Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

EMEP: Το AKP βυθίζει την Τουρκία στο σκοτάδι

10 Δεκέμβρη 2009

Το ενδεχόμενο κλείσιμο του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), θα δημιουργήσει ένα χαοτικό περιβάλλον, που αντικαθιστά το διάλογο με τις συγκρούσεις.
Το Κόμμα Εργασίας (EMEP), το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) και το Σπίτι του Λαού (HE) οργάνωσαν μια συνέντευξη τύπου την Πέμπτη για να στηρίξουν το DTP στο οποίο έχει κηρυχτεί πόλεμος.

Ο επικεφαλής του EMEP Levent Tuzel είπε ότι η επίθεση της Δευτέρας στο Tokat, στην οποία σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες, φαίνεται να είναι το έργο των φορέων που θέλουν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα. Ο Tüzel είπε ο χρόνος και ο τόπος της επίθεσης αυξάνουν την πιθανότητα να είναι μέρος μιας συνωμοσίας, προσθέτοντας, «ωστόσο, ότι δεν μειώνει την ευθύνη του ΑΚΡ» να διαχειριστεί την τρέχουσα τεταμένη ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα.
«Το DTP είναι μια γέφυρα μεταξύ των κοινοτήτων, όπως ακριβώς δήλωσε ο [ένας εκ των ηγετών του DTP] Ahmet Türk. Εάν το κόμμα απαγορευτεί, δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος του κουρδικού λαού στην πολιτική σφαίρα και η χώρα θα διολισθήσει σε χάος», δήλωσε ο επικεφαλής του ODP Alper Ta.
«Αν προσπαθήσετε να λύσετε το κουρδικό ζήτημα χωρίς τους Κούρδους ή χωρίς δίνοντάς τους δικαιώματα, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατική λύση», είπε η Ιλκνούρ Μπιρόλ, επικεφαλής του HP, μιλώντας σχετικά με την τρέχουσα δικαστική υπόθεση να κλείσει το DTP.
Οι τρεις οργανώσεις κατηγόρησαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι δεν έλαβε σοβαρά μέτρα για τη χορήγηση δικαιωμάτων και ελευθεριών να Κούρδων στην Τουρκία.
«Αποδείχθηκε ότι η πρόσφατη« πρωτοβουλία» του ΑΚΡ απέχει πολύ από την επίλυση των σημερινών προβλημάτων," δήλωσε η Μπιρόλ την Πέμπτη.
Οι τρεις οργανώσεις είπαν ότι το ΑΚΡ ασκεί μια σωβινιστική πολιτική στο κουρδικό ζήτημα, όπως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Κινήματος Εθνικιστών (MHP).
«Η αντίληψη που βλέπει το κουρδικό πρόβλημα ως «πρόβλημα τρομοκρατίας» δεν φέρνει την ειρήνη», δήλωσε η Μπιρόλ σε σχέση με την πρόσφατη στάση του ΑΚΡ σχετικά με το κουρδικό ζήτημα.
Οι οδομαχίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και μελών του DTP, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίθεση κατά στρατιωτών στη βόρεια επαρχία της Tokat, είναι καμπανάκι που δείχνουν ότι ορισμένες δυνάμεις θέλουν την Τουρκία να διολισθήσει στο χάος, δήλωσαν οι αριστεροί ηγέτες.

Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (EMEP)
Labour Party (EMEP) - Tarlabasi Bulvari Kamerhatun Mh. Alhatun Sk. No:25/1 Beyoglu - ISTANBUL - TURKEY
Tel: +90 505 9373757 (Mobile) Fax: +90 212 361 25 12 E-mail: international@emep.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: