Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 19.08.1951, ΠΟΛΩΝΙΑ
Ο Ναζίμ Χικμέτ μίλησε στις 3 Αυγούστου από το ραδιόφωνο της Μόσχας για την Ελλάδα.
Στη ομιλία του ο μεγάλος Τούρκος ποιητής και φλογερός υπερασπιστής της ειρήνης ειπε :
Με σεβασμό και θαυμασμό φέρνω στη μνήμη μου τα παιδιά του ελληνικού λαού, που έπεσαν ηρωικά και έδωσαν την ζωή τους, για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας τους, για το καλύτερο μέλλον του ελληνικού λαού, για τα υψηλά ιδανικά της ανθρωπότητας, για την ειρήνη.
Η φωτεινή μνήμη τους θα ζει αιώνια μέσα στις καρδιές όλων των τίμιων ανθρώπων.
Με σεβασμό και θαυμασμό χαιρετώ τους έλληνες αδελφούς μου, που παρά την τρομοκρατία, τους διωγμούς και τις φυλακές έχουν γίνει σύμβολο της λευτεριάς αγωνιζόμενοι για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ειρήνη.
Ο ελληνικός λαός και ο τούρκικος λαός, έχουν κοινούς εχθρούς τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές, τους φασίστες κυβερνήτες τους, που πούλησαν την Ελλάδα και την Τουρκία στους εμπρηστές του πολέμου και στις ντόπιες εκμεταλλευτικές τάξεις που πρόδωσαν την πατρίδα και το λαό της.
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μετατραπεί σε αποικία των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, σε πολεμικές βάσεις τους. Οι ίδιοι ασυνείδητοι εσωτερικοί εχθροί, αμερικάνοι ιμπεριαλιστές καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται τον ελληνικό και τον Τούρκικο λαό.
Με διαταγή του αμερικάνικου γενικού επιτελείου τα γενικά επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας καταρτίζουν σχέδια από κοινού, για να ρίξουν τα παιδιά του ελληνικού και του τούρκικου λαού, σε νέο πόλεμο για τα συμφέροντα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των ελλήνων και τούρκων λακέδων τους. Αυτούς δεν τους φτάνει, συνέχισε ο Ναζίμ Χικμέτ, που μετέτρεψαν τους έλληνες και τους τούρκους νέους σε δολοφόνους των παιδιών της Κορέας.
Ο ελληνικός λαός και τούρκικος λαός όμως, που δεν σταματούν την πάλη τους για την ανεξαρτησία των χωρών τους και το ψωμί, τη λευτεριά και την ειρήνη, ενάντια στους ντόπιους και τους ξένους εχθρούς και που γι' αυτό θυσίασαν τα καλύτερα παιδιά τους ποτέ δεν θα γίνουν τυφλά όργανα των αιμοβόρων εμπρηστών του πολέμου και των εργολάβων του θανάτου.
Ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός, κατέληξε ο Ναζίμ Χικμέτ, θέλουν ψωμί, λευτεριά και ειρήνη.
Πιστεύουν ότι το ψωμί, η λευτεριά και η ειρήνη, θα νικήσουν την πείνα, το φασισμό και τον πόλεμο. Μ' όλο που την Ελλάδα και την Τουρκία τις περιβάλουν οι τοίχοι των φυλακών, που δεν αφήνουν να μπει στις χώρες αυτές η αλήθεια, ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός, ξέρουν ότι οι εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδοί της ειρήνης, με επικεφαλής τους λαούς της Σ.Ε. Και το σημαιοφόρο της ειρήνης Στάλιν είναι ακατανίκητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: