Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ​, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΩΡΑ!

Η κυβέρνηση είχε δώσει το «σήμα» εδώ και μήνες. Ο επίτροπος Όλι Ρέν ήταν σαφής πως τα δήθεν προνομοιακά επιδόματα οφείλουν να κοπούν άμεσα. Και αναμένουμε την νέα επιδρομή ενάντια στα ψίχουλα επιβίωσης των πιο αδύνατων, αυτών που ήδη βρίσκονται αν όχι μέσα-πάντως στα όρια- της απόλυτης εξαθλίωσης. Οι παροχές τύπου ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους της πείνας και το επίδομα ανεργίας ουσιαστικά καταργούνται.

Όλα αυτά στην Ελλάδα που σήμερα βιώνει μια αντιλαική λαίλαπα και οι πλατιές λαϊκές μάζες βρίσκεται στην απόλυτη εξαθλίωση, όταν ιστορικά (βλέπε στοιχεία EUROSTAT του 2004) οι κάθε μορφής «προνοιακές παροχές», βρίσκονται τελευταίες στην ΕΕ των 25, σε ποσοστό (που έχει κι άλλο συρρικνωθεί), του 4,4% του ΑΕΠ έναντι 10% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ήδη την σύνδεση του επιδόµατος ανεργίας µε εισοδηµατικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του λεγόμενου «εξορθολογισµού» των κοινωνικών και προνοιακών επιδοµάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει από το ΕΚΑΣ (Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουµάνης διευκρίνισαν στις 13 Απρίλη πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε εκείνους που έχουν ανάγκη τα επιδόµατα και το όλο θέµα «θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και απογραφή δικαιούχων».

Το υπουργείο Εργασίας άρχισε την απογραφή των επιδοµάτων. Η σχετική µελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Σχεδιάζεται η καθιέρωση «νέων και διευρυµένων» εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή των πάσης φύσης επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) ώστε να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού οικογενειακού εισοδήµατος . Αυτό σηµαίνει ότι θα λαµβάνεται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (άραγε ποιές είναι οι πολλές πηγές εισοδημάτων των άνεργων και των περισσότερο χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή στα φάρμακα......), καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα. ΠΡΟΣΟΧΗ!: δεν εξαιρούν ούτε την πρώτη κατοικία), κι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο θα χάνει το επίδοµα ή την -οποιαδήποτε µορφής- παροχή από το κράτος.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ενδεικτικά και μόνο, δυο σημεία για τους ληστές της εργατικής τάξης: Πρώτον πως η προνοιακή χορήγηση «επιδόματος ανεργίας» πληρώνεται από όλους τους εργαζόμενους μέσω ειδικής εισφοράς και δεν μπορεί να θεωρηθεί στο ύψος και στη διάρκεια που παρέχεται, σαν κρατική παροχή που κόβεται, είναι ληστεία. Δεύτερο, το ΕΚΑΣ του αίσχους δεν συνιστά πρόσθετη προνοιακή παροχή στους συνταξιούχους, αλλά αυθαίρετο «βοήθημα πτωχοκομείου» έναντι των συνεχών μειώσεων των εισοδημάτων τους, που έφτασαν στο κόψιμο των 14 συντάξεων χωρίς-βέβαια- κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Μόνον η αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης στο σύνολό της, με συμμετοχή ΟΛΩΝ: ανέργων, μεταναστών εργατών, απόμαχων της δουλειάς, νέων άνεργων στο προθάλαμο της παραγωγής μέσα από ενιαίο αγώνα που θα συνιστά απάντηση της εργατικής τάξης στη λαίλαπα, μπορεί να σταματήσει το κρεσέντο της αυθαίρετης ληστείας σε βάρος της και της απόλυτης εξαθλίωσής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: