Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ο «Ριζοσπάστης» και η συμμετοχή του «Κ»ΚΕ στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι

Στο προηγούμενο  φύλλο είχε ασκηθεί κριτική σε σχόλιο του χρουστσοφικού σοσιαλδημοκράτη  δημοσιογραφίσκου Ν.Μπογιόπουλου στο  οποίο αφήνονταν έμμεσα αλλά σαφώς  να εννοηθεί ότι το «Κ»ΚΕ είναι κατά της εξεταστικής Επιτροπής για το «ιερό» σκάνδαλο του Βατοπεδίου (ή μήπως ο Μπογιόπουλος ήταν εκτός κομματικής γραμμής;).
Όμως  πρέπει να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας ότι τελικά, κάτω από την  πίεση των πραγμάτων, το «Κ»ΚΕ  συμμετέχει στην εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι που συγκροτήθηκε στα τέλη Γενάρη. Στο «Εθνος» αναφέρεται:  «Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή «για την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου».
Μετά  τις έγγραφες υποδείξεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται ως ακολούθως:
Από το ΠΑΣΟΚ. 1. Αράπογλου Χρύσα 2. Δημητρουλόπουλος Παναγιώτης 3. Ζωΐδης Νικόλαος 4. Λαφαζάνης Αργύριος 5. Μοσχόπουλος Σπυρίδωνας 6. Μπεντενιώτης Εμμανουήλ 7. Παπουτσής Δημήτριος 8. Περλεπέ - Σηφουνάκη Αικατερίνη 9. Σιδηρόπουλος Αναστάσιος 10. Τσιρώνης Δημήτριος
Από τη ΝΔ. 11. Αναστασιάδης Σάββας 12. Αυγενάκης Ελευθέριος 13. Βόζεμπεργκ Ελισσάβετ 14. Δένδιας Νικόλαος – Γεώργιος 15. Πλακιωτάκης Ιωάννης 16. Στυλιανίδης Ευριπίδης
Από το ΚΚΕ. 17. Σκυλλάκος Αντώνιος
Από τον ΛΑΟΣ. 18. Πλεύρης Αθανάσιος
Από τον ΣΥΡΙΖΑ. 19. Τσούκαλης Νικόλαος
Η Επιτροπή αυτή, η οποία θα συνέλθει για  πρώτη φορά τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010, θα έχει τις εξουσίες και τις υποχρεώσεις των άρθρων 144 έως και 148 του Κανονισμού της Βουλής.
Το σχετικό  πόρισμά της θα πρέπει να υποβάλει μέχρι την 15η Μαρτίου 2010» («Έθνος», 27/1/2010).
Με την  ευκαιρία είναι απαραίτητο να σημειωθούν:
Πρώτα-πρώτα, κανένα πολιτικό κόμμα ή Οργάνωση (ανεξάρτητα απ’ το αν συμμετέχει ή όχι στη Βουλή) δεν μπορεί να τοποθετηθεί κατά τη συγκρότησης εξεταστικής Επιτροπής για οποιοδήποτε σκάνδαλο και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται μπροστά στην κοινή γνώμη, δηλ. την εργατική τάξη και το λαό ότι είναι κατά των σκανδάλων και υπέρ της αποκάλυψής τους. Οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση στάση κατά της συγκρότησης εξεταστικής Επιτροπής για οποιοδήποτε σκάνδαλο σημαίνει στάση άμεσης και ανοιχτής συγκάλυψης του σκανδάλου, και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εκείνα τα σκάνδαλα που αφορούν λεηλασία της δημόσιας λαϊκής περιουσίας και τα οποία προφανώς εντάσσονται στην αντίθεση προλεταριάτου-μπουρζουαζίας.
Είναι εντελώς άλλο ζήτημα ότι εξεταστικές  Επιτροπές δεν οδήγησαν και δεν  οδηγούν σε τιμωρία των ενόχων, κι’ απ’ αυτή την άποψη δεν πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες, όμως η μή τιμωρία των ενόχων σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για κουκούλωμά των σκανδάλων δηλ. να τάσσονται τα όποια κόμματα κατά της συγκρότησης εξεταστικών Επιτροπών για διάφορα σκάνδαλα.
Παρόλο  που δεν οδηγούν σε τιμωρία  των ενόχων, η συγκρότηση εξεταστικής  Επιτροπής επιτρέπει έστω και  μερική αποκάλυψη ή ελαχίστων  πλευρών των σκανδάλων στην κοινή  γνώμη μα πρώτα απ’ όλα επιτρέπει  την πολιτική ζύμωση, γι’ αυτό, πέραν  των παραπάνω, κάθε υποτίμηση αποτελεί, από δικαιολογημένη  άγνοια ή όχι, λαθεμένη στάση. Ασφαλώς επιβάλλεται, ακόμα μια φορά, να σημειωθεί ότι τα σκάνδαλα είναι σύμφυτα στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα και είναι «καραμπινάτος» ρεφορμισμός όταν μιλάει κανείς για «κάθαρση» του συστήματος, όπως έκαναν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ με το γνωστό «σκάνδαλο Κοσκωτά» ή αφήνουν και σήμερα κάποιες φορές να εννοηθεί, καλλιεργώντας ρεφορμιστικές αυταπάτες.   
Ένα δεύτερο  ζήτημα, πέρα απ’ το πρόβλημα του  κουκουλώματος, με βάση το σχόλιο του Μπογιόπουλου και πολλών άλλων του «Ριζοσπάστη», είναι ότι οι χρουστσοφικοί σοσιαλδημοκράτες του «Κ»ΚΕ έχουν μια αντιμαρξιστική προσέγγιση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, επειδή, παρόλο που αυτό αφορά δημόσια περιουσία δεν το εντάσσουν στην αντίθεση προλεταριάτου-μπουρζουαζίας αλλά αντίθετα, το μετατοπίζουν  και το μεταφέρουν (συνειδητά ή όχι δεν έχει καμία σημασία) έξω απ’ αυτή τη βασική αντίθεση,  εμφανίζοντάς το ως ενδοαστική διαμάχη δηλ. το παρουσιάζουν ως διαμάχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (εκπροσώπων-υπερασπιστών των συμφερόντων του κεφαλαίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: