Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία: Χιλιάδες διαδηλωτές μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών


Πηγή: ΑΠΕ 14/01/11-13:10
Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ζητώντας την άμεση παραίτηση του προέδρου Ζίνε αλ-Αμπιντίν Μπεν 'Αλι, μετέδωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως: "Μπεν 'Αλι, φύγε" και "Μπεν 'Αλι, σ΄ευχαριστούμε, αλλά ως εδώ". Ο πρόεδρος της χώρας σε τηλεοπτική ομιλία του προς το λαό, χθες, τόνισε ότι θα παραιτηθεί το 2014. Όμως, οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, τη μεγαλύτερη της Τύνιδας, αλλά και σε άλλες πόλεις της επαρχίας, ζήτησαν την άμεση παραίτησή του. Οι διαδηλωτές φώναζαν επίσης συνθήματα καταγγέλλοντας το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο χαρακτήρισαν "υπουργείο τρομοκρατίας".
Το υπουργείο Εσωτερικών ελέγχει την αστυνομία, από τα πυρά της οποίας έχουν σκοτωθεί δεκάδες διαδηλωτές από τότε που άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα θύματα ήταν 66 ως χθες. Χθες, ο Μπεν 'Αλι εξέφρασε "τη βαθειά του λύπη" για τα γεγονότα και για τη χρήση αστυνομικής βίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο διαδηλωτών. Μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν και η δικηγόρος Ράντια Νασράουι, για να ζητήσει εξηγήσεις για την τύχη του συζύγου της Χάμα Χαμάμι, ηγέτη του απαγορευμένου Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών της Τυνησίας.
"Θέλουμε πράξεις και όχι λόγια", δήλωσε η Ράντια Νασράουι και τόνισε ότι δεν έχει κανένα νέο για το σύζυγό της, ο οποίος συνελήφθη προχθές. Φόβους για τη ζωή του Χαμάμι, αλλά και του Μοχάμεντ Μζεμ, ενός εκ των δικηγόρων του, εξέφρασε σήμερα στο Παρίσι και η κόρη του τυνήσιου πολιτικού, Νάντια, η οποία έκανε λόγο για "απαγωγή". "Χθες, οι δικηγόροι του παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα στην Τύνιδα, ο οποίος τούς είπε ότι επισήμως δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον του", τόνισε η Νάντια Χαμάμι, η οποία εκτιμά ότι εφόσον δεν υπάρχει επίσημη κατηγορία, ο πατέρας της θεωρείται "αγνοούμενος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: