Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Για την εκεχειρία της ΕΤΑ (κεντρικά σημεία)

Κυκλοφορεί ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας (μ-λ) με ημερομηνία 6 Σεπτέμβρη τίτλο “Για την εκεχειρία της ΕΤΑ”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εκεχειρία στρατιωτικών επιχειρήσεων της Βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ δεν είναι κάτι καινούριο στις ήδη υπάρχουσες θέσεις της. “Σήμερα όπως και χθες, η ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ δεν προχωράει ούτε ένα χιλιοστό από τις συνηθισμένες τοποθετήσεις τους. Η επιμονή τους να μη βλέπουν παραπέρα από τον βασκικό λαό για τον οποίο «έφτασε η ώρα να πραγματοποιήσει την πολιτική αλλαγή», η τύφλωση του να περιορίζουν τον αγώνα στην οικοδόμηση «του δημοκρατικού πλαισίου της Χώρας Βάσκων» αντιπροσωπεύουν για μία ακόμη φορά τη θέση ενός ριζοσπαστικού τμήματος της βασκικής μικροαστικής τάξης, που δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για την πρόοδο ολόκληρης της εργατικής τάξης της Ισπανίας. Αντίθετα, με τις θέσεις τους σπρώχνουν σημαντικά τμήματα των εργατών να πλησιάσουν τις θέσεις του πιο ετεροχρονισμένου ισπανικού σοβινισμού […] περιορίζοντας την οπτική τους στο χώρο της εθνότητάς τους και εμποδίζοντας με κάθε μέσο την ενότητα της δράσης του προλεταριάτου, όποια κι αν είναι η καταγωγή του”.

“Εν τω μεταξύ, το τμήμα της αστικής τάξης που αντιπροσωπεύει το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) τρίβει τα χέρια του με την παρούσα ανακοίνωση, όχι το περιεχόμενό της, αλλά διότι παρέχει την ιστορική μετάβαση της προσωρινής συμμαχίας τους με την κεντρική κυβέρνηση και, φυσικά, η ταξική πάλη σε σχέση με την οικονομική κρίση στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρρα αναπτύσσεται με ιδιαίτερη ένταση. Επίσης, έχουν ένα ιδιαίτερο συμφέρον να μειωθεί η δυναμική της εγχώριας οικονομικής πολιτικής, εφ’ όσον αυτό τους επιτρέπει να διαφεύγουν από το κύριο ζήτημα: τον αγώνα των εργαζομένων.”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας “Όπως έχει αναφερθεί και άλλες φορές, είναι καθαρός ιδεαλισμός, να προσποίησε –έστω- ότι το Κράτος το οποίο αρνείται τη δημοκρατία σε όλους τους “πολίτες” του θα ενισχύσει την “δημοκρατική διαδικασία” για το Βασκικό λαό. Αυτό το ενδεχόμενο δεν ταιριάζει καθόλου με τις επιδιώξεις της μπουρζουαζίας σε καμία από τις εθνότητες και τις περιοχές, αφού θα στερήσει από την ολιγαρχία ένα σημαντικό της όπλο, να κρατάει το προλεταριάτο διασπασμένο και επιπλέον θα αποτελέσει ένα δημοκρατικό ρήγμα στο νομικό πλαίσιο της μοναρχίας”.

Παρακάτω η ανακοίνωση αναφέρει ότι “Ο αγώνας των λαών για δικαιώματα δεν είναι χωριστός από τον γενικό αγώνα για δημοκρατία και φυσικά για το συμφέρον των Ισπανών εργατών. Αυτές είναι οι παράμετροι που θα οδηγήσουν της δράση του αγωνιστικού Βασκικού προλεταριάτου και όχι η θλιβερές φαντασιώσεις για την επίτευξη “ξεχωριστής ειρήνης” με την Ισπανική ολιγαρχία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: