Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Τελική Διακήρυξη του 22ου Αντιιμπεριαλιστικού-Αντιφασιστικού Κάμπινγκ Νεολαίας

Η κρίση ανήκει στον καπιταλισμό και το μέλλον σε μας!

Σελτζούκ, Σμύρνη – Τουρκία, Αύγουστος 2010

Πραγματοποιήσαμε την διεθνή συνάντηση νεολαίας στις 3-12 Αυγούστου στο Σελτζούκ, στη Σμύρνη, φέρνοντας κοντά νέους ανθρώπους από 20 διαφορετικές χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της Διεθνούς Συνάντησης συζητήσαμε για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων και της ανθρωπότητας συνολικά, όπως επίσης για τα θέματα της φύσης, του περιβάλλοντος και του κόσμου συνολικότερα. Μοιραστήκαμε τα όνειρα και τα ιδανικά μας και συζητήσαμε για τα προβλήματά μας και πως θα τα λύσουμε.

Εκ μέρους των συμμετεχόντων, ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε τους νέους συντρόφους/φισσες μας στην Τουρκία, οι οποίοι οργάνωσαν αυτή τη συνάντηση, τους αντιπρόσωπους της εργατικής τάξης, των σωματείων, γιατρούς, νοσοκόμες, μηχανικούς και όλους τους υπόλοιπους φίλους όλων των επαγγελμάτων που διέθεσαν σ’ αυτό την εμπειρία και τις ικανότητές τους.

Είμαστε «περικυκλωμένοι» από την ανεργία, τις αντιδραστικές δυνάμεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Ο καπιταλισμός, ένα σύστημα που στοχεύει μόνο στη μεγιστοποίηση του κέρδους, είναι για μια ακόμα φορά σε βαθιά κρίση, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο. Οι καπιταλιστές επιβάλλουν την ανεργία και τη φτώχεια στην εργαζόμενη νεολαία για να καταφέρουν να βγουν απ’ την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Το μέλλον της νεολαίας γίνεται μαύρο απ’ τους αντεργατικούς νόμους που προωθούνται παγκόσμια. Οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλιση, η δωρεάν εκπαίδευση είναι πλέον παρελθόν για τις νέες γενιές. Ο κόσμος που προωθεί το καπιταλιστικό σύστημα είναι πρόσφορο έδαφος για την ένταση ρατσιστικών, φασιστικών και εθνικιστικών ιδεών, ανάπτυξης του ατομισμού και του ανταγωνιστικού πνεύματος, εκφυλισμού του πολιτισμού και της ζωής της νεολαίας.

Έχουν δημιουργήσει μια εκπαίδευση βασιζόμενη στα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες, εκπαίδευση που βρίσκεται στο στόχαστρο της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων. Οι νέοι από λαϊκές οικογένειες χάνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση απ’ τη στιγμή που δεν έχουν να πληρώσουν. Παράλληλα με την γενική μόρφωση, οι δυνατότητες να ασχοληθούμε με την επιστήμη, τη λογοτεχνία και την τέχνη είναι υπό συνεχή απειλή. Αντιεπιστημονικές σκοταδιστικές λογικές που θυμίζουν Μεσαίωνα προωθούνται για να αποχαυνώσουν τη νεολαία.

Ταυτόχρονα με το βάθεμα της κρίσης, οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν μεγάλο ποσοστό μεταναστών στον πληθυσμό τους, χρησιμοποιούν συχνά φασιστικές και ρατσιστικές πολιτικές που χτυπούν τους εργαζόμενους και νέους μετανάστες, με βαθύτερο στόχο να χτυπήσουν τον κοινό αγώνα εργαζομένων και νεολαίας σε κάθε χώρα. Όσο δυναμώνουν τα ρατσιστικά και φασιστικά κόμματα και ιδέες στα ιμπεριαλιστικά κράτη, περιορίζονται ακόμα περισσότερο δικαιώματα και ελευθερίες, ιδιαίτερα στο όνομα του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία».

Η 22η Διεθνής Αντι-ιμπεριαλιστική, Αντιφασιστική Συνάντηση Νεολαίας, σε μια τέτοια περίοδο, συμβολίζει την αντίσταση της νεολαίας ενάντια στον περιορισμό του δικαιώματος στην εκπαίδευση και ενάντια στις προσπάθειες να φορτωθεί η νεολαία τα βάρη της κρίσης. Η Συνάντησή μας έχει το σύνθημα «Δουλειά, μόρφωση, ειρήνη! Για την αδελφοποίηση-αλληλεγγύη της νεολαίας σ’ όλο τον κόσμο!» και είναι ένα διεθνές κάλεσμα αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τον ρατσισμό, τις αντιδραστικές πολιτικές και τον φασισμό.

Η νεολαία σ’ όλο τον κόσμο έχει κοινά προβλήματα, άρα ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός.

Αυτό που μας έφερε κοντά, νέους και νέες από 20 χώρες, απ’ τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή είναι τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις μας. Η 10μερη συνάντησή μας απέδειξε ότι έχουμε παρόμοια προβλήματα, παρόλο που ερχόμαστε από διαφορετικές χώρες και ηπείρους.

Για να υλοποιηθεί μια τόσο μεγάλη Συνάντηση είχαμε τη στήριξη ο ένας του άλλου, τη στήριξη των οργανώσεων της εργατικής τάξης και των διανοούμενων. Αγωνιστές εργαζόμενοι, διανοούμενοι που είναι με το μέρος των εργαζομένων και της νεολαίας, αγρότες που αγωνίζονται ενάντια στην λεηλασία των μονοπωλίων, για να σώσουν τη γη τους και τα αποθέματα νερού, αντιπρόσωποι καταπιεσμένων λαών που παλεύουν για την απελευθέρωσή τους, μας έδωσαν δυνάμεις. Οι 10ήμερες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που είχαμε με καλλιτέχνες και διανοούμενους, μας βοήθησε να καταλάβουμε τη σημαντική ανάγκη για έναν άλλο, λαϊκό και συλλογικό πολιτισμό και τέχνη της αντίστασης.

Οι γυναίκες βρίσκονται κάτω απ’ τη διπλή καταπίεση και εκμετάλλευση, τόσο την ταξική όσο και την φυλετική. Τα workshops και οι συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε στο κάμπινγκ ήταν καθοριστικές για να δυναμώσουμε την πάλη μας, ώστε να βάλουμε τέλος στην διάκριση των φύλων και να δυναμώσουμε την πάλη των νέων γυναικών.

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο εστιάσαμε, ήταν η πάλη ενάντια στην καταστροφή και μόλυνση του περιβάλλοντος και της φύσης που προκλήθηκαν από την απληστία του καπιταλισμού για περισσότερο κέρδος. Σαν νεολαία, για μια ακόμα φορά δηλώνουμε ότι δε θα μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στην εκμετάλλευσης της φύσης απ’ το κεφάλαιο.

Η νεολαία του κόσμου είναι αδελφοποιημένη

Η εμπειρία του κάμπινγκ έδειξε πως η ειρήνη και η αδελφότητα μπορούν να επιτευχθούν ανάμεσα στη νεολαία διαφορετικών εθνικοτήτων. Ξέρουμε ότι οι πόλεμοι, εκτός απ’ αυτούς που έχουν κοινωνικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα, καθοδηγούνται από τους ιμπεριαλιστές και τους συνεργάτες τους.

Σ’ αυτή τη συνάντηση συζητήσαμε και αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια κοινή θέση ενάντια στις επεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό που προωθούν απέναντι στον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων στην Τουρκία. Ενάντια στην καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού και τις επιθέσεις στο Λίβανο από την σιωνιστική κυβέρνηση των Ισραηλινών. Ενάντια στο ιμπεριαλιστικό εμπάργκο που επιβάλλεται στο λαό του Ιράν. Συζητήσαμε για τις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις στον Καύκασο, για την ένταση μεταξύ της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, για τις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε άλλα μέρη του κόσμου, με αντιπροσώπους της νεολαίας αυτών των χωρών. Κατά τη διάρκεια αυτού του κάμπινγκ, στα παράλια του Αιγαίου, δυναμώσαμε την αδελφότητα και τη φιλία μας σε αντιπαράθεση με τις κυρίαρχες πολιτικές της Τουρκίας και της Ελλάδας. Υπογραμμίσαμε ότι θα δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές και στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Από την άλλη, καταδικάζουμε την αντιδραστική καταστολή του κράτους και τις επιθέσεις απέναντι στους αγωνιστές εργάτες και νέους σε διάφορες χώρες, όπως στο Εκουαδόρ και την Τυνησία και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς. Για μια ακόμα φορά, καλούμε όλη τη νεολαία του κόσμου να ενωθεί και να αγωνιστεί ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τον φασισμό και την καταστολή.

Η κρίση ανήκει στον καπιταλισμό και το μέλλον σε μας!

Οι συζητήσεις στο κάμπινγκ έδειξαν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα αποτελέσματά τους στους εργαζόμενους, ανέργους και τη σπουδάζουσα νεολαία, είναι παρόμοιες σε διεθνές επίπεδο: μεγάλη αύξηση της ανεργίας, εξάπλωση της φτώχειας, αδυναμία πρόσβασης στην εκπαίδευση, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ειδικά στους τομείς των κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών κτλ. Είναι σαν όλα τα διεθνή προβλήματα που βιώνουμε να προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της ίδιας χώρας!

Επιπλέον, συνειδητοποιήσαμε στη Συνάντηση αυτή, τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια σ’ όλες τις προσπάθειες να φορτωθούμε εμείς τα βάρη της κρίσης. Έχουμε πολλά παραδείγματα αγώνων ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως η κινητοποίηση πάνω από 2 εκατομ. εργαζομένων στη Γαλλία τον περασμένο Ιούνιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τον αγώνα για τους ανασφάλιστους εργαζομένους, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία ενάντια στα δίδακτρα στα πανεπιστήμια με θετικά αποτελέσματα, τις 6 Γενικές Απεργίες τους τελευταίους έξι μήνες στην Ελλάδα, ο αγώνας των εργαζομένων στο κρατικό μονοπώλιο της TEKEL στην πρωτεύουσα της Τουρκίας για 78 μέρες, οι αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καταστολή των ΗΠΑ, τον αγώνα του λαού της Δομινικανής Δημοκρατίας για την υπεράσπιση της γης του για να τη δώσουν στους αγρότες, αλλά και όλες τις αντιστάσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι αυτοί οι αγώνες και οι νίκες τους μας δείχνουν το δρόμο για να πάμε μπροστά. Το σύστημα που μας προτείνουν δεν είναι μονόδρομος. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα απ’ την οργανωμένη πάλη.

Οι συζητήσεις μας έδειξαν τη θέληση της παγκόσμιας νεολαίας για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, και ότι τα συμφέροντά μας χρειάζονται έναν άλλο κόσμο. Εμείς, η νεολαία, δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την ανεργία, τη φτώχεια, τους πολέμους και τις σφαγές, αν δεν απομακρύνουμε τα μέσα παραγωγής από μια χούφτα παρασίτων και δεν τα κοινωνικοποιήσουμε, αν η εργατική τάξη και οι λαοί του κόσμου δεν πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.

Το κάλεσμά μας είναι κάλεσμα αγώνα στη νεολαία όλου του κόσμου.

Το σύνθημά μας για «την αδελφότητα της νεολαίας του κόσμου» δεν είναι απλά μια ευχή και μια θέληση. Τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε έχουν την ίδια αιτία: όλοι ζούμε σε καπιταλιστικές χώρες, όπου το κέρδος και ο ανταγωνισμός θεωρούνται η υπέρτατη αξία. Όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο, ο κοινός μας αγώνας, η φιλία μας και η αλληλεγγύη μας δεν μπορούν να βρουν εμπόδιο στις διαφορές γλώσσας, φυλής, θρησκείας, πολιτισμού και προέλευσης. Δεν πρέπει να σκοτώνουμε και να σκοτωνόμαστε για να πραγματοποιούνται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι επεμβάσεις τους. Δε θα πληρώσουμε εμείς για τις ενδο-ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς.

Είναι ώρα να συμμετάσχουμε στον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις, για το δικαίωμά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, ενάντια σ’ όλους αυτούς που κάνουν τις ζωές μας αβάσταχτες και μίζερες. Ένας κόσμος χωρίς ανεργία, φτώχεια, πείνα, πολέμους, εθνικές καταπιέσεις, δε είναι δυνατός όσο υπάρχει καπιταλισμός. Ένας τέτοιος κόσμος είναι δυνατός μόνο με το σοσιαλισμό.

Σαν νεολαία του κόσμου φωνάζουμε ακόμα μια φορά:

Ζήτω ο αγώνας μας για δουλειά, μόρφωση και ειρήνη!

Ζήτω ο αγώνας για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων λαών!

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη της νεολαίας του κόσμου!

Κάτω ο φασισμός και ο ιμπεριαλισμός!

Η οργανωτική επιτροπή της 22ης Διεθνούς Αντιφασιστικής, Αντι-ιμπεριαλιστικής Συνάντησης Νεολαίας εκ μέρους των αντιπροσώπων παρακάτω χωρών:

Αγγλία, Αζερμπαϊτζάν, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελλάδα, Ισπανία, Κολομβία, Λίβανος, Μεξικό, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία, Τυνησία, Φινλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: