Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Καταδικάζουμε το πραξικόπημα και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργατών και του λαού της Ονδούρας

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη Διεθνή Σύσκεψη Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και οργανώσεων καταγγέλλουν το πραξικόπημα που διέπραξε ο μιλιταρισμός και η ολιγαρχία της Ονδούρας ενάντια στην κυβέρνηση του Χοσέ Μανουέλ Σελάγια. Αυτή η ενέργεια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε γνώση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και είχε υποστήριξη της, δεν έχει μοναδικό στόχο να σταματήσουν τη δημοκρατική διαδικασία που έχει ξεκινήσει σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, αλλά είναι τόσο ένα τεστ όσο και μια προειδοποίηση για όσα προτίθενται να πράξουν οι αντιδραστικές δυνάμεις προκειμένου να σταματήσουν και να ανατρέψουν τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη συγκρότηση προοδευτικών και δημοκρατικών κυβερνήσεων σε διάφορες χώρες της περιοχής.

Η ανάπτυξη μιας δημοκρατικής, προοδευτικής και αριστερής τάσης στην ήπειρο μας έχει περιορίσει το πεδίο δράσης και σε μερικές περιοχές έχει περιθωριοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, γεγονός που έχει θορυβήσει τον ιμπεριαλισμό και την αστική τάξη της Λατινικής Αμερικής που συνωμοτούν ενάντια στην πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον Απρίλιο του 2002 προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τερματίσουν την διακυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Το 2007 γίναμε μάρτυρες της πρώτης προσπάθειας πραξικοπήματος από τη μεριά της βολιβιανής ολιγαρχίας ενάντια στην κυβέρνηση του Έβο Μοράλες. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν εμφανής η άμεση συμμετοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ο οποίος έβλεπε τη Λατινική Αμερική ως την πίσω αυλή του, αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλη δυσκολία στην ανάπτυξη της πολιτικής του στην περιοχή: με τον αγώνα των εργατών και των λαών αποφεύχθηκε η δημιουργία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA), ενώ παράλληλα η πρόταση για μια συμμαχία που βασίζεται στην αλληλεγγύη όπως είναι η Βολιβαριανή Εναλλακτική για την Αμερική (ALBA) έχει κερδίσει τη συμπάθεια των λαών. Η απόφαση που υιοθετήθηκε στην 39η σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA), με την οποία ξαναγίνεται δεχτή η Κούβα στον οργανισμό, δείχνει τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί σε ότι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Λατινική Αμερική.
Τα γεγονότα στην Ονδούρα δείχνουν ότι η κοινωνική και εθνική απελευθέρωση μπορεί να συνεχιστεί μόνο κάτω από την καθοδήγηση της εργατικής τάξης και θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού, με την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Ως επαναστάτες υποστηρίζουμε κάθε δημοκρατική και προοδευτική διαδικασία και αγώνα, αλλά προειδοποιούμε ότι είναι λάθος να τρέφονται αυταπάτες σχετικά με το ότι η αλλαγή είναι δυνατή μέσω των μεταρρυθμίσεων.
Η Διεθνής Σύσκεψη Μαρξιστικών Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMLPO) εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τους εργάτες και το λαό της Ονδούρας που έχουν βγει στους δρόμους αρνούμενοι να αποδεχτούν το πραξικόπημα, απαιτώντας την αποκατάσταση στην προεδρεία του Μανουέλ Ζελάγια. Οι εργάτες της Ονδούρας θα συνειδητοποιήσουν με αυτό τον τρόπο την ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας για δημοκρατία με το στόχο του επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Σε αυτή τη μάχη έχουν την πλήρη μας υποστήριξη.
Διεθνής Σύσκεψη Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: