Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Δημήτρη Γληνός - Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό του (27/12/1943)

Δημήτρη Γληνός

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος με βαθύτατη θλίψη αγγέλνει στον Ελληνικό λαό ότι ύστερα από σοβαρή εγχείρηση πέθανε στις 26.12.1943 ο εκλεχτός εκπρόσωπος της ελληνικής διανόησης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και της Γραμματείας του Πολιτικού Γραφείο της.

Με το θάνατο του Δ. Γληνού ο Ελλ. Λαός χάνει έναν από τους πιο θαρραλέους μαχητές του εθνικοαπελευθερωτικού του αγώνα, χτίστη του νεοελληνικού πολιτισμού του και τα ελληνικά γράμματα, η επιστήμη και η διανόησή του το πιο πρωτοπόρο αντιπρόσωπό τους, το κόμμα έναν από τους πιο αγαπημένους του ηγέτες.

Όλη η σταδιοδρομία του Δ. Γληνού αντικαθρεπτίζει το σκληρό αγώνα των πιο προοδευτικών στοιχείων της νεοελληνικής διανόησης ενάντια στον άγονο και στείρο επίσημο πολιτισμό που βρίσκονταν μακριά κι’ αντίθετα από το συμφέρον της ανάπτυξης του ελληνικού λαού. Καθρεπτίζει τον αγώνα για τα λαϊκά δίκαια, για τη λαϊκή παιδεία και μόρφωση για την εθνική -τη λαϊκή- γλώσσα, για τη δημιουργία πραγματικού νεοελληνικού πολιτισμού. Βαθύς γνώστης των εκπαιδευτικών προβλημάτων, άριστος φιλόλογος με πολύπλευρη φιλοσοφική κατάρτιση ο Γληνός υπήρξε, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ο υπεύθυνος εισηγητής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στην κατώτερη και μέση εκπαίδευση. Τετράγωνο μυαλό και ίσιος χαρακτήρας συγκέντρωσε γύρω του ο Γληνός ό,τι ικανό και προοδευτικό παρουσίαζε η αστική διανόηση πριν 15-20 χρόνια. Εκδίδοντας το περιοδικό «Αναγέννηση», παλέβοντας στον «Εκπαιδευτικό όμιλο για την επικράτηση προοδευτικών αντιλήψεων». Μα το πνεύμα της αντίδρασης ματαίωσε τις προοδευτικές προσπάθειες του Γληνού και των ομοϊδεατών του φίλων του λαϊκού πολιτισμού. Ο ίδιος ο Δ. Γληνός διώχτηκε από κάθε θέση, συκοφαντήθηκε, καταδιώχθηκε για τις ιδέες του.

Ο Γληνός πείθεται ότι πια στο σημερινό κράτος της πλουτοκρατίας δεν υπάρχει έδαφος ούτε για τις παραμικρότερες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ότι χρειάζεται επαναστατικός αγώνας μαζί με τον ελληνικό λαό για την επιβολή των λαϊκών πόθων. Βαθαίνει τη μελέτη του μαρξισμού λενινισμού και από το 1932 φανερώνεται ανοιχτά σα μαχητής της επαναστατικής διανόησης του τόπου μας.

Ο λαός μας εκτίμησε κι’ αγάπησε τον πρωτοπόρο μαχητή του. Το 1936 οι εργαζόμενοι και διανοούμενοι της Αθήνας τον ετίμησαν εκλέγοντάς τον βουλευτή στο ψηφοδέλτιο του Παλλαϊκού Μετώπου. Από τότε ο Δ. Γληνός γίνεται και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας.

Η αστική τάξη από την οποία προέρχονταν ο Γληνός δεν του συγχώρεσε ποτέ τη φυγή προς το λαϊκό αγώνα. Για την πάλη του ενάντια στον Γκλύξμπουργκ η διχτατορία Κονδύλη τον εξόρισε στον Αη-Στράτη. Η μοναρχοφασιστική εξορία της 4ης Αυγούστου τον κράτησε εξόριστο στην Ανάφη, Ακροναυπλία και Σαντορίνη, όπου συμμερίστηκε με τους άλλους αγωνιστές του λαού τις φριχτές κακουχίες της εξορίας!

Η εθνική κατάρρευση και υποδούλωση βρήκε το Δ. Γληνό στις πρώτες γραμμές των μαχητών του κόμματός μας, που ανάλαβαν μαζί με άλλους συμμάχους ν’ ανασυγκροτήσουν τις διαλυμένες εθνικές δυνάμεις και ν’ ανάψουν κάτω από τις σημαίες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου το σημερινό μεγαλειώδη πόλεμο ενάντια στους καταχτητές, για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ο Γληνός υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του ΕΑΜ και ένας από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους του. Από την ικανότατη πένα του βγήκε το γνωστό πολυδιαβαστό βιβλιαράκι «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Πλήθος άρθρα του σε φλέγοντα ζητήματα του σημερινού εθνικού αγώνα δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη» και άλλα έντυπα. Ο Γληνός κατέλειπε και σπουδαία ατελείωτη θεωρητική εργασία. Δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει όλες του τις δυνατότητες. Πέθανε πιστός στρατιώτης στο χαράκωμα της σκληρής πάλης για την εθνική λευτεριά. Μα αφήνει πίσω του στρατιά ολάκερη από φωτισμένα μυαλά, που θα καταχτήσουν τη λευτεριά και θα πραγματοποιήσουν τους πόθους του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το πιο μαχητικό κόμμα της προόδου, εκτιμώντας τις τεράστιες υπηρεσίες και ικανότητές του στην υπόθεση του λαϊκού διαφωτισμού και τη συμβολή του στο νεοελληνικό εθνικό πολιτισμό, ανέδειξε το Δ. Γληνό στην κορυφή της κομματικής ηγεσίας. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το Δεκέμβρη το 1942 ο Γληνός εξελέγει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του και του Πολιτικού Γραφείου της και αργότερα μέλος της Γραμματείας του.

Ας σκούζει η υστερική προπαγάνδα του χιτλερισμού και των πραχτόρων της ότι τάχα οι κομμουνιστές επιβουλεύονται τους εκπροσώπους της διανόησης. Όλη η σταδιοδρομία και ανάδειξη του Δ. Γληνού είναι η πιο φωτεινή απόδειξη για την αγάπη και τη στοργή που βρίσκουν οι διανοητές επιστήμονες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες στις γραμμές του μαχόμενου λαού, όσοι δεν αρκούνται αυτάρεσκα στη ζωή του γραφείου, αλλά παλεύουν με το λαό και για το λαό στις κρίσιμες ώρες των πεπρωμένων τους. Μόνο με το λαό μπορούν ν’ αναδείξουν τις ικανότητές τους και να καταλάβουν αντάξια θέση στους κόλπους του.

Έλληνες!

Ο θάνατος του Δ. Γληνού αφήνει μεγάλο κενό στον αγώνα για την εθνική μας απελευθέρωση για την πρόοδο και προκοπή του έθνους. Ας γίνει η γεμάτη αυτοθυσία ζωή του και ο μαρτυρικός θάνατός του παρόρμηση για να πυκνώσουμε τις γραμμές του εθνικού αγώνα. Στα τελευταία γραφτά που βγήκαν από το χέρι του ο Γληνός μας καλεί «Έλληνες, όλοι μαζί ενωμένοι να σταματήσουμε τον εμφύλιο πόλεμο, να συντρίψουμε τον καταχτητή!».

Διανοούμενοι!

Εμπνευσμένοι από το υπέροχο παράδειγμα του κορυφαίου μαχητή διανοούμενου πυκνώστε κατά χιλιάδες τις γραμμές του ΕΑΜ!

Ολοκληρώστε το έργο του Γληνού που το τιμάει αύριο αντάξια η πατρίδα. Γίνετε μέλη του κόμματος που ελάμπρυνε με τη δράση του ο Γληνός, που μας άφησε τούτα τα ύστατα λόγια ξεψυχώντας: «Πιστεύω στον κομμουνισμό. Θα νικήσουμε, θα νικήσουμε, θα νικήσουμε…»

Αιώνια η δόξα και τιμή στο φωτεινό πρόμαχο της ελληνικής λευτεριάς και αναγέννησης.

Το Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αθήνα, 27.12.1943

Ριζοσπάστης, 30.12.1943

Δεν υπάρχουν σχόλια: