Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Δήλωση Κλάους Ρις (APK) για τη νίκη του Τυνησιακού λαού

Ο Κλάους Ρις από το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Δανίας (APK) έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Είναι ιστορική νίκη για τον Τυνησιακό λαό. Είναι επίσης μια νίκη με σημαντικό αντίκτυπο για ολόκληρο αραβικό λαό. Ο Τυνησιακός λαός απέδειξε ότι είναι δυνατό να βγει στους δρόμους και να νικήσει το διεφθαρμένο και καταπιεστικό καθεστώς. Υπάρχουν πολλά Αραβικά καθεστώτα που πρέπει να φύγουν κι αυτά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα αριστερό κύμα, όπως στη Λατινική Αμερική τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται να καλύψει την περιοχή. Ο Μπεν Αλί νικήθηκε από ένα μαζικό κίνημα στο οποίο κυριαρχούσε η νεολαία, η οποία δεν άντεχε την ανεργία, τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, το διεφθαρμένο και καταπιεστικό καθεστώς.
Παρά τις επιθέσεις της αστυνομίας, τη λαϊκή καταστολή –συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης ακροβολιστών- το καθεστώς απέτυχε να χειραγωγήσει το κίνημα, το οποίο, αντίθετα, έγινε περισσότερο πεισματάρικο, απαίτησε να φύγει ο Μπεν Αλί και επιτέθηκε στο κόμμα του και στην παντοδυναμία του.
Πριν φύγει ο Μπεν Αλί απέλυσε την κυβέρνηση και έδωσε οδηγίες στον πρωθυπουργό να σχηματίσει νέα –κηρύσσοντας ταυτόχρονα στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα.  Οι ελίτ της Τυνησίας και οι ιμπεριαλιστές θυσίασαν τον Μπεν Αλί, αλλά δε σκοπεύουν να δώσουν την εξουσία στο λαό.
Συγχαίρουμε επίσης το αδελφό κόμμα, το εκτός νόμου Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας (PCOT) γι’ αυτή τη νίκη στο οποίο ανήκει ένα μεγάλο μερίδιό της. Ο εκπρόσωπός του Χαμμά Χαμμάμι συνελήφθηκε με βάναυσο τρόπο και είναι σήμερα μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του αγώνα του Τυνησιακού λαού για ένα καλύτερο μέλλον.
Το ΚΚ Εργατών Τυνησίας έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, που δημιούργησε το καθεστώς του Μπεν Αλί. Είναι ένα πρόγραμμα έξω από τον παραδοσιακό συμπληρωματικού ρόλου που έχουν οι ιμπεριαλιστές για την Τυνησία και εξασφαλίζει τη δημοκρατική και προοδευτική λαϊκή κυριαρχία. Σ’ αυτή την χαοτική κατάσταση, μετά την φυγή του Μπεν Αλί, αποτελεί εργαλείο μελλοντικής προοπτικής για μια νέα Τυνησία”.
Δημοσιεύτηκε στις 14 Γενάρη 2011 στην ιστοσελίδα του APK

Δεν υπάρχουν σχόλια: