Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΚΚ Εργατών Τυνησίας: Σχετικά με τους άμεσους πολιτικούς στόχους του κινήματος

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας

Μετάφραση από http://r-freepalestine.blogspot.com/

Έχουν περάσει δύο μήνες μετά την ένδοξη επανάσταση της 14ης Γενάρη. Σε αυτή την περίοδο ο λαός κατήγαγε ιστορικές νίκες χάρη στον αγώνα του και τις θυσίες του.

Αφότου έριξε τις δυο κυβερνήσεις του Γανούσι, ο τυνησιακός λαός ήταν σε θέση να επιβάλλει τη θέλησή του για μια Συντακτική Συνέλευση, τη διάλυση του Συνταγματικού Δημοκρατικού Συναγερμού και της πολιτικής αστυνομίας. Επίσης, είχε μεγάλη πρόοδο στα ζητήματα της ελευθερίας της έκφρασης, της οργάνωσης, της συνάθροισης και των διαδηλώσεων. Αλλά παρ’ όλα αυτά, η επανάσταση έχει μείνει στα μισά του δρόμου και νέοι κίνδυνοι επικρέμονται από πάνω της, κίνδυνοι που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Η εξουσία δεν βρίσκεται στα χέρια του λαού που ξεσηκώθηκε εναντίον της τυραννίας, της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια των αντιδραστικών δυνάμεων, που, δια μέσου της προσωρινής προεδρίας και της μεταβατικής κυβέρνησης, προσπαθούν να την ελέγξουν και να την περιστείλουν σε μια απλή βελτίωση του παλιού καθεστώτος. Ο Μουμπάζα και ο Μπέτζι Κάιντ Ας Σέμπσι δεν ελέγχονται, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το «Πανεθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Επανάστασης» προκειμένου να αποφύγουν κάθε έλεγχο: αντίθετα, μάλιστα, έχουν θεσπίσει μια Συμβουλευτική αρχή της οποίας τα μέλη οι ίδιοι έχουν διορίσει.

Οι δύο τους έχουν αποδεχτεί την εκλογή μιας Συντακτικής Συνέλευσης, αλλά είναι αυτοί έχουν ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών χωρίς να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα του λαού. Από την άλλη, η διάλυση του (σ.μετ: πρώην κυβερνητικού κόμματος) ΣΔΣ δεν έχει παρεμποδίσει την ανασύστασή του υπό τη μορφή νέων κομμάτων και οργανώσεων προσκείμενων σε αυτό, όπως η «Εθνική Ένωση Τυνήσιων Γυναικών». Έχει αποδειχτεί πως η διάλυση της πολιτικής αστυνομίας ήταν καθαρά τυπική γιατί συνεχίζει να υπάρχει, να καταστέλλει και να βασανίζει, να παρακολουθεί κόσμο και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, να φράζει το Διαδίκτυο.. Μερικοί από τους πιο απεχθείς ανθρώπους καταλαμβάνουν υψηλά αξιώματα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι υπεύθυνοι για δολοφονίες και βασανισμούς δεν έχουν στο παραμικρό ενοχληθεί.

Οι απειλές, όπως την εποχή του παλιού καθεστώτος, έχουν επανεμφανιστεί, υπό το πρόσχημα της «καταπολέμησης της βίας και της αταξίας». Η αστυνομία έχει καταστείλει τις καθιστικές διαμαρτυρίες στην πλατεία Κάσμπα (σ.σ. όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο), και στη Μαχντία. Οι ομιλίες που παραποιούν τη λαϊκή θέληση για ασφάλεια, σε βάρος των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάων, πολλαπλασιάζονται, με στόχο την ανατροπή της επανάστασης.

Παρά την αναστολή του Συντάγματος, οι ελευθεριοκτόνοι νόμοι εξακολουθούν να ισχύουν: ενάντια στον Τύπο, την οργάνωση, τα κόμματα, τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις. Αυτοί οι νόμοι πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από διατάγματα που εγγυώνται τις ελευθερίες, για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων για το λαό.

Η διοίκηση συνεχίζει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μελών της τυραννίας και της διαφθοράς του ΣΔΣ, τα οποία κυριαρχούν σε διάφορα κυβερνητικά πόστα. Έχουν ανακαινίσει τις παλιές πρακτικές που καταπιέζουν το λαό: περιθωριοποιούν τις Επιτροπές για την Προστασία της Επανάστασης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και προσπαθούν να τις εξαλείψουν,

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση παραμένει παρόμοια: οι υπεύθυνοι για τη ληστεία σε βάρος του λαού, οι συνένοχοι της εγκληματικής συμμορίας, συνεχίζουν να βρίσκονται στην εξουσία, ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτα. Το δικαστικό σύστημα, καταρρακωμένο από τη διαφθορά, επίσης δεν έχει αλλάξει, όπως και η Ένωση Δικαστών επιβεβαιώνει. Τα ΜΜΕ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό το ζυγό αχυρανθρώπων του καθεστώτος του Μπεν Άλι και συνεχίζουν να φέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στα σχέδια για τη δίωξη και καταδίκη των εκπροσώπων της τυραννίας και της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δολοφόνησαν τους μάρτυρες της επανάστασης στο Σίντι Μπουζίντ, στο Μάνζιλ Μπουζάιαν, στη Ρεγκέμπ, στην Θάλα, στην Κασρίν, στην Τύνιδα και σε άλλες περιοχές. Τα μέλη του στενού κύκλου του Μπεν Άλι έχουν επιστρέψει και συνεχίζουν τις προβοκατόρικες ενέργειές τους.

Στην οικονομική σφαίρα, η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει καμία θέληση για να λάβει έκτακτα μέτρα, σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, προς όφελος των λαϊκών τάξεων. Η πλειοψηφία του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, νιώθει πως τίποτε δεν έχει αλλάξει στην κατάστασή τους, που παραμένει σοβαρή. Η ανεργία και το υψηλό κόστος διαβίωσης παραμένουν, οι δημόσιες υπηρεσίες περικόπτονται και η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει καμία θέληση για αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.

Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία παραχώρηση στην επανάσταση: δεν καταδικάζει καν τη μειοψηφία που συνεχίζει τις λεηλασίες ενώ βασίζεται στο δεσποτισμό.

Η κυβέρνηση συνεχίζει με τον προϋπολογισμό που είχε σχεδιάσει ο δικτάτορας Μπεν Άλι τον περασμένο Δεκέμβρη, που έδινε προτεραιότητα στην αποπληρωμή του ξένου χρέους που συσσώρευσε το παλιό καθεστώς, για να χρηματοδοτεί το γιγαντιαίο μηχανισμό του ασφαλείας. Παρά τον προσωρινό της χαρακτήρα, ηκυβέρνηση δεν έχει διστάσει να προχωρήσει σε νέο εξωτερικό δανεισμό, και δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ώστε να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των μονοπωλίων της άρχουσας συμμορίας. Οι οικογένειες των Μαρτύρων δεν έχουν αποζημιωθεί, και κανένα μέτρο δεν έχει αποφασιστεί υπέρ των φτωχών περιφερειών.

Η κυβέρνηση δικαιολογεί τη στάση της λόγω του προσωρινού της χαρακτήρα, προφασιζόμενη ότι «δεν κατέχει το μαγικό ραβδί» για να επιλύσει αυτά τα προβλήματα…

Ωστόσο, είναι η κυβέρνηση που παρεμποδίζει τη δίωξη και την ποινική λογοδοσία της συμμορίας που διασπάθισε το δημόσιο χρήμα και σφετερίστηκε τη δημόσια περιουσία. Εξάλλου, τι είναι αυτό που την αποτρέπει να σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους για κάποιο διάστημα, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων του λαού, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες; Γιατί οι τιμές των βασικών τροφίμων, του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μειώνονται; Γιατί δεν έχει καταργηθεί ο φόρος για την τηλεόραση; Γιατί δεν δίνεται καμία βοήθεια στους κατοίκους του Σίντι Μπουζίντ ώστε να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για τα πηγάδια τους; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι προτάσεις των δασκάλων για την πρόσληψη των ανέργων πτυχιούχων;

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν την επανάσταση, και αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο λαός έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την υπεράσπιση της επανάστασης και των κεκτημένων της, για την αντιμετώπιση των κινδύνων που τον απειλούν, έχει το δικαίωμα να πολεμήσει εναντίον της κυβέρνησης που περιορίζει τις ελευθερίες του και προσπαθεί να περιορίσει τη δράση της σε μια απλή διαβούλευση με την «ανώτατη αρχή».

Αυτή η περίοδος απαιτεί να βαθύνει το επαναστατικό προτσές για να πετύχει τους στόχους του:

1)για να διατηρηθεί το Πανεθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Επανάστασης, τόσο ως όργανο για τον έλεγχο της προσωρινής Προεδρίας όσο και για την επίβλεψη επί της μεταβατικής περιόδου

2)για την μετάθεση των εκλογών για Συντακτική Συνέλευση για μετά το καλοκαίρι, ώστε να επιτραπεί στο λαό να ψηφίσει συνειδητά, και ώστε να προετοιμαστούν οι πολιτικές δυνάμεις επαρκώς.

3)για να παρεμποδιστούν οι ηγέτες του ΣΔΣ να οργανωθούν σε νέα κόμματα

4)για την πραγματική και διάφανη διάλυση της πολιτικής αστυνομίας και τη δίωξη των βασανιστών, των δολοφόνων και των ληστών.

5)για την εκκαθάριση της δημόσιας και ημι-δημόσιας διοίκησης, με την εξάλειψη της διαφθοράς και των εκπροσώπων της καταπίεσης

6)για την εκκαθάριση των δικαστικών θεσμών και για να επιτραπεί στους δικαστές να εκλέγουν το Ανώτατο Συμβούλιο.

7)για την εκκαθάριση των ΜΜΕ, και την απαλλαγή τους από στοιχεία του παλιού καθεστώτος

8)για την κατάργηση των καταπιεστικών νόμων και για το σεβασμό των δικαιωμάτων του λαού για την ελευθερία έκφρασης, συνάθροισης και διαδηλώσεων.

9)για την άμεση σύλληψη των δολοφόνων των Μαρτύρων και των υπευθύνων για εγκλήματα σε βάρος του λαού, για την ποινική λογοδοσία των εκπροσώπων του παλιού καθεστώτος, για την κατάσχεση της περιουσίας τους και των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό.

10)για την αναστολή αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους για 3 χρόνια, και για τη χρησιμοποίηση των χρημάτων που θα προορίζονταν για αυτή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών. Για την αποφυγή σύναψης νέων δανείων που υποσκάπτουν την ανεξαρτησία της χώρας μας.

11)για τη μείωση των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών, του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του φόρου επί της χρήσης τηλεόρασης.

12)για την άμεση αποζημίωση των οικογενειών των Μαρτύρων και των θυμάτων της καταστολής και των λεηλασιών κατά τη διάρκεια της επανάστασης και κατά τη διάρκεια των γεγονότων στα λατομεία της Γκάφσα, στη Μπεν Γκουρντάν κλπ.

31 Μάρτη 2011

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: