Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ομιλία της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών στη Βουλή


Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών
8 Μαρτίου 2010
Εμπορία γυναικών και κοριτσιών,
τον 21ο αιώνα σώματα γυναικών και κοριτσιών είναι βορά στα στόματα σαρκοφάγων δουλεμπόρων της παγκόσμιας πορνοβιομηχανίας.
Διεθνώς εκφράζεται ανησυχία, εμάς μας κατακλύζει   οργή.
« trafficking », ένας άχρωμος όρος για να περιγράψει τη λεηλασία ανθρώπων, γυναικών και παιδιών.
Μέρα με την μέρα συντελούνται μεγάλα εγκλήματα στο όνομα της αγοράς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το γυναικείο σώμα αντιμετωπίζεται ως σκεύος ηδονής και σαν τέτοιο εμπορευματοποιείται. Το ανθρώπινο σώμα πουλιέται κι αγοράζεται σύμφωνα με τους κανόνες της αγιοποιημένης αγοράς ως άλλο ένα αναλώσιμο είδος.
Παρακολουθούμε τη βίαιη κατασκευή του νέου γυναικείου υποκειμένου, γυναίκα διαθέσιμη, έτοιμη για όλα, πλήρως ελεγχόμενη και χειραγωγημένη.
Η εμβληματική κυριαρχία του σεξισμού δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που για τον άλφα ή τον βήτα λόγο έχουν εμπλακεί στην πορνοβιομηχανία, αφορά όλες τις γυναίκες.
Μην έχετε τη ψευδαίσθηση ότι εμείς  οι γυναίκες της Δύσης  βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη από τις Νιγηριανές, τις Αφγανές, τις Ινδές, Λατινοαμερικάνες,  όλες οι γυναίκες βρισκόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού.
Οι γυναίκες που κατασπαράζονται στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης δεν είναι τουρίστριες, οι αγοραστές, οι πελάτες της πορνοβιομηχανίας είναι οι δικοί μας πατεράδες, σύζυγοι, αδελφοί και γιοί.
Έντεχνα διαχέεται στην κοινωνία μια απαξίωση για τον φεμινισμό της δεκαετίας του 60 και 70 , και ενώ το δικαίωμα της αυτονομίας και της αυτοδιάθεσης των γυναικών χλευάζεται, η εκπόρνευση γυναικών και κοριτσιών καθίσταται βάση εμπορικών και χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων.
Προπαγανδίζεται η δήθεν ελεύθερη επιλογή για την πορνεία των γυναικών και των κοριτσιών, οι πομπώδεις καμπάνιες περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι παρά το άλλοθι των εγκλημάτων που διαπράττονται εις βάρος τους .
Οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ αποκομίζουν μεγάλα  οφέλη  από την πορνοβιομηχανία.
Σε όλο τον κόσμο, από το Μπαχρέιν μέχρι τη Νέα Υόρκη, όλοι οι συγκυβερνήτες συνομολογούν ότι το σύγχρονο δουλεμπόριο, η εμπορία ανθρώπων είναι όνειδος για την ανθρωπότητα, όλοι τους διατίθενται να καταστείλουν και να ανατρέψουν το φαινόμενο.
Έρευνες, συνέδρια, δράσεις, χορηγοί των συνεδρίων κατά του “trafficking” πετρελαιάδες και πολυεθνικές, βασιλιάδες και πρίγκιπες.
Oι διαπιστώσεις στα συνέδρια είναι πλέον κοινότυπες,
-32 δισεκατομμύρια δολάρια ο ετήσιος τζίρος της πορνοβιομηχανίας,
-το 80% των θυμάτων γυναίκες και κορίτσια,
-δεν έχουμε καταδίκες δουλεμπόρων...
   Ο Μπαν Κι-Μουν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στο φετινό μήνυμά του για την
   Ημέρα της Γυναίκας αναφέρει :
  « Ο εξαναγκαστικός γάμος σε νεαρή ηλικία, τα   αποκαλούμενα  «εγκλήματα
   τιμής», η  σεξουαλική κακοποίηση και η   εμπορία νέων γυναικών και κοριτσιών
   είναι διαδεδομένα σε ανησυχητικό βαθμό και, σε ορισμένες περιοχές, βρίσκονται  
   σε άνοδο. Σε καταστάσεις  φτώχειας ή καταστροφής, βλέπουμε ότι οι γυναίκες
   εξακολουθούν να  φέρουν το μεγαλύτερο βάρος ».
Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, καταγγέλλονται ότι εμπλέκονται σε βιασμούς, σε εκπόρνευση γυναικών και παιδιών.
Από το δελτίο του ΝΑΤΟ, τεύχος 5 του 2006. σε άρθρο  ανώτερου στρατιωτικού δικαστή στο δικαστικό σώμα του ναυτικού των ΗΠΑ, διαβάζουμε :
« Όταν αναπτύχθηκαν οι κυανόκρανοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, έφεραν μαζί τους και τη ζήτηση για σεξουαλικές υπηρεσίες η οποία αντιμετωπίστηκε κατάλληλα με την αύξηση της διακίνησης των γυναικών στην περιοχή για το σκοπό αυτό. Οι οίκοι ανοχής ξεφύτρωσαν σχεδόν σε μια νύχτα έξω από τους στρατώνες, με ονόματα κλαμπ και ατμόσφαιρες που γοήτευαν και ήταν ανάλογες με την εθνικότητα των στρατευμάτων στην πλησιέστερη βάση….οι γυναίκες είχαν διακινηθεί αποκλειστικά για να εξυπηρετήσουν τους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Η σχέση μεταξύ των ανεπτυγμένων στρατευμάτων και της ζήτησης γυναικών ήταν πρόδηλη..».
Παρακολουθούμε 20 χρόνια το φαινόμενο του δουλεμπορίου και πάντα εντυπωσιαζόμαστε με τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις Κυβερνήσεις που εστιάζοντας στο φαινόμενο άλλοτε διαμορφώνουν  μία εκρηκτική, άλλοτε μια πλασματική και άλλοτε μια τραγική ατμόσφαιρα.
Εκτιμούμε ότι, αυτό συμβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής, 
«Δίωξη και καταστολή της μετανάστευσης» -  έκρηξη,
«ενίσχυση της πορνοβιομηχανίας» - ωραιοποίηση του δουλεμπορίου με ευτυχισμένες πόρνες και πελάτες και τέλος,
«συναίσθημα» - θυματοποίηση των γυναικών και των παιδιών,  πολιτικές προστασίας και αρωγή. 
Αρωγή…..έρευσε πακτωλός χρημάτων στο μύλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων-που επί τη ευκαιρία φύτρωσαν σαν μανιτάρια-, καρπώθηκαν χρήματα φυσικά πρόσωπα και οργανισμοί, πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρονται σε αδιαφανή καθεστώτα με την εμπλοκή κρατικών και μη προσώπων.
Από το 2001 οι ΗΠΑ έχουν ιδρύσει «Γραφείο Παρακολούθησης και Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων» και ως αυτόκλητοι  υπερασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, επιβάλλουν στους συμμάχους τους - μέσω διπλωματίας -  κάθε χρόνο να συντάσσουν έκθεση για την εμπορία ανθρώπων στη χώρα τους (μέτρα, πρόοδος ενεργειών κλπ.). Κάθε φορά διακρίνουμε ιδιαίτερη κινητικότητα και άγχος των ελληνικών κυβερνήσεων για αυτές τις εκθέσεις και κυρίως που θα μας κατατάξουν εάν θα είμαστε  ή δεν θα είμαστε στις λίστες των χωρών «Υπό παρακολούθηση».
Εκτιμούμε ότι στην Ελλάδα εσπευσμένα ψηφίστηκε ο νόμος 3064, δεν είχε προηγηθεί
σε  βάθος μελέτη του φαινομένου στην Ελλάδα, αμέσως μετά εκπονήθηκε «εθνικό σχέδιο δράσης» και τα αποτελέσματα –  κατά γενική ομολογία  - είναι πενιχρά.
Από την “anti trafficking’ πολιτική θα θέλαμε να μάθουμε  πόσες ποινικές καταδίκες έχουν εκδοθεί για τους πελάτες που χρησιμοποιούν θύματα “trafficking”, όπως προβλέπεται στον νόμο ;      Δικές μας έρευνες λένε κανένας…!
Στη χώρα μας γενικά δεν έχουμε πρόβλημα  trafficking, οι διακινούμενες γυναίκες θύματα δουλεμπορίου με το που «εισάγονται» νομιμοποιούνται ως επαγγελματίες πόρνες.
Ο πορνικός  Νόμος που ισχύει στην Ελλάδα  2734 του 1999 εκτός του ότι νομιμοποιεί την πορνεία, για την  άδεια εγκατάστασης και χρήσης οικήματος για οίκο ανοχής απαιτείτα να προσκομιστεί «βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος» και το οίκημα να μην  βλέπει εκκλησιά…!!  
Πολλές  σε αυτή την αίθουσα θυμούνται και συμμετείχαν στον μεγαλειώδη αγώνα του γυναικείου κινήματος  το 2003 ενάντια στον «εκσυγχρονισμό» του πορνικού νόμου 2734  ενόψει των ολυμπιακών αγώνων.
Θυμόμαστε τη λυσσαλέα αντίδραση και επίθεση που δέχτηκε το γυναικείο κίνημα.
Η ενότητα, η αλληλεγγύη των γυναικών, αλλά κυρίως ο αγώνας μας, πέτυχε μια περίλαμπρη νίκη τότε…..σήμερα,  παραμένει η διεκδίκηση της κατάργησης του πορνικού νόμου.
Είναι,   όχι μόνο επίκαιρο το αίτημα της κατάργησής του, αλλά και προϋπόθεση εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το δουλεμπόριο γυναικών και κοριτσιών.
Τον  Αύγουστο του 2004 εκπονήθηκε το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, υλοποιήθηκαν προγράμματα Αναπτυξιακής Βοήθειας και Συνεργασίας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών σε χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών και θυμάτων εμπορίας όπως Γεωργία, Μολδαβία, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, χώρες ματωμένες από τις «ειρηνευτικές» πολεμικές επεμβάσεις.
Τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τον αριθμό γυναικών θυμάτων «trafficking» βάσει των περιπτώσεων εξαρθρώσεων εγκληματικών οργανώσεων από 1-1-2003 έως 30-6-2006 είναι :
Γεωργία 3 θύματα
Μολδαβία 32 και
από Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Ερζεγοβίνη δεν καταγράφεται κανένα θύμα !
Οι αριθμοί από μόνοι τους ασκούν κριτική στις πολιτικές.
Αυτό που έπρεπε να γίνει χθες το συζητάμε σήμερα.
Φτώχεια – πόλεμοι και μετανάστευση, πλουτίζουν δουλεμπόρους, θρέφουν την
πορνοβιομηχανία και τους «φιλάνθρωπους».
Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το δουλεμπόριο με παράνομες μετανάστριες, άμεσα νομιμοποίηση όλων των μεταναστριών.
Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης με νόμο
που  επαγγελματοποιεί την πορνεία, άμεσα κατάργηση του νόμου 2734.
Δεν μπορεί η αρωγή των θυμάτων να γίνεται το όχημα πλουτισμού προσώπων μέσω των  ΜΚΟ, κοινωνικά ελεγχόμενοι μηχανισμοί και μόνο αυτοί ,  μπορούν να παρέχουν  αρωγή και προστασία.
Φτώχεια, πόλεμοι, εμπορία και εκπόρνευση γυναικών, αμέτρητα τα θύματα  βίας και βιασμών, αμέτρητες οι άνεργες, οι κακοπληρωμένες, οι ανασφάλιστες.
Το κίνημα των γυναικών είναι γέννημα ανάγκης.
Οι αγώνες των γυναικών θα γεννήσουν το μέλλον που θα μας ανήκει.
Σας ευχαριστώ,
Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: