Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η ανθρώπινη προιστορία σε μεγενθυντικό φακό


[Φωτογραφία: Reuters / Carlos Barria]

Ο σεισμός στην Αιτή, είναι μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δυο αιώνων. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα φτάσει ο μακάβριος απολογισμός. Η ίδια η ντόπια χούντα, μιλάει πια για 500.000 νεκρούς που μάλλον είναι περισσότεροι, σε μια χώρα που δεν υπάρχει ούτε υποδομή καταγραφής των θυμάτων.
Η χώρα των 9.000.000 και ειδικά η πρωτεύουσα Port-au-Prince, έχει ισοπεδωθεί τελείως. Ο φοβερός επιφανειακός σεισμός των 7,3R, ‘’χτύπησε’’ κυρίως εκεί που ζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων. Τις παραγκουπόλεις από ελλενίτ και τσιμεντόλιθους, όπως φαίνεται καθαρά σε όλες τις φωτογραφίες της φρίκης.
Η παλιά γαλλική αποικία, από το 1915 μετά την εισβολή των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, έχει μετατραπεί σε αμερικάνικη αποικία, με κωμική επίφαση ανεξάρτητης χώρας. Είναι αμέτρητα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα με εντολή από τις ΗΠΑ και έχουν μείνει στην ιστορία οι λογής-λογής κτηνώδεις δολοφόνοι διχτάτορες, που σφαγίασαν τον δυστυχισμένο αυτό λαό της Καραιβικής ( πατέρας και υιός ‘’Ντοκ’’ και μια σειρά ακόμη, μακελάρηδες ).Τελευταίο πραξικόπημα που ματοκύλισε πάλι τη χώρα, είναι  αυτό που καθαίρεσε για δεύτερη φορά το 2004, τον εκλεγμένο πρόεδρο Αρισίντ, σαν επικίνδυνο ‘’δημοκράτη’’ που προσέγγιζε χωρίς την ιμπεριαλιστική έγκριση τις υπόλοιπες χώρες της Καραιβικής.
Η Αιτή, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία του 2009, είναι η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαίριου, με ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα 772$ (!) και το 80% του πληθυσμού της να ζει σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.
Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές αντιμετωπίζοντας τη χώρα σαν  αποικία που πρέπει να καταστέλλουν συνέχεια, τις αναπόφευκτες λαικές αντιδράσεις, έχουν επιβάλλει μόνιμη ισχυρή παρουσία κυανόκρανων του ΟΗΕ, σαν δήθεν εγγυητές της ομαλότητας(!) και έχουν εγκαταστήσει σημαντικές κεντρικές υπηρεσίες του ΔΝΤ, μόνιμα στη χώρα. Το μακάβριο είναι πως τόσο το ‘’Προεδρικό Μέγαρο’’, όσο και οι εγκαταστάσεις του ΔΝΤ κατέρρευσαν και αυτά σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι περισσότεροι κυανόκρανοι είναι νεκροί η τραυματισμένοι.
Η Ουνέσκο ανέφερε ήδη, πως με τον ένα η τον άλλο τρόπο έχει σοβαρά πληγεί το ένα τρίτο του πληθυσμού βραχυπρόθεσμα και πως ανεξάρτητα του τελικού απολογισμού των θυμάτων, το προσδόκιμο ζωής θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα κατά 20 χρόνια.
Η ανθρώπινη προιστορία σε μεγενθυντικό φακό.
Δεν είναι ιστορίες της φύσης ‘’ενάντια στον άνθρωπο’’, είναι εκδηλώσεις της εναντίωσης του σαπισμένου κεφαλαιοκρατικού συστήματος στον άνθρωπο και τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: