Επαναστατική Δημοκρατία». Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε φανατικός πολέμιος του ρεβιζιονισμού κάθε είδους. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά του στο ξεσκέπασμα του χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού, λίγες μόνο βδομάδες μετά το κακόφημο ΧΧ συνέδριο του ΚΚΣΕ έδωσε όλες τις δυνάμεις του για να αποκαλυφθεί στις γραμμές των Ινδών κομμουνιστών ο αντεπαναστατικός του χαρακτήρας. Το 1977 ήταν το μόνο στέλεχος από τους Ινδούς μαρξιστές-λενινιστές που αντιτάχθηκε ανοιχτά την αντιμαρξιστική θεωρία των «Τριών Κόσμων». Το 1979 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ρεβιζιονισμός εναντίον ρεβιζιονισμού» με το οποίο ξεσκέπαζε τον μαοϊκό ρεβιζιονισμό.


Επιθέσεις σε διαδηλωτές την ημέρα της Πρωτομαγιάς στο Ιράν καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του στις αδελφές οργανώσεις το Κόμμα Εργασίας Ιράν (Τουφάν). Οι ομάδες καταστολής με τις εντελώς της κυβέρνησης του Ιράν επιτέθηκαν στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πάρκο Λαλέχ στην Τεχεράνη χτυπώντας βάναυσα και τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές. Οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν περισσότερους από 150 ακτιβιστές εργάτες και εργάτριες. Αντίστοιχες επιθέσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Η Π.Ε. της Κίνησης απέστειλε γράμμα συμπαράστασης στο Τουφάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: