Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΙΔΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ''ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ'' ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ!

Δόθηκε στη δημοσιότητα, η ετήσια έκθεση της Eurostat για τη κατάσταση της ‘’φτώχειας’’ στην Ενωμένη Ευρώπη. Πέρα από τα αυθαίρετα και χαλκευμένα στοιχεία υπολογισμού της από τις υπηρεσίες της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, πέρα απ’ το ότι αυτά τα στοιχεία είναι πια ‘’το καλύτερο χτες’’ σε σχέση με τι έχει διαμορφωθεί μέσα στο 2009, είναι επιτακτικό να σημειώσουμε ιδιαίτερα τέσσερα σημεία:

  • Η ουσιαστική χρεοκοπημένη Ελλάδα, εμφανίζεται με το 20% του πληθυσμού κάτω από το όριο φτώχειας, με τις Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία να είναι οι μόνες που βρίσκονταν σε χειρότερη θέση σ’ αυτή τη λίστα της ντροπής. Και μάλιστα βρίσκεται στη πρώτη θέση στην Ευρωζώνη, με το 14% των εργαζόμενων να ζουν κάτω απ’ το όριο φτώχειας.
  • Το 23% των παιδιών 0-17 ετών βρίσκεται στη κορυφή της ηλικιακής διαστρωμάτωσης, δείχνοντας τη τραγική δυναμική εξέλιξη της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά, δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, θέρμανσης, ιατρικής φροντίδας, κατάλληλης διατροφής και φυσικά εκπαίδευσης.
  • Το 22% των άνω των 65 ετών, βρίσκεται να ζει σ’ αυτές τις συνθήκες. Το στοιχείο αυτό, είναι για να ‘’τριφτεί στη μούρη’’ των αστών κεφαλαιοκρατών που πιέζουν και ετοιμάζουν ‘’μεταρρυθμίσεις’’ του ασφαλιστικού, ετοιμάζονται ν’ ‘’αφαιρέσουν’’ και άλλα δικαιώματα, για να θίξουν τα τάχατες αφύσικα προνόμια του ασφαλιστικού συστήματος της ντροπής!
  • Το 15% των Ελλήνων δεν έχουν επαρκή θέρμανση, το 7% δεν διατρέφεται σωστά και το 22% αδυνατεί να ανταποκριθεί σε ‘’απρόβλεπτες δαπάνες’’ που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ασθένειας.

Παραθέτουμε αυτούσια την αναφορά όπως, αναπαράχθηκε από τη ‘’Ναυτεμπορική’’ της 19/01

‘’ Πρώτη σε εργαζόμενους που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ε.Ε. ήταν η Ελλάδα το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat Πρώτη σε φτωχούς και επί του συνόλου του πληθυσμού ήταν η χώρα μας στην Ευρωζώνη μαζί με την Ισπανία.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το 2008 ένας στους πέντε Ελληνες ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την Κοινότητα, δηλαδή με εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος.

Στην Ελλάδα δεν φτάνει να εργάζεται κάποιος για να μην είναι φτωχός. Κι αυτό γιατί η έλλειψη σοβαρών κοινωνικών παροχών (οικογενειακών επιδομάτων κ.λπ.), οδηγεί σε καθεστώς φτώχειας και εργαζόμενους. Το 14% των Ελλήνων εργαζόμενων επιβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ηταν το ψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη το 2008, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 8%. Εκτός της Ελλάδας σημαντικός αριθμός εργαζομένων-φτωχών καταγράφεται στην Πορτογαλία (12%) και την Ισπανία (11%).

Η φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά πλήττει, όπως είναι φυσικό, και τα ανήλικα μέλη της οικογένειας. Το 23% των Ελληνόπουλων μεταξύ 0 και 17 ετών, δηλαδή περίπου ένα στα πέντε, ζει σε συνθήκες φτώχειας. Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία (24%).

Περίπου ένας στους πέντε Ελληνες (22%) ηλικίας άνω των 65 ετών, ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας με μέσο όσο στην Ε.Ε. 19%.

Περίπου ένας στους πέντε Ελληνες (22%) στερείται βασικών υλικών αγαθών, ποσοστό που είναι μεταξύ των τεσσάρων ψηλότερων στην Ευρωζώνη. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων, πληρωμή ενοικίου, τηλεόραση, πλυντήριο και απρόβλεπτες δαπάνες.

Το 15% των Ελλήνων δεν έχει τα απαραίτητα υλικά μέσα για επαρκή θέρμανση, το 7% δεν έχει τη δυνατότητα για μια ισορροπημένη διατροφή (τουλάχιστον κάθε δυο μέρες κρέας ή ψάρι), ενώ το 9% δεν μπορεί να αγοράσει αυτοκίνητο. Ευτυχώς, που υπάρχει και το... χωριό καταγωγής, που επιτρέπει στο 50% του πληθυσμού να κάνει μια εβδομάδα διακοπές το χρόνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν έγινε η επεξεργασία των στοιχείων από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η κρίση δεν είχε πλήξει ακόμη καίρια την ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του 2008 η Ευρώπη συνέχιζε να δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης.

Τους τελευταίους 12 μήνες χάθηκαν περισσότερες από 5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 άλλα 3 εκατ. εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία, που σημαίνει ότι θα υπάρξει ανάλογη έκρηξη της φτώχειας στο σύνολο της Κοινότητας.

Πάντως, υπάρχουν χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης που οι πολίτες τους ζουν σε χειρότερες συνθήκες από τους Ελληνες, όπως στις γειτονικές Βουλγαρία (21% του πληθυσμού είναι φτωχοί), Ρουμανία (23%) και Λετονία (26%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: