Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Ν. Κεπέσης, ο αγωνιστής που έδωσε τη μάχη κι έσωσε το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής

Με αφορμή το θάνατο του σ. Νίκανδρο Κεπέση αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη του 1946 ένα άρθρο που περιγράφει ένα στιγμιότυπο της δράσης του.

ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Ν. Κεπέσης, ο αγωνιστής που έδωσε τη μάχη κι έσωσε το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής

Νίκναδρος ΚεπέσηςΟ Νίκανδρος Κεπέσης, στέλεχος του ΚΚΕ είχε κατηγορηθεί παλιότερα ως «εκτελεστής» 30 χωροφυλάκων, αλλά είχε απαλλαγεί. Ο γνωστός όμως αστυνόμος Κοντογιώργος, ο ίδιος που άλλοτε για την ίδια υπόθεση είχε καταθέσει, ότι ο Κεπέσης ήταν «ηθικός αυτουργός» στις 30.9.46 έκανε νέα κατάθεση που πέτυχε να προφυλακισθεί ένας έξοχος στρατιώτης της πατρίδας του και του ελληνικού λαού.
Ο σ. Κεπέσης αντιμετώπισε τους Γερμανούς στο Μακεδονικό Μέτωπο τον Απρίλη του 1941. Κατόρθωσε τότε σε αψιμαχία με γερμανικές εμπροσθοφυλακές στην τοποθεσία Νεαπόλεως-Πεπονιάς να δώσει τον καιρό και την δυνατότητα στο Ι τάγμα του 30ου συντάγματος να συμπτυχθεί και να αποφύγει καταστροφή.
Συνέχισε έπειτα τον πόλεμο κατά των κατακτητών από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Η δράση του τον ανέδειξε καπετάνιο του 6ου συντάγματος του ΕΛΑΣ (Πειραιά). Αναφέρουμε τη μάχη που έδωσε και έσωσε το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρίας. Στον ίδιο οφείλεται και η εξόντωση 60 Γερμανών σαμποτέρ, οι οποίοι θα κατάστρεφαν τις εγκαταστάσεις της ΣΕΛΛ και των Μύλων Αγ. Γεωργίου.
Ο Άγγλος αντισυνταγματάρχης Χένσοουν του έστειλε συγχαρητήριο έγγραφο για τη δράση του και η Ηλεκτρική Εταιρία, επίσης με έγγραφο, ανακοίνωσε τη σωτήρια για το εργοστάσιο ενέργειά του. Όμως ο Κεπέσης έπρεπε να πάει φυλακή, με ψεύτικες καταθέσεις, γιατί μένει ακλόνητος και τίμιος αγωνιστής στην υπηρεσία της πατρίδας του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 29 Οκτώβρη 1946, σελ. 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: