Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Ι. Β. Στάλιν στη γενέτειρά του στη Γεωργία

Οι αρχές της Γεωργίας προχώρησαν σε μια ανοιχτή χυδαία αντικομουνιστική-αντισταλινική ενέργεια αποκαθηλώνοντας το άγαλμα του μεγάλου ηγέτη Ιωσήφ Β. Στάλιν που δέσποζε στην κεντρική πλατεία της γενέτειράς του, στο Γκόρι.
Χωρίς να προηγηθεί καμία ανακοίνωση, το έξι μέτρων ορειχάλκινο άγαλμα αφαιρέθηκε από την πλίθινη βάση του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη θέση του, το Γεωργιανό καθεστώς σχεδιάζει να τοποθετήσει μνημείο για τα θύματα του πολέμου με τη Ρωσία το 2008.
Το άγαλμα του Στάλιν στεκόταν στο κέντρο του Γκόρι από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και πολλοί απ’ τους κατοίκους της πόλης εξακολουθούν ακόμα να είναι περήφανοι για το μεγάλο επαναστάτη Σοβιετικό ηγέτη.
Ήταν το μόνο, μεγάλων διαστάσεων, άγαλμα του Ι.Β. Στάλιν που παρέμεινε στην αρχική θέση του στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις γκρέμισαν δεκάδες αγάλματα του Λένιν και του Στάλιν σε όλη τη χώρα ακολουθώντας το παράδειγμα των προδοτών ρεβιζιονιστών ηγετών της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, στο Γκόρι χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν να πειραχτεί το άγαλμα, το οποίο παρέμενε στη θέση του μέχρι σήμερα.
Αυτή η αντικομουνιστική-αντισταλινική ενέργεια, που εμπνέεται από το γκρέμισμα των αγαλμάτων του Στάλιν από τους προδότες ρεβιζιονιστές ηγέτες της ΕΣΣΔ, στόχο έχει να σβήσει μηχανιστικά από τη συνείδηση του γεωργιανού λαού τον καθοδηγητικό ρόλο του Στάλιν στο απελευθερωτικό κίνημα της γεωργιανής εργατικής τάξης και του λαού και την θετική εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού-κομμουνισμού στην σταλινική ΕΣΣΔ. Μάλιστα, πραγματοποιείται στην 65η επέτειο της μεγάλης Αντιφασιστικής ΝΙΚΗΣ των Λαών κατά του φασιστικού Άξονα Βερολίνο-Ρώμη-Τόκιο – Νίκη στην οποία συνέβαλε αποφασιστικά ο μεγαλοφυής στρατηλάτης Ιωσηφ Β. Στάλιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: