Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Κινητοποιήσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ανταπόκριση συντρόφων από τη Θεσσαλονίκη

Οι φετινές εκδηλώσεις-κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη ΔΕΘ που έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου, και ενώ ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε στις επιλογές μνημονίου-Τρόικας-ΕΕ-ΔΝΤ και προανήγγειλε παραπέρα αποκρατικοποίησεις, απελευθέρωση των αγορών, φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων και ουσιαστικά γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που τους οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση, έχουν δύο κύρια χαρακτηριστικά.

Αφενός, το κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας της Θεσσαλονίκης, με τουλάχιστον 4000 αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής να κάνουν περιπολίες σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης εδώ και μέρες, λόγω φεστιβάλ του "αντιεξουσιαστικού χώρου" στα πανεπιστήμια, το οποίο τα ΜΜΕ παρουσίαζαν εδώ και μέρες ως πυρήνα ταραχών, ενώ και μια μέρα πριν τη ΔΕΘ τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε διαδήλωση των εργαζομένων του ΟΣΕ.

Στη συγκέντρωση που καλέστηκε από πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τα ΜΑΤ είχαν κυριολεκτικά περικυκλώσει την πορεία, θυμίζοντας γερμανική κατοχή, ενώ στην πύλη της ΔΕΘ έγινε χρήση χημικών και εγκλωβισμός κομματιών της πορείας. Αφετέρου, το δεύτερο κύριο χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων ήταν η "καθιερωμένη" για ακόμη μία φορά πολυδιάσπαση με τουλάχιστον 4-5 διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα την αναντίστοιχη της περιόδου συμμετοχή που δεν ξεπέρασε συνολικά  τους 20.000 διαδηλωτές. Η πολυδιάσπαση, μαζί με το κλίμα κρατικής καταστολής που επικρατούσε για μέρες, σίγουρα δεν βοήθησε στο να πάρουν οι συγκεντρώσεις πραγματικά μαζικό και κατ 'επέκταση ουσιαστικό αγωνιστικό και μαχητικό χαρακτήρα ώστε να σηματοδοτηθεί η έναρξη του νέου γύρου αγώνων ενάντια στο μνημόνιο των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών επαίσχυντων νόμων που ψηφίστηκαν από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Το ΠΑΜΕ-"Κ"ΚΕ για μία ακόμα φορά επέλεξε διασπαστική τακτική απέναντι στο κίνημα, καθώς δεν συμμετείχε ούτε στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ, ούτε στην ανεξάρτητη συγκέντρωση-πορεία που διοργανώθηκε από πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις της εξ. αριστεράς.

Σύντροφοι της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 μοίρασαν προκηρύξεις και την εφημερίδα μας στις δύο συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ και πρωτοβάθμιων αντίστοιχα, προπαγανδίζοντας την ένταξη των πλατιών μαζών ανέργων στα πρωτοβάθμια σωματεία και τη ζύμωση για μαζικές συγκεντρώσεις έξω από γραφεία του ΟΑΕΔ στις μεγάλες πόλεις, ως βήμα προς την ενοποίηση και μαζικοποίηση του εργατικού κινήματος στην κατεύθυνση της αντιπαράθεσης με τους κάθε λογής εργατοπατέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: