Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Για τον Ανώτατο Οργανισμό για την Επίτευξη των Στόχων της Επανάστασης, για τις Πολιτικές Μεταρρυθμίσεις και τη Μετάβαση στη Δημοκρατία


Μετάφραση από http://r-freepalestine.blogspot.com

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας έμαθε από τα Μέσα Ενημέρωσης τον κατάλογο των μελών που θα μετέχουν στο Συμβούλιο του «Ανώτατου Οργανισμού για την Επίτευξη των Στόχων της Επανάστασης, για τις Πολιτικές Μεταρρυθμίσεις και τη Μετάβαση στη Δημοκρατία». Ο κατάλογος αποτελείται από 12 εκπροσώπους κομμάτων, από 17 εκπροσώπους οργανισμών, οργανώσεων και συλλόγων της κοινωνίας των πολιτών και από 32 «εθνικές προσωπικότητες». Επίσης, έλαβε γνώση της Ατζέντας της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου που αποφασίστηκε να γίνει στις 17 Μάρτη 2011. Αυτή η ατζέντα περιλαμβάνει 4 σημεία μεταξύ των οποίων η παρουσίαση κειμένων νομοθετικού περιεχομένου σχετικών με τις εκλογές για την πανεθνική Συντακτική Συνέλευση και τα οποία διανεμήθηκαν στα μέλη του Συμβουλίου.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας ξεκαθαρίζει τα ακόλουθα:
1) Η κυβέρνηση επικοινώνησε με το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας ώστε αυτό να ορίσει έναν εκπρόσωπό του για το Συμβούλιο του Ανώτατου Οργανισμού, όμως εμείς ζητήσαμε χρόνο, για να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα εσωκομματικά και με τους συμμάχους μας στο «Μέτωπο 14 Γενάρη» και με τις οργανώσεις εκείνες που συνεργαζόμαστε στο «Πανεθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Επανάστασης». Διαβεβαιώσαμε επίσης ότι κατ αρχήν δεν συμφωνούμε με αυτό τον «Οργανισμό» και ότι αυτό που θα καθορίσει τη στάση μας έναντι του έγκειται στο εύρος της ανταπόκρισής του, με τις αρμοδιότητές του και τις μεθόδους εργασίας του, στο αίτημα για πρόοδο της επανάστασης και υλοποίηση των στόχων της. Ωστόσο, ο κατάλογος των συμμετεχόντων δημοσιεύτηκε προτού η κυβέρνηση αποσπάσει τη συμφωνία μας.
2) Η προσωρινή προεδρία και η μεταβατική κυβέρνηση Μπάτζι Κάεντ Ας Σέμπσι συνεχίζουν τις ίδιες γραφειοκρατικές μεθόδους, με εκείνες τις συνήθεις στην εποχή Μπουργκίμπα και Μπεν ’λι για να επιβάλλουν τη θέλησή τους στις πολιτικές και λαϊκές δυνάμεις και να τις θέσουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Ο κατάλογος απέκλεισε διάφορα κόμματα και συλλογικότητες και εκπροσώπους αγωνιστών της νεολαίας και άλλων οργανώσεων, ενώ ανέδειξε 42 πρόσωπα ως «ανεξάρτητα» χωρίς διαβούλευση ή τη συγκατάθεση ούτε σχετικά με τον αριθμό των «ανεξάρτητων» αυτού του «Οργανισμού», ούτε σχετικά με τα ονόματα αυτών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν κάποιοι που δεν συμμετείχαν στην επανάσταση ούτε άρθρωσαν έναν λόγο υποστήριξης αυτής.
3) Η ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου του «Οργανισμού» αναδεικνύει τον τυπικό χαρακτήρα του, καθώς το προσχέδιο του εκλογικού νόμου για τη Συντακτική Συνέλευση, για παράδειγμα, ήταν προετοιμασμένο εκ των προτέρων, και θα παρουσιαστεί στον «Οργανισμό» για «Συζήτηση και Διαβούλευση».
4) Ό,τι αναφέρουμε επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει εξαρχής: ότι οι στόχοι αυτού του «Οργανισμού» είναι ο υποσκελισμός του «Πανεθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Επανάστασης» και η διάλυσή του, όπως και το να αφεθεί η κυβέρνηση να δρα δίχως εποπτεία. Όπως έκανε προηγουμένως με την ανάδειξη των κυβερνητών των επαρχιών (η διακυβέρνηση Γανούσι) έτσι κάνει τώρα ο Μπάτζι Κάεντ Ας Σέμπσι με την ανάδειξη εκπροσώπων, διπλωματικών οργάνων και υπεύθυνων για την Ασφάλεια, με τη νομιμοποίηση κομμάτων και με την πληροφόρηση για τη διαδικασία διάλυσης του μηχανισμού της πολιτικής αστυνομίας με τις ασάφειες και τη σύγχυση.
5) Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας βάσει αυτών των δεδομένων
-επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο «Πανεθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Επανάστασης» ως το πλαίσιο, στη μεταβατική αυτή περίοδο, από όπου εποπτεύεται η προσωρινή προεδρία και η μεταβατική κυβέρνηση και οι αποφάσεις τους και οι ενέργειές του.
- εκφράζει την αντίθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε ο «Ανώτατος Οργανισμός για την Επίτευξη των Στόχων της Επανάστασης, για τις Πολιτικές Μεταρρυθμίσεις και τη Μετάβαση στη Δημοκρατία» και με τον καθορισμό του ρόλου του και των αρμοδιοτήτων του.
-καλεί τις επαναστατικές και λαϊκές δυνάμεις σε επαγρύπνηση και μόνιμη κινητοποίηση ώστε να μην επιτευχθεί η ανακοπή και η καταστολή της επανάστασης.
* Για την αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση και για τη συμφωνία για μια νέα ημερομηνία που θα επιτρέπει στις πολιτικές, κοινωνικές και λαϊκές δυνάμεις να έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.
*Για την ανάδειξη νέων υπευθύνων στη Διοίκηση στις επαρχίες, στους αντιπροσώπους, τους οικονομικούς υπεύθυνους και τους διοικούντες των κρατικών και ημικρατικών οργανισμών και στο διπλωματικό σώμα, μετά από διαβούλευση και που θα πληρούν τις προϋποθέσεις της ικανότητας και της πλήρους ρήξης τους με το προηγούμενο καθεστώς και το πρώην κυβερνητικό κόμμα, όπως και με τις στενές εθνοτικές και τοπικιστικές αντιλήψεις, για τις οποίες διακρίθηκε η τωρινή κυβέρνηση, κατά την ανάδειξη αρμοδίων σε όλα τα επίπεδα.
* Για την υλοποίηση των αποφάσεων διάλυσης του μηχανισμού της πολιτικής αστυνομίας και ανεύρεσης των υπαιτίων για τις δολοφονίες, τους βασανισμούς και τις λεηλασίες, όπως και για τη δημοσίευση των αρχείων και τη δίωξη όσων προχώρησαν σε καταστροφή τους.
* Για την αναγνώριση όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων, όπως και για την ακύρωση του υπάρχοντος νόμου περί κομμάτων και κάθε νομικού πλαισίου που υιοθέτησε ο Μπεν ’λι και καταπνίγει τις ελευθερίες.
* Για τη διάλυση των δημοτικών συμβουλίων, τα οποία ακολουθούσαν το Μπεν ’λι και την ανάδειξη ενός προσωρινού πλαισίου για τη συμμετοχή και τη διαβούλευση μέχρι την εκλογή νέων συμβουλίων.

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
Τύνιδα 16 Μάρτη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: